חינוך לניהול תקציב: כך תלמדו את ילדיכם לנהל נכון את דמי החנוכה שלהם

לילד שלכם יש קופת חיסכון? כדאי שיהיו לו שלוש. מכל אחת הוא ילמד דברים אחרים לגמרי על חיסכון, סדרי עדיפויות ותכנון תקציב. כמה עצות לחינוך פיננסי לילדים

נעמה ויסבורט

|

06.12.15 | 09:36

אז איך מבזבזים את דמי חנוכה הכי נכון? (צילום: shutterstock)
אז איך מבזבזים את דמי חנוכה הכי נכון? (צילום: shutterstock)
מנהג דמי החנוכה, שפותח בין השאר על מנת ללמד את הילדים להעניק צדקה לנזקקים, מיושם כיום בכ-74% מן המשפחות בארץ, כך לפי סקר שנערך לאחרונה. שוויים הממוצע של דמי החנוכה עומד על כ-160 שקל המגיעים מסבא, סבתא, הדודים וההורים.

 

תקופה כזו במהלך השנה היא הזדמנות מצוינת להורים להתחיל בחינוך פיננסי נכון, לחנך לדחיית סיפוקים ולקבוע סדרי עדיפויות פיננסיים. איך עושים זאת נכון? הנה כמה רעיונות ועצות.

 

בדקו האם הילדים מכירים את השטרות והמטבעות

אפשר ללמד אותם להכיר את הכסף, ההבדלים בין שטרות ומטבעות, ללמוד להכיר את הדמויות על השטרות ומקור הציורים על המטבעות וללמדם לספור.

 

תנו לילדכם 3 קופות חיסכון

דרך שלוש קופות הזהב ניתן ללמד את הילד סדרי עדיפויות ותכנון תקציב.

 

1. קופת יעד

מה אני מעוניין לקנות? משחק מחשב, טלפון נייד, נעלי ספורט חדישות או כל דבר אחר.

מה הילדים לומדים מקופה זו? הקופה מעודדת את הילד לעצמאות, להחליט מה הוא רוצה לקנות. רק החלטות עצמאיות יסייעו לילד להבין את משמעות הכסף, משמעות החיסכון וההוצאות. למדו אותו להשוות מחירים ולבדוק האם את מה שהוא רוצה ניתן להשיג בסכום נמוך יותר וכך לשמור על כסף למטרות נוספות. כך למשל אם הילד מתכנן לקנות משהו ב-20,000 שקל ומתחיל חיסכון עם 20 שקל, בדקו את הראליות של החלום שלו, לעומת ההון הקיים. אם לילד חסר באמת סכום קטן, בדקו גם כיצד הוא מתכוון להשלים את הסכום החסר, פתחו בפניו את העולם המרתק של הנחות, מבצעים וקניות באינטרנט. בנוסף, למדו אותו לבחון חלופות. האם במקום המטרה הגדולה שהוא רוצה לקנות, ניתן לקנות את אותו הדבר, אבל לא ממותג.

 

2. קופת טווח ארוך

מיועדת לחיסכון לזמן רחוק, כגון: טיול שאחרי צבא, לימודי נהיגה או כל יעד שנראה להם לנכון להתחיל לחסוך אליו כבר מעכשיו ולתקופה ארוכה.

מה הילדים לומדים מקופה זו? כאן אתם מלמדים את הילד חיסכון וניהול תקציב עתידי. הוא לומד לא לבזבז את הכסף שבידיו רק כי הוא נמצא כאן ועכשיו, אלא כי ניתן להשיג מטרות גדולות יותר בחיסכון המתחיל כיום.

 

3. קופת צדקה

לקופה השלישית, כמנהג החג, קראו "צדקה" וקבעו נוהג כי אחת לתקופה (בראש השנה ובפסח, למשל), מרוקנים את הקופה ותורמים את הסכום לפי בחירתם.

מה הילדים לומדים מקופה זו? כאן מתחברים לעקרון החג ומלמדים את הילד להחזיר בחזרה ולהעניק וגם, לבחור כמה לתת ומתי לתת. כשילד נותן צדקה מהכסף שלו היא מקבלת עבורו משמעות. זוהי הזדמנות מצוינת לדבר על ההיבט הפיננסי של הצדקה ועל הסכומים שראוי לתת על פי תפיסת עולמכם.

 

הכי חשוב: דוגמה אישית

חשוב לזכור גם כי כשאנחנו מלמדים את הילדים שימוש נכון בכסף, לקניה נבונה

ולחיסכון, חשוב מאוד כמובן לא רק לומר את הדברים הנכונים, אלא גם להתנהג בהתאם למה שאנחנו אומרים. קשה לצפות מילד למשפחה שקשה לה להתנהל נכון כלכלית, לחסוך את כספו בעקביות וגם ההחלטות של הילד בנוגע לדמי החנוכה שלו יכולים לשקף את ההתנהגות הפיננסית של המשפחה.

 

  • נעמה ויסבורט, יועצת לכלכלת המשפחה, מנכ"לית ומייסדת נעמה - המרכז לכלכלה אישית".

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד