הלביבות של אמא: מתכון
ללטקעס שעובר מדור לדור

אסנת לסטר משתפת את המתכון הנפלא של אמה ללביבות תפוחי אדמה - ומוסיפה עוד שני מתכונים בדוקים ללביבות חמות ומתוקות

אסנת לסטרפורסם: 03.12.15 23:32
מתאימות גם לבשלנים מתחילים. לביבות תפוחי האדמה של אמה של אסנת (צילום: אסנת לסטר )
מתאימות גם לבשלנים מתחילים. לביבות תפוחי האדמה של אמה של אסנת (צילום: אסנת לסטר )

כשהגיע חנוכה הראשון שלנו כזוג צעיר הדבר הראשון שעשיתי היה לקנות חנוכייה. ידעתי שסופגניות מסובכות מדי להכנה בשבילי, אבל לביבות תפוחי אדמה אולי אצליח להכין - לביבות כמו בבית, אצל אמא.

 

אמא שלי רשמה בדיוק את המתכון והסבירה כל שלב ושלב של הכנה. באותה תקופה גם חביתה הייתה עבורי מנה מסובכת להכנה - על אחת כמה וכמה לביבות חנוכה שלא מתפרקות – כך שלא הייתי בטוחה שאעמוד במשימה. לאחר שהדלקנו נרות בחנוכייה החדשה, הגיע זמן הכנת הלביבות. צביקה, בעלי הטרי, יצא לעזרתי וקיבל על עצמו את מלאכת גירוד תפוחי האדמה בפומפייה היחידה שהייתה לנו.

 

עקבנו בדיוק אחרי כל מילה בפתק שאמא נתנה לנו וכשהתקבלה הלביבה הראשונה והיא אפילו הייתה טעימה החדר הקטן התמלא באווירה של חנוכה - בפעם הראשונה חנוכה שלנו.

 

זהו המתכון של לביבות תפוחי האדמה החמות והמתוקות של אמא שלי, רות ראונר מנתניה:

 

לטקעס - לביבות תפוחי אדמה קלאסיות

 

מרכיבים
  • 4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים
  • 1 בצל גדול
  • 1 ביצה
  • 1/4 עד 1/2 כוס קמח
  • מעט מלח
  • פלפל שחור טחון
  • שמן לטיגון
  • להגשה: סוכר

 

אופן ההכנה
  1. מגררים את תפוחי האדמה והבצל בפומפייה גסה.
  2. בעזרת הידיים סוחטים היטב את הנוזלים מתפוחי האדמה והבצל. מוסיפים את הביצה, הקמח, המלח והפלפל ומערבבים.
  3. מחממים שמן במחבת על אש גבוהה. כשהמחבת חמה מנמיכים לאש קטנה. מעבירים למחבת 2 כפות מהתערובת ומשטחים ללביבה.
  4. מטגנים את הלביבה עד שצדה התחתון מזהיב היטב. הופכים ומטגנים עד שגם הצד השני מזהיב היטב. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר.
  5. יוצרים באותו האופן לביבות נוספות מיתרת התערובת.
  6. זורים על הלביבות סוכר ומגישים מיד.

 

לביבות קישואים מתוקות (צילום: אסנת לסטר )
    לביבות קישואים מתוקות(צילום: אסנת לסטר )

     

    לביבות קישואים מתוקות

    מתכון של אירית לרוס מאחוזת ברק.

     

    מרכיבים
    • 1 ק"ג קישואים
    • 1 ק"ג בצל
    • 3-2 ביצים
    • 1/2 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
    • שמן לטיגון
    • להגשה: ריבת שזיפים (פובידל) או ריבת משמש או ריבת תות

     

    אופן ההכנה
    1. מגררים דק את הקישואים והבצל. סוחטים אותם היטב בידיים כדי להיפטר מנוזלים מיותרים. מוסיפים את הביצים, המלח והפלפל ומערבבים.
    2. מחממים במחבת מעט שמן על אש בינונית. מניחים במחבת כפות גדושות מהתערובת ומשטחים אותן. מטגנים את הלביבות משני הצדדים עד הזהבה.
    3. מגישים עם ריבה.

     

    לביבות כתומות ענקיות (צילום: אסנת לסטר )
      לביבות כתומות ענקיות(צילום: אסנת לסטר )

       

      לביבות כתומות ענקיות

      מתכון של אסנת לסטר.

       

      מרכיבים
      • 1/2 1 ק"ג ירקות כתומים קלופים: גזר, דלעת ובטטה (שחקו עם האישון ביניהם לפי טעמכם)
      • 5 ביצים
      • 5 כפות קמח
      • אפשרות: קינמון
      • שמן לטיגון
      • להגשה: סילאן או דבש

       

      אופן ההכנה
      1. מגררים את כל הירקות. מוסיפים להם את הביצים, הקמח וגם הקינמון, אם רוצים. מערבבים היטב.
      2. חותכים מנייר אפייה עיגול בגודל תחתית המחבת שבה תטוגן הלביבה (זה לא חייב להיות מדויק). מניחים את העיגול במחבת ויוצקים עליו שמן בעומק 1/2 ס"מ. מחממים על אש בינונית עד שהשמן חם מאוד.
      3. משטחים במחבת מתערובת הירקות בעובי של 1/2 2 עד 3 ס"מ. מעבירים לאש נמוכה ומטגנים כ-20 דקות (אפשר לכסות).
      4. מעבירים את הפשטידה לצלחת הגשה ללא נייר האפייה (אם רוצים, אפשר לטגן את הפשטידה קלות גם מצדה השני).
      5. מגישים עם סילאן או דבש.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע  

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)