שתף קטע נבחר

חינוך לצרכנות נבונה

שנת הלימודים מתחילה. חשבון, אנגלית, היסטוריה וגיאוגרפיה, אבל מה עם חינוך להתנהגות כלכלית נבונה? בשלל הפיתויים, הקניונים ומערכת פיננסית רחבה ומורכבת – עד שמדינת ישראל תיקח אחריות, זה חלק מחובת החינוך של ההורים

כמה מאיתנו מבינים בעולם הפיננסי הסובב אותנו? חשבון הבנק, חיסכון והשקעה הם מושגים מוחשיים הקשורים לכיסנו, אך לרבים אין את הידע או הכלים להבין כיצד להתנהל בצורה נכונה.

 

גם בהתנהגות היומיומית שלנו אנחנו נדרשים להבנה כלכלית בסיסית – צרכנות נבונה היא מילת מפתח, במציאות בה שלל הפיתויים כה גדול וכה אגרסיבי.

 

אנחנו, המבוגרים, רכשנו לפחות קצת ניסיון חיים, גם אם אצל רבים מאיתנו רמת הידע עדיין דלה, אבל המצב עלול להיות הרבה יותר חמור כאשר מביטים על הדור הצעיר.

 

אחת הבעיות הצרכניות בה נתקלים לא מעט בני נוער, נוגעת לתחום הסלולר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחת הבעיות הצרכניות בה נתקלים לא מעט בני נוער, נוגעת לתחום הסלולר(צילום: shutterstock)

 

לא פעם הורים שואלים את עצמם כיצד זה בביה"ס מלמדים את הילדים שלל נושאים שאפשר להתווכח על חשיבותם והוצרך שלהם לעתיד, בעוד הרבה מאוד דברים שקשורים להתנהלות נכונה בחיי היומיום, הכשרה אמיתית לחיים - לא נעשית.

 

אנחנו משקיעים משאבים במערכת החינוך כדי להדריך להתנהגות נכונה. אך מה אנחנו עושים כדי ללמד את אותם ילדים על התנהגות בתחום הפיננסי? שהרי החלטה כלכלית שגויה, עלולה להשפיע גם שנים אחר כך.

 

חינוך פיננסי בשעות הפנאי

נכון להיום, במערכת החינוך בישראל אין תוכנית מובנית העוסקת בהדרכה להתנהלות כלכלית נבונה. קיימות תוכניות לימודים שונות שכוללות נושאים פיננסיים במקצועות ספציפיים, כגון כלכלה ומינהל עסקים. ואולם בתוכניות אלה לוקחים חלק מספר מצומצם מאוד של תלמידים. פעילות חינוכית בתחום הפיננסי נעשית ביזמות פרטיות של גופים שונים, חלקן באישור משרד החינוך.

 

חינוך פיננסי ניתן במדינות מערביות רבות כגון קנדה, בריטניה, אוסטרליה וארה"ב, שם מדובר בתוכניות מגוונות, שחלקן אינן מופעלות דווקא בזמן הלימודים, אלא בשעות הפנאי במרכזים קהילתיים, בטלוויזיה ובאינטרנט. בנוסף, בחלק ניכר מהמדינות שבהן מתקיימת פעילות לימודית שכזו היא מיועדות לציבור מבוגר, ולאו דווקא לדור הצעיר.

 

לפני כשנה החל משרד החינוך בתוכנית ניסויית במספר בתי ספר, הכוללת מספר נושאים בתחום הצרכנות הנבונה וההתנהלות הפיננסית. מטרת התוכנית, כפי שהצהירו מנהליה, היא לסייע לתלמידים לפתח כישורי חיים בתחום הפיננסי, להגביר את המודעות לקוימן של הזדמנויות פיננסיות ולספק מידע להיכן כדאי לפנות במטרה לקבל עזרה בשאלות הקשורות בנושא זה. כל אלה יכולים לתרום ליכולת שלהם להעריך מידע רלונטי ולהימנע מטעויות פיננסיות בעלות השלכות ארוכות טווח.

 

הנושאים המרכזיים שנכללו בתוכנית הם צרכנות נבונה, קבלת החלטות בתחום הצרכני, וכן ניהול כספים – חיסכון והלוואה. בין היתר, למדו כיצד לבחור בין חלופות, תכנון תקציב אישי ומשפחתי כחלק מהשיקולים לצריכה מתוכננת, ופרק בזכויות הצרכנים.

 

אחת הבעיות הצרכניות בה נתקלים לא מעט בני נוער, נוגעת לתחום הסלולר. לא מעט תלונות צרכניות קיימות כנגד החברות הללו. לכן עסקה התוכנית גם בתחום הזה.

 

התוכנית מנסה גם לתת מענה לשטף המידע בכלי התקשורת שמנסה לגרות את הציבור ובמיוחד את בני הנוער, לבצע רכישות.

 

למרות היוזמה החינוכית שהובילה המועצה הלאומית לכלכלה, נראה כי חינוך פיננסי וכלכלי בבתי הספר עדיין רחוק מיישום. הפיילוט הסתיים, אך למרות הבטחות שונות, ספק אם נחל הצלחה ואם יורחב בזמן הקרוב. נראה כי להורים אין מנוס מלקחת אחריות גם בעניין זה.

 

בית הספר צריך לספק הכשרה אמיתית לחיים
צילום: shutterstock
מדור שיווק בשיתוף שופרסל דיל
מומלצים