שתף קטע נבחר

סקר: הפציעות השכיחות בחדרי הכושר בישראל

פציעות ברכיים וכתפיים הן הנפוצות ביותר בקרב מתאמנים בחדרי כושר בישראל, כך עולה מסקר שנערך באוניברסיטת תל-אביב. ממה צריך להיזהר בפעם הבאה כשאתם מזיעים

פוקדים בקביעות את חדר הכושר? כדאי שתשימו לב לתוצאות של מחקר חדש: כמחצית מהגברים העוסקים בפעילות ספורט עלולים לסבול מפגיעות ספורט. אימוני משקולות, ספינינג ואירובי מדרגה נמצאו כמעלים את הסיכון לפגיעות ספורט. הפציעות הנפוצות הן בברך ובכתף. כך עולה ממחקר שנערך בבית הספר למקצועות הבריאות באוניברסיטת תל-אביב.

 

החוקרים, ענת לובצקי-וילנאי, ד"ר אלי כרמלי וד"ר מיכל כץ-לוירר, אספו נתונים מ-457 מתאמנים ומתאמנות, בני 20 עד 35, העוסקים בפעילות ספורט מעל לשנה בחמישה מועדוני כושר באזור המרכז. הבדיקה נעשתה בחודשים פברואר עד אפריל 2005. נמצא כי 191 מתאמנים (42 אחוז) סבלו מפציעות ספורט. המחקר הוצג בכנס של החברה הישראלית לרפואת ספורט בתל-אביב.

 

הפציעה הפופולרית: ברך לנשים, כתף לגברים

שכיחות ההיפגעות של נשים היתה קטנה בחצי מזו של הגברים ונמצא כי הסיכוי של גבר להיפצע גדול פי 1.72 מסיכוייה של אישה. עוד נמצא כי פגיעות ספורט קודמות הגדילו פי שלושה את הסיכון להיפגעות נוספת. כ-13 אחוזים מאוכלוסיית המחקר עברו יותר מפציעה אחת במועדון הכושר בשנה האחרונה.


ספינינג. סכנה לברכיים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הפציעה השכיחה ביותר היא כאב ברך, שממנה סבלו 43 מהנבדקים. פציעה זו שכיחה יותר בנשים - נמצא כי הסיכוי של מתאמנות לפתח פציעה זו גבוה פי שניים. הפציעה השכיחה ביותר בקרב גברים היא פציעת כתף (30 מקרים). גם מתיחת שריר בכתף שכיחה מאוד בקרב גברים ונמצאה אצל 24 מתאמנים. פציעות אלו אינן נפוצות כלל בקרב נשים, עם זאת נמצא כי הסיכוי למתיחת רצועה בקרסול גדול פי שישה בקרב מתאמנות.

 

ספינינג מזיק לברכיים, משקולות לכתף

החוקרים ביקשו לבדוק האם יש קשר בין סוגים שונים של אימון לסוגי פציעות. נמצא קשר חזק בין אימוני משקולות לפציעות בכתף, בין ספינינג לפגיעה בברכיים ובין פעילות אירובי מדרגה למתיחת רצועה בקרסול.

 

המחקר מצא כי גברים שמקיימים אימוני משקולות אינטנסיביים, מעל שלוש פעמים בשבוע, נמצאים בסיכון הגבוה פי ארבעה ויותר לסבול מפציעה. הסיכוי של מתאמן משקולות להיפצע בגפה העליונה גדול פי 5.6 מהסיכון של מתאמנים אחרים. הסיכוי לפתח פציעת כתף גבוה פי כמעט 11.

 

החוקרת, לובצקי-וילנאי: "על פי ממצאי עבודה זו תדירות אימון משקולות של 3 פעמים בשבוע עשויה להפחית סיכוי לפציעה בגפה העליונה. נדרשת תשומת לב מצד מועדוני הכושר אל המתאמנים שמבצעים אימוני משקולות באינטנסיביות גבוהה".

 

נמצא כי משתתפים בשיעורי ספינינג נמצאים בסיכון הקרוב לפי שניים להיפגע בגפה התחתונה. הסיכון לפגיעה לא ספציפית בברך גדול בקרב המתאמנים בספינינג פי שלושה. בניגוד לדעה הרווחת נמצא כי שילוב של אימוני כוח עם ספינינג לא הפחית את הסיכון לסבול מפציעה.

 

באימון מדרגה שבו השתתפו נשים בלבד עלה הסיכון לפתח נקע בקרסול לפי 13.4, בהשוואה למתאמנים אחרים.

 

המלצת המחקר היא לשמור במיוחד על מי שכבר נפצעו בעבר. "יש להתייחס להיסטוריה רפואית ופציעות בעבר, משום שפציעה בעבר מהווה גורם סיכון לפציעה חוזרת ונדרשת התייחסות לאזור שנפצע בעבר על מנת לוודא כי חלה התאוששות מלאה. חשוב מאוד למנוע את 'פציעת הספורט הראשונה' היות שזו מעלה את הסיכוי להיפצע שוב".

 

הליכה וריצה - הפופולרים בקרב הישראלים

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מ-1999, 52 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת מתאמנת בשעות הפנאי. דפוסי הפעילות העיקריים בקרב צעירים בגילאי 25-34 שנים כוללים הליכה או ריצה (33 אחוז) ופעילות במועדון כושר, כגון אימון משקולות, אימון אירובי ויוגה (27 אחוז).

 

מסקר שערך בשנה שעברה איגוד הספורט העממי עולה כי 57 אחוז מהאוכלוסייה עוסקים בפעילות גופנית סדירה. הפעילות המועדפת היא הליכה (36 אחוז), אחריה התעמלות מחוץ לבית (12 אחוז), ריצה, חדר כושר ושחייה (11 אחוז), משחקי כדור (7 אחוז) והתעמלות בבית (3 אחוז).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סידי בנק
עובדים עם משקולות? תיזהרו מפציעות בכתף
צילום: סידי בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים