שתף קטע נבחר

בדיקות הפריכו חשדות לשפעת העופות בישראל

דיווחים בסוף השבוע לפיהם היה חשד לשפעת העופות, הופרכו לאחר בדיקות מעבדה. בישראל נערכים לשני תרחישים עיקריים: שהנגיף יגיע לישראל באמצעות אדם שחזר מחו"ל, לאחר שנדבק שם במחלה מבעל כנף נגוע, או שהנגיף יתגלה אצל עוף או בלהקת עופות שלמה בישראל. משרד הבריאות ממליץ לחקלאים וכן לצוותים רפואיים להתחסן מפני שפעת רגילה

כיצד נערכים בישראל לסיכון של שפעת העופות? המגיפה החלה להתקרב לאזורנו, לאחר שעופות נגועים בנגיף הקטלני של השפעת התגלו הן ברומניה והן בטורקיה. אך נכון לאמש (שבת), הבטיח ד"ר שמעון פוקמונסקי, רופא וטרינרי ראשי לתחום העופות במשרד החקלאות: "הנגיף לא קיים בעופות בישראל. אנחנו בודקים כל דיווח של מגדלי עופות על חשד למחלה או בעיה", הסביר.

 

"במהלך סוף השבוע התקבלו כמה דיווחים לפיהם היה חשד לשפעת העופות. לקחנו דגימות לבדיקות מעבדה, עשינו בדיקות מהירות והתברר שאין סיבה לדאגה", הסביר פוקמונסקי.

 

  

פוקמונסקי הסביר עוד, כי "לא נרשמה היסטריה בקרב מגדלי העופות, אבל בעקבות הפרסומים יש יותר מודעות ומגדלים מדווחים במהירות גבוהה יותר על מגוון של בעיות, לא בהכרח בנושא של שפעת. ככל שמגדלי העופות יקדימו להודיע לנו על חשד לבעיה בריאותית, הטיפול שלנו יוכל להיות יותר טוב".

 

הבדיקות שנעשות במעבדות של השירותים הווטרינריים יכולות לספק פרטים על הנגיף שנדגם תוך שש עד 10 שעות.

 

בישראל נערכים לשני תרחישים עיקריים: שהנגיף יגיע לישראל באמצעות אדם שחזר מחו"ל, לאחר שנדבק שם במחלה מבעל כנף נגוע, או שהנגיף יתגלה אצל עוף או בלהקת עופות שלמה בישראל.

 

במקרה בו יתגלה הנגיף בעוף נגוע, השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות הם אלה שאמורים לזהות זאת.

 

אם יתקבל אישור על עוף או להקת עופות שנגועים בנגיף – יושמדו עופות ברדיוס של שלושה ק"מ והמגדלים יפוצו בהתאם. עופות ברדיוס של 10 ק"מ יחוסנו נגד המחלה. לבני אדם אין עדיין חיסון יעיל מפני נגיף שפעת העופות (H5N1) אולם לבעלי הכנף קיים חיסון. מדינת ישראל רכשה שמונה מיליון מנות של חיסונים (תרכיבים מומתים) של H5 ו– H7, שני הזנים האלימים של שפעת העופות. "החיסונים נמצאים בהולנד ויגיעו לארץ תוך 72 שעות מרגע גילוי הנגיף", הסביר פוקמונסקי.

 

השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות מתעדכנים על מצב השפעת בעולם באמצעות ארגון ה-OIE, הארגון הבינלאומי למגיפות, ופועלים בשיתוף מלא עם משרד הבריאות.

  

המלצת משרד הבריאות לעובדי ענף הלול, לווטרינרים ולמי שבא במגע עם עופות, וכן לצוותים רפואיים היא להתחסן נגד שפעת חורף רגילה. החיסון אמנם אינו מגן מפני שפעת העופות, אך החשש הוא שאצל אדם שיידבק בשתי השפעות במקביל יתפתח נגיף אלים ומסוכן שיהפוך את המחלה לכזו שמועברת מאדם לאדם.

הסימנים להופעת שפעת העופות הם: חום מעל 39 מעלות המלווה בשניים מתוך הסימנים הבאים: צמרמורת, כאב ראש, כאבי שרירים וסימפטומים נשימתיים הכוללים שיעול, נזלת או קוצר נשימה. מחולה שסובל מסימנים אלו תילקח בדיקה שתשלח למעבדה לצורך אבחון קליני. שפעת העופות יכולה להתבטא גם בדלקת עיניים, דלקת ריאות קשה וסיבוכים נוספים, שיכולים אף לגרום למוות.  

 

בדיקות מעבדה יילקחו גם ממי שמת ממחלה נשימתית ללא סיבה ברורה, ממי שסובל ממחלה עם תסמינים דומים וחזר ממדינה שבה מדווח על שפעת עופות בבעלי חיים, וממי שבא במגע ישיר עם עופות מכל סוג או עם חזירים. 

 

אדם החשוד שנדבק במחלה או שאובחן כחולה יאושפז בבידוד. במשרד הבריאות סבורים שיש לשקול הקמה של מיון ייעודי לשפעת בבתי החולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שפעת העופות. לא בישראל
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
האם המגיפה תתפשט? עופות במזרח
צילום: רויטרס
מומלצים