שתף קטע נבחר

דיווח: בריטניה וארה"ב ידללו הכוחות בעיראק

מזכר ממשרד ההגנה הבריטי שדלף לעיתונות: עד אמצע 2006 מתכוונות בריטניה וארה"ב להפחית את היקף כוחותיהן בעיראק ביותר ממחצית. שר ההגנה הבריטי: זו תוכנית אחת מתוך כמה תוכניות. הפנטגון: אין לוח זמנים ליציאה. פרשנים: עיתוי ההדלפה אינו מקרי והוא נועד לשפוך שמן על הדיון הציבורי המתפתח בנושא המשך שהיית הכוחות בעיראק והקשר שלו לפיגועים בלונדון

מזכר שדלף ממשרד ההגנה הבריטי מגלה כי ממשלות בריטניה וארה"ב מתכננות לדלל את פרישת כוחותיהן בעיראק ביותר ממחצית עד אמצע 2006, כך חשף היום (יום א') העיתון הבריטי "מייל און סאנדיי".

 

המזכר, שנכתב על פי הדיווח על ידי שר ההגנה הבריטי ג'ון ריד, מדבר על כוונת ממשלת בריטניה להפחית את מספר חייליה המוצבים בעיראק מ-8,500 ל-3,000 בקירוב. "יש לנו מחוייבות להעביר את השליטה במחוזות אל-מות'נה ומיסאן (שניים מתוך ארבעה בשם שולטים הבריטים בדרום עיראק) עד אוקטובר 2005 ובשניים הנותרים (דאי קר ובצרה) עד אפריל 2006", מדווח העיתון על הכתוב במזכר.

 

על פי הדיווח, המזכר מציין כי וושינגטון מתכוונת לדלל את כוחותיה מ-140 אלף ל-66 אלף עד תחילת 2006. "על פי התוכניות האמריקניות, 14 מתוך 18 מחוזות יוכלו לעבור לשליטה עיראקית עד 2006", נכתב במזכר.

 

ארה"ב אכן ממקדת מאמצים בתקופה האחרונה על אימון הצבא העיראקי במטרה מוצהרת להעביר את השליטה לידיו בהקדם האפשרי אולם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש אמר לאחרונה כי אין בכוונתו להציב "לוח זמנים מלאכותי" ליציאת כוחות ארה"ב מעיראק ומנה מספר סיבות לכך.

 

ואכן דובר בפנטגון אמר בתגובה לדיווח: "לא ידוע לי על כל החלטה בנושא לוח זמנים (ליציאת הכוחות מעיראק) או כל מזכר ספציפי".

 

בתגובה לדיווח אמר השר הבריטי ריד: "הבהרנו זאת בצורה פשוטה; אנו מתכוונים להישאר בעיראק ככל שיידרש. לא התקבלה כל החלטה על מערך הכוחות הבריטיים העתידי בעיראק. אמרנו כל העת שמטרתנו היא להעביר את השליטה הביטחונית והמאבק בטרורסטים לידיים עיראקיות מיד כשיכולותיה ישתפרו. זאת הסיבה שאנו מפיקים דו"חות המתייחסים לתוכניות שלנו, אולם זהו רק נייר אחד מתוך כמה ניירות דומים שהופקו בחודשים האחרונים הכוללים תרחישים מגוונים. זהו תיכנון זהיר".

 

עיתוי ההדלפה אינו מקרי

 

אלא שפרשנים סבורים שהעיתוי להדלפת המזכר אינו מקרי ומקורו בגורמים בממשל הבריטי הרוצים ללבות את היצרים סביב הדיון הציבורי בהמשך השהייה של הכוחות בעיראק והקישור בינו לסדרת הפיגועים בלונדון ביום חמישי.

 

ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר אמר בסוף השבוע כי "חיוני לטפל בגורמים לטרור ובהם העוני, המחסור בדמוקרטיה והסכסוך המתמשך במזרח התיכון" - התבטאות שגררה מורת רוח רבה בירושלים. חבר הפרלמנט הבריטי ג'ורג' גאלווי נגע בעצב החשוף כשמתח בסוף השבוע קו ישיר בין הפיגועים ובין "הכיבוש" האמריקני-בריטי בעיראק.

 

הארגון המוסלמי קיצוני שלקח אחרית לפיגועים בלונדון סימן בהודעתו את מטרתו הבאה - רומא, בשל תמיכתה בכוחות הקואליציה הפועלים בעיראק. עם או בלי קשר לכך הודיע בסוף השבוע ראש הממשלה האיטלקי, סילביו ברלוסקוני, כי פעילות הצבא בעיראק תימשך, אך בספטמבר יחזרו הביתה 300 חיילים.

 

ברלוסקוני, שדיבר במסיבת עיתונאים בסיום ועידת ה-G8 בסקוטלנד, התייחס לאיומי הטרור ואמר שאיטליה מהווה מטרה לטרור כמו יתר בירות אירופה. לדבריו, "זה יכול לקרות גם לנו, כפי שזה יכול לקרות גם למדינות אחרות. ישנה מלחמה נגד המערב מצד אלו שרוצים להראות שאנחנו הרוע", אמר ברלוסקוני. "על כולנו להחזיק מעמד ביחד על מנת לנצח במלחמה הזאת".

 

מנגד הודיע ראש ממשלת יפן ג'וניצ'ירו קואיזומי במסיבת עיתונאים משלו בסקוטלנד כי אינו מתכוון להורות על החזרת החיילים היפנים הפועלים בעיראק נוכח הפיגועים בלונדון. ליפן כ-550 חיילים העוסקים בעיקר בפעילות שיקום תשתיות אזרחיות בעיראק, וזוהי הפעילות המבצעית הראשונה של צבאה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יצאו בשנה הבאה? חיילים בריטים בבצרה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יצאו בקרוב? חיילים איטלקים בעיראק
צילום: איי פי
מומלצים