שתף קטע נבחר

מחיר האולימפיאדה

על 17 ימים ברוטו עלולים האזרחים לשלם במשך 17 שנים. תשאלו את סידני

לונדון חוגגת את הזכייה באירוח אולימפיאדת 2012, אבל האם המאמץ כדאי? האם ההשקעה משתלמת? משחקים אולימפיים נמשכים 17 ימים, ברוטו; את החשבון עלולים אזרחי המדינה המארחת לשלם במשך 17 השנים הבאות. הנה חשבון הרווח וההפסד של שני המשחקים האולימפיים האחרונים, בסידני ובאתונה, המראה על הפסד כבד.

 

  • לאולימפיאדה ביוון ב-2004 הקציבה הממשלה 4 מיליארד דולר. בפועל, הגיעה העלות ל-12 מיליארד דולר. בחודשיים האחרונים לעבודות נשפך הכסף בלי שום חשבון. כדי לממן את ההוצאה הענקית, זייפה ממשלת יוון את הדו"חות הכספיים שלה (באמת זייפה) והסתירה מפני מדינות אחרות החברות ב"איחוד אירופי" את הגירעון הענק שנוצר בתקציבה. רק אחרי שהלפיד האולימפי כבה, נדלקו הפנסים של מבקרי החשבונות, נחשפו הרמאויות וממשלת יוון נתפסה בקלקלתה. דירוג האשראי הבינלאומי שלה ניזוק ואזרחיה ישלמו את עלות האולימפיאדה בריבית דריבית.

 

  • האולמפיאדה בסידני שבאוסטרליה התקיימה בקיץ 2000, אבל התקציב של העיר והמדינה עדיין סובל מעולה. אין באוסטרליה הערכה מוסמכת של "כמה עלתה לנו באמת חגיגת האולימפיאדה"; רק תקציב התחזוקה של המתקנים האולימפיים שנשארו בעיר מסתכם בעשרות מיליוני דולרים בשנה. חלק מהמתקנים הופרט והרוכשים פשטו את הרגל, כי הקהל סירב לבוא. לכך מתווספת הריבית על החובות הבלתי-צפויים שלקח הממשל המקומי למימון האירוע.

 

את עלות האולימפיאדה הקרובה, זו שתיערך בבייג'ינג בירת סין, איש לא יודע. זהו הסוד הכמוס ביותר של המשטר הקומוניסטי. על פי מראה העיניים והתנופה של הבנייה (לצורך האולימפיאדה סללו הסינים קו מיוחד של רכבת מהירה לאורך ערי החוף), יבלעו המשחקים הוצאה לאומית שוות ערך ל-30 מיליארד דולר לפחות. ממשלת סין תתקצב את האירוע בסכום נמוך בהרבה: חשבונאות יצירתית היא חלק בלתי נפרד משיטת המשטר שם.

 

לפי המצגת ("התיק") שהגיש הוועד האולימפי הבריטי, יעלה אירוח האולימפיאדה בלונדון כ-4 מיליארד דולר בלבד. מחצית מהסכום תכוסה ממכירה מיוחדת של הגרלות לוטו, ועוד חצי ממסי העירייה. מנגד מצפים בלונדון להכנסות נוספות מתיירות, המוערכות ב-4 מיליארד דולר, ול-3.5 מיליארד דולר הכנסות ממכירת זכויות השידור. על הנייר זו תהיה אולימפיאדה רווחית מאין כמותה. במציאות, היא לא תהיה כזו. טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה, גילה באחרונה שרק עלויות הפיתוח של השטחים שממזרח ללונדון, בהם מתוכננים להתמקם המשחקים האולימפיים, יגיעו ל-15 מיליארד דולר.

 

אלא שבריטניה (בניגוד ליוון) יכולה בקלות להרשות לעצמה את הלוקסוס של האולימפיאדה. המשק הבריטי נמצא בצמיחה מתמדת, המטבע יציב וחזק, האבטלה אפסית, האינפלציה אפסית, ובסך הכל בריטניה היא הכלכלה המצליחה ביותר באירופה, אחרי אירלנד. אפילו השקעה של 20 מיליארד דולר באולימפיאדה לא תשרוט אותה.

 

בהיסטוריה המודרנית ידועות שתי אולימפיאדות "רווחיות" על אמת: באטלנטה ובטוקיו. באטלנטה (1996) נשמרה המסגרת התקציבית של האולימפיאדה בזכות רוח ההתנדבות העצומה של תושבי העיר, ובטוקיו (1964) תרמו המשחקים לחשיפתה של יפן בפני התיירים ואנשי העסקים מהמערב - ולכן השתלמה. אבל לך תדבר על כסף, כשהגאווה הלאומית מדברת.

 

לבלוג המלא של סבר פלוצקר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הבריטים יעמדו בזה: לונדון 2012
צילום: רויטרס
מומלצים