שתף קטע נבחר

העובדת הזרה נהרגה, המשפחה תגורש

עובד זר מקולומביה איבד את אשתו בתאונה. הוא אושפז בבית החולים וגיסיו הגיעו כדי לסייע לסבתא לטפל בבנו הקטן. משרד הפנים מתעקש כי מחר, עם תום אשרת השהייה שלהם, יעזבו את המדינה אך הם מתחננים להישאר ולעזור בשיקום המשפחה. "הילד אומר 'אמא הלכה לאלוהים', זה הורג אותי", מספר האב. עורך הדין המטפל בתיק: "אם זה היה קורה למשפחה ישראלית בחו"ל, היו אומרים שאותה מדינה אנטישמית"

מדינה בתוך מדינה. פיליפה סולווגה, עובד זר מקולומביה בן 36, שאיבד את אשתו ביבינה בת 32 בתאונת אופנוע נאלץ להתמודד כעת בנוסף לטרגדיה האישית גם עם דרישת משרד הפנים מבני משפחתו לעזוב מחר (יום ה') את המדינה לאלתר, משום שניתנה להם "ארכה לפנים משורת הדין".

 

בני הזוג סולווגה חזרו לפני כשבועיים ממסיבה כשהם רכובים על קטנוע. ליד מחלף רבין (כפר שמריהו) סטה פיליפה מסיבה לא ברורה מהכביש, איבד שליטה, התהפך עם הקטנוע והחליק למרכז הכביש. רכב מסחרי פגע בשניים, ביבינה נהרגה במקום ובעלה נפצע קשה ומאז מאושפז בבית החולים איכילוב.

 

בנם בן השש של בני הזוג נותר למעשה לבדו בארץ ומטופל מאז התאונה על ידי סבתו, אמה של ביבינה, המתגוררת גם היא בישראל. אחיה של האם הגיעו מקולומביה להשתתף בהלווייתה, לאחר שקיבלו אישור שהייה בארץ למשך שבוע בלבד. מחר הם אמורים לחזור לארצם אולם בעקבות מצבה הקשה של הסבתא, שלא הצליחה עדיין להתאושש מהטרגדיה, הם מבקשים להישאר בישראל לתקופה נוספת ולסייע בשיקום המשפחה, אך משרד הפנים מונע זאת.

 

מינהל האוכלוסין: משרד הפנים נהג באנושיות רבה

 

ממינהל האוכלוסין נמסר כי "יש להבהיר שבני המשפחה שוהים תקופה ארוכה בישראל בניגוד לחוק. לאחר האירוע הטרגי שאירע, החליט משרד הפנים להתחשב בצורה יוצאת-דופן ולאפשר לסבתא להישאר בישראל, ללא חשש מהרחקה, כל זמן שהאב ובנו ישהו בישראל וזאת במטרה לאפשר לה לטפל בנכדה.

 

"לפני כשבוע הגיעו שני אחיה של ההרוגה (לישראל) ביודעם כי כניסתם מוגבלת, מאחר ששהו בישראל בעבר באופן בלתי-חוקי. על אף עובדה זאת החליט מנהל האוכלוסין לאפשר, באופן חריג וכמחווה לאור הנסיבות, את כניסתם לארץ לשם השתתפות בהלוויית אחותם, בכפוף להתחייבותם כי יעזבו את ישראל בתוך שבוע ימים. משרד הפנים פעל באנושיות רבה".

 

עורך הדין ירון דוד, המטפל בתיק יחד עם עו"ד שגית גורביץ', טוען כי אם משפחה ישראלית הייתה ניצבת בפני טרגדיה דומה בחו"ל, המצב היה שונה לגמרי. "מדובר בשרירות לב של משרד הפנים. אם היה קורה דבר כזה לישראלים בחו"ל ולא היו נותנים לאחים להישאר ולהתאבל על אחותם ולנחם את אמם, היו קוראים למדינה הזאת אנטישמית".

 

"הסבתא שבורה ולא מסוגלת לתפקד"

 

"הבן שלהם, שבשבוע הבא ימלאו לו שש שנים, נותר בפתאומיות לבד, רק עם סבתו", מוסיף עורך דין דוד. "הסבתא עצמה שבורה ובקושי מסוגלת לתפקד לאחר שאיבדה את בתה. נכון שהאחים שהו בעבר באופן לא חוקי בישראל, אבל הם עזבו לקולומביה ומדובר כעת בנסיבות טרגיות".

 

מצבו של פליפה, שנמצא בישראל כבר תשע שנים, הוטב בימים האחרונים אך שתי רגליו שבורות. הוא צפוי להישאר בבית החולים מספר חודשים ובכל מקרה תהליך השיקום שלו ייארך זמן רב גם לאחר שישתחרר לביתו. "אני בסדר עכשיו", הוא אומר. "יש לי עוד שני ניתוחים לעבור והרגליים שלי גמורות. עד שאני אעמוד עליהן זה ייקח יותר משנה. ביום התאונה חזרנו מחתונת הבת של הבוסים של ביבינה. היא עבדה במשק הבית אצלם והם אהבו אותה כל כך ולכן הזמינו אותנו לאירוע. אני לא זוכר מה היה שם בדיוק, אני נהגתי ואשתי נהרגה במקום. אני מעדיף אפילו לא לשאול מה היה".

 

כאשר בנו מגיע לבקרו בבית החולים מתקשה פליפה לשלוט ברגשותיו. לדבריו, הוא אינו מסוגל להביט בו מבלי להיזכר באשתו: "אני והבן שלי היינו הכל בשבילה בעולם. היא טיפלה בו הכי טוב שאפשר. אתמול הוא היה כאן, הוא כל הזמן בא לבקר, אבל קשה לי לראות אותו. כשאני רואה אותו אני רואה את אשתי, את העיניים שלה, את הפנים שלה. קשה לי מאוד. הבן יודע מה קרה לאמו, הוא אומר שהיא הלכה לאלוהים, לשחק עם מלאכים. זה הורג אותי, כל פעם שהוא בא אני בוכה כמו ילד קטן".

 

בקשתו היחידה של פליפה כעת היא שמשרד הפנים יאריך את אישורם של גיסיו על מנת שבנו יעבור את התקופה הראשונה ללא אמו בסביבת משפחתו היחידה: "הסבתא מטפלת בו בינתיים, ואני מאוד רוצה שהאחים של אשתי יישארו לעזור ויהיו עם הילד. הוא עכשיו שמח להיות איתם וככה הוא קצת עסוק והמחשבות שלו לא עצובות. תמיד משפחה עוזרת במצבים כאלה".

 

הסבתא: "בלי הילדים שלי - אתמוטט"

 

הסבתא, קמילה גריחלבה, לא מצליחה כאמור לתפקד מאז מות בתה: "היא הייתה החיים שלי. אני לא מצליחה לעשות שום דבר והילד כל הזמן בוכה. הוא שואל כל הזמן איפה אמא. אני מוכרחה את הילדים שלי לידי, בלעדיהם אתמוטט. ביבינה הייתה הבת הכי טובה בעולם. היא הייתה שולחת לאחיה כסף לקולומביה, והמינימום שהם יכולים לעשות למענה זה להיות עם בנה המסכן".

 

אחד האחים, ג'ון גריחלבה, אינו מעוניין להישאר לגור בישראל אלא רק לוודא לפני חזרתו כי אמו מסוגלת לטפל בנכד. "אסור להשאיר את אמא לבד, היא במצב לא טוב", הוא אומר. "היא עצובה וכך גם הילד והיא צריכה את הילדים שלה פה לידה. עד שאמא תהיה בסדר אנחנו צריכים להיות פה, לתמוך בה. הילד כל הזמן חולם על אמא שלו וכל פעם מספר שהוא ראה אותה. זה מצב קשה. שניהם במצב קשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
עובדים זרים (אילוסטרציה)
צילום: דודו פריד
עו"ד ירון דוד
מומלצים