שתף קטע נבחר

צב אישפוז

קיפוד מורעל, צב ששריונו נסדק בתאונת דרכים, עטלף עם כנף שבורה – בכולם מטפלים בבית החולים החדש לחיות בר בספארי ברמת-גן • עד לפתיחת בית החולים נידונו החיות האלו למוות איטי ואכזר, ואילו עתה יש להן סיכוי טוב לחזור לחיק הטבע ולשרוד בו • עכשיו רק חסר ספונסר שיעזור לממן את הטיפולים

בשקט בשקט, כמעט ללא פרסום, נפתח לפני כחודש וחצי בית חולים בספארי ברמת-גן. האמת, שלקרוא למרח"ב - מרכז רפואי לחיות בר - בשם "בית חולים", זו עדיין יומרה גדולה. מדובר בסך הכל בשני מתחמים קטנים, נקיים ומסודרים, בהם מוחזקות לצורך החלמה חיות בר שנפגעו וזקוקות לטיפול. יש שם בזים שנחמסו מקיניהם בעודם גוזלים, צבים ששריון הגב שלהם רוסק באכזריות, עופות שונים שנפגעו מקליעי ציידים, ועוד חיות בר שלא שפר עליהן מזלן.

 

מי שקולט את החיות במקום ומטפל בהן במסירות הוא וטרינר הספארי, ד"ר יגאל הורוביץ (47). למרות שהמרכז נפתח רק ב-22 במאי, הגיעו אליו כבר למעלה מ-100 בעלי חיים פגועים. "זה רק מראה איזו נחיצות היתה למקום כזה", אומר הורוביץ. "בלי שום פרסום, מפה לאוזן, אנשים שומעים על המקום ומביאים חיות בר פצועות שהם מצאו. זה יכול להיות עטלף שהכנף שלו נשברה, יונה פצועה, ועוד כל מיני חיות בר שלאנשים אין לאן לפנות איתן. מי ילך לשלם כסף לווטרינר פרטי, עבור טיפול ביונה פצועה שהוא מצא ברחוב?"

 

המטרה העיקרית של בית החולים היא לטפל בבעל החיים ולהחזירו לטבע. "זו נחשבת מבחינתנו הצלחה מלאה", מסביר הורוביץ, "אבל יש חיות שכבר לא ניתן לשקם אותן לדרגה כזו שהן יוכלו להסתדר לבדן. פקחי רשות שמורות הטבע והגנים מביאים אלינו חיות בר, האסורות לגידול באופן פרטי, שהם מצאו אצל אנשים בבית. יש מקרים מזעזעים של בזים שאנשים לקחו כגוזלים מקיניהם, וגידלו אותם אצלם בבית. בגלל שלא האכילו אותם במזון המתאים, הבזים האלו פיתחו רככת בעצמות, ולכן הם לא יוכלו לעוף לעולם ולפעמים אפילו לא ללכת".

 

קן לציפור

 

הורוביץ אומר שמאז תחילת חייו המקצועיים כווטרינר, לפני 15 שנה, הוא חולם על הקמת בית חולים לחיות בר. "זו החובה המוסרית שלנו, בני האדם, לטבע", הוא מסביר. "רוב הפגיעות בחיות הבר נעשות על ידי בני האדם. הגיעו לכאן עופות שהתחשמלו וסובלים מצריבות קשות ומשברים ברגליים ובכנפיים ועופות שהורעלו, ברוב המקרים אפילו לא במתכוון. חקלאים מפזרים רעל כדי להדביר מזיקים ועופות אוכלים את זה וגוססים.

 

שחפים נתפסים ברשתות שמעל בריכות הדגים או בקרסים שנשארים זרוקים בסביבה. חסידות שותות ממאגרי מים שהוזרמו אליהם שפכים רעילים. אפילו ברמה האורבנית, כשאחת העיריות כורתת עץ בשטחה, לא תמיד יודעים כמה משפחות ציפורים מקננות עליו באותו זמן. גוזלים מהקינים האלו, שעדיין לא מסוגלים לעוף ונופלים לרצפה כשהעץ נכרת, מגיעים לכאן".

 

20 אחוזים מן העופות שמגיעים לבית החולים הם פצועי ירי. "ציידים יורים לעברם, ולפעמים לוקח זמן עד שהעוף נופל", אומר הורוביץ. "פתאום מישהו מוצא איזה עוף נדיר ירוי, ומביא אותו לכאן. היתה לנו כאן עזנייה שחורה, עוף נדיר בסכנת הכחדה עולמית, עיטמים לבני זנב ועוד. גם השאריות שצה"ל משאיר אחריו בשטח גורמות נזק גדול לחיות הבר. לא אחת הובא לכאן עוף שקיבתו סתומה והוא לא מסוגל לעכל דבר. בניתוח מצאנו בתוך הקיבה כדורי רובה, רסיסי פגזים ועוד שאריות תחמושת. מגיעים גם עטלפים ועכבישים, ומישהו שפיזר רעל נגד מזיקים בגינה שלו הביא קיפוד שהורעל בטעות".

 

אתמול הובא לבית החולים דלק, יונק קטן הדומה לחמוס, שנמצא בצפון הארץ. "הוא ככל הנראה נפגע בתאונת דרכים", אומר הורוביץ. "מישהו מצא אותו ופנה לפקחי רשות שמורות הטבע והגנים, השותפים עימנו בבית החולים, והם אספו אותו והביאו אותו לכאן. נעשה לו צילומי רנטגן ונראה ממה בדיוק הוא סובל".

 

יותר פופולרי מכדורגל

 

 תאונות דרכים גם הן אחד מסוגי הפגיעות הנפוצות ביותר בחיות הבר. "בעלי רכבי השטח והטרקטורונים למיניהם נוסעים בשבילים ודורסים מבלי משים את כל מה שחי שם", מתלונן הורוביץ. "מגיעים אלינו נחשים, לטאות וצבים שרכבי שטח ערכו איתם היכרות קרובה וכואבת. לא מזמן, בניתוח מורכב איחינו באמצעות ברגים שריון של צב שנשבר. צב לא יכול לחיות בלי השריון שלו, זה כמו עמוד השדרה אצל בני האדם. גם כשהשריון לא מתרסק לגמרי, אלא רק נסדק, כל הלכלוך נכנס פני מה ויוצר זיהום אדיר".

 

מבחינה כלכלית, בית החולים הוא למעשה נטל על הספארי ועל רשות שמורות הטבע. "זו הסיבה שאנחנו מחפשים ספונסר", אומר הורוביץ, "איזשהו גוף גדול שייקח חסות על בית החולים. יש בזה פוטנציאל עצום. מחקר שנערך לאחרונה באנגליה העלה את הנתון המדהים שיותר אנשים מבקרים מדי שנה בגני חיות, מאשר במגרשי כדורגל. לספארי שלנו מגיעים כחצי מיליון מבקרים בשנה. כמה מגיעים למגרשי הכדורגל בארץ?".

 

בית החולים אינו פתוח למבקרי הספארי – "עוד מוקדם ואנחנו עדיין לא ערוכים לכך", מסביר הורוביץ – אבל פעילויות חינוכיות כבר נעשות בו. "אנחנו מביאים את ילדי הקייטנות ואת ילדי החוגים של הספארי לבית החולים ונעזרים בהם בטיפול בחיות הבר הפצועות. בהמשך אנחנו מקווים שילדים יגיעו לכאן לשיעורים מעשיים של טיפול בבעלי החיים הפצועים. הילדים האלו יהיו בעוד מספר שנים מקבלי ההחלטות במדינה. אם מגיל צעיר נחנך אותם לאהוב את חיות הבר ולסייע להן, מצב הטבע בארץ ייראה הרבה יותר טוב בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר יגאל הורוביץ
מטפלים בשריון צב פצוע
צילום: ד"ר יגאל הורוביץ
מומלצים