שתף קטע נבחר

לחצים על ה-G8 לצרף מדינות נוספות

השותפות במועדון היוקרתי נתונות תחת לחצים לפתוח את דלתותיה כדי להישאר רלוונטית, ולצרף מדינות נוספות, כמו סין, הודו ודרום קוריאה

המועדון האקסלוסיבי של מנהיגי העולם, הידוע בכינוי "קבוצת השמונה" (G-8), נמצא במשבר זהות. לעיתים קרובות מזהים אותו כאוסף המדינות העשירות ביותר או כקבוצת הדמוקרטיות התעשייתיות הגדולות ביותר. בפועל, מועדן ה-G-8 אינו עונה על אף אחת מהגדרות אלו.

 

השותפות נמצאת תחת לחצים לפתוח את דלתותיה ולצרף מדינות נוספות, ביניהן סין, הודו ודרום קוריאה. פתיחת הדלתות תשקף את הכלכלה הגלובלית המשתנה במהירות, ותאפשר ל"מועדון" לשמור על תפקידו האסטרטגי, שלצורך מילויו הוקם מלכתחילה. אך אף אחד מהחברות הנוכחיות אינה רוצה לבצע את הצעד הראשון לקראת ההתרחבות.

 

המתחים צפויים לבלוט במיוחד בפסגה הכלכלית השנתית של הקבוצה, שתתקיים בסקוטלנד השבוע, ובה יפגשו מנהיגי ארה"ב, בריטניה, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן ורוסיה, חברות ה-G-8.

 

כלכלת סין עברה כבר את כלכלת קנדה, ונמצאת במירוץ לקדמת הבמה הגלובלית. גם הודו, שהיא הדמוקרטיה הגדולה בעולם, מתפתחת במהירות. לחמש מדינות נוספות בעולם שאינן נמצאות במועדון ה-G-8 יש כלכלה גדולה וחזקה מכלכלת רוסיה: אוסטרליה, ברזיל, מקסיקו, דרום קוריאה וספרד.

 

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, שמארח השנה את הפסגה, הזמין מנהיגים מברזיל, סין, הודו, מקסיקו ודרום אפריקה להשתתף בפגישה. הם ישתתפו בדיונים על המאבק בעוני, בעיקר באפריקה, ועל שינויי האקלים.

 

שגריר ארה"ב לשעבר לאו"ם, ריצ'רד הולברוק, אמר בנאום שנשא בחודש שעבר בפני אגודת אסיה בניו-יורק כי פסגת ה-G-8 השנתית הפכה ל"אנכרוניזם מוחלט", מכיוון שהיא כוללת את רוסיה, איטליה וקנדה, אך לא כוללת את סין והודו.

 

מבקרים אומרים כי יש בעיה בהצטרפות סין לקבוצה, מכיוון שכל החברות הנוכחיות בה הן דמוקרטיות בעלות שוק פתוח. טענה זו אינה מסבירה את היעדרה של הודו, דמוקרטיה בעלת כלכלה דינמית הצומחת במהירות ועתידה להפוך לשחקן מרכזי על במת העולם בשנים הבאות, מהמועדון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ה-G-8: אנכרוניזם מוחלט?
צילום: איי פי
מומלצים