שתף קטע נבחר

הממשלה נגד דחיית הפינוי, שרון נגד הדממה

"דממת השרים לא יכולה להימשך", אמר ראש הממשלה, שגם הביע חשש שהבתים בגנים וכדים ייתפסו בידי קיצונים ויהפכו למעוזי המאבק בפינוי. מופז: הצבא יאייש את הבתים הנטושים. שלום: גורמים אירופים מנסים לנהל מו"מ חשאי עם חמאס. הממשלה הצביעה נגד הצעות החוק לדחיית ההתנתקות; נתניהו הצביע בעד - ומתכוון להיעדר מההצבעה בכנסת

"יש למנוע מהקיצוניים להיכנס לבתים של אלה שיתפנו מרצון", אמר היום (א') ראש הממשלה, אריאל שרון, בישיבת הממשלה השבועית. "צריך לוודא שיהיו שם כוחות של צה"ל", הוא הוסיף בעקבות סקירה של שר הביטחון, בה הוצג הפינוי מרצון של תושבי גנים וכדים. מופז הבהיר שצה"ל יאייש את בתי המתפנים.

 

הישיבה הפכה לזירת התנצחות בין שרי העבודה לליכוד, ובעיקר בין דליה איציק לבנימין נתניהו. ברוב של 18 נגד 3 החליטו השרים להתנגד להצעות החוק הפרטיות בדבר דחיית ההתנתקות.

 

שרון תקף את שריו, שמחרישים נוכח מעשי הקיצוניים בעזה. "הדממה של השרים לא יכולה להימשך", אמר. הוא אמר: "נתתי הנחיה לשר לביטחון פנים וגם למפכ"ל לבצע כל פעולה כדי למנוע את ההשתוללות, הפגיעות בעורף ובחיי אזרחי המדינה. אני רואה זאת כסכנה גדולה למדינה. עשיתם עבודה גדולה, אך אסור לתת בשום פנים ואופן להשתוללות להתפתח, ולא תהיה שום פשרה. הייתי גם שמח ששרים יתבטאו בנושא. רבותי, מצב הדממה לא יכול להיות".

 

השר מתן וילנאי (עבודה) אמר בישיבה: "כל עוד תימשך הדה-לגיטימציה של ההתנתקות, זה יגביר את הלגיטימציה לקיצונים". שר השיכון, יצחק הרצוג (עבודה), התייחס לשרים שלא תומכים בהתנתקות ותהה "האם יש קשר בין חוסר הלכידות בממשלה להתגברות הקיצונים. האם בכך אנחנו לא יורים לעצמנו ברגל". 

 

שר החוץ, סילבן שלום, בישר לשרים על "מידע, לפיו גורמים אירופים מנסים לקדם מו"מ חשאי עם החמאס". הוא הזהיר כי "דיאלוג שכזה, ולא חשוב באיזה דרג, מעניק לגיטימציה לארגון הטרור".

 

בסוף-השבוע החולף ערכו תושבי גנים שבצפון שומרון מסיבת פרידה מיישובם. הם קיפלו את הדגל, שרו את ההמנון וארזו את ציודם, לקראת פינויים בהסכמה. "זה כואב, אבל לא נהיה מכשול לשלום", אמרו. הממשלה דנה בגורל בתיהם.  

 

הממשלה נגד, ביבי בעד

 

כאמור, הממשלה גם גיבשה את עמדתה נגד הצעות החוק הפרטיות, הקוראות לדחות את תוכנית ההתנתקות במספר חודשים. השרים בנימין נתניהו, ישראל כץ ודני נוה היו היחידים שתמכו בדחייה. 18 שרים התנגדו.  

 

ההצבעה בממשלה התקיימה לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה כבר הצביעה נגד הצעות החוק, אולם השר כץ הגיש ערר בנושא. גם דחיית הערר לא שמה קץ לפרשה.

 

ביום רביעי יועלו הצעות החוק להכרעת הכנסת. שר האוצר נתניהו הודיע שייעדר מן ההצבעה. בתגובה נשמעו בסביבת ראש הממשלה קולות המאיימים בהדחתו, בטענה שהיעדרות מהצבעה בנושא כה מכריע דינה כהתנגדות.

 

מקורבי נתניהו הגיבו באומרם שאין לשרון כל הצדקה לפטר את השר, בעיקר לאור התקדים משנת 97', עת הצביע השר שרון בממשלה נגד הסכם חברון - ולאחר מכן נעדר מההצבעה מליאת הכנסת. ראש הממשלה נתניהו לא פיטר אז את שרון, ולפיכך, טוענים המקורבים, אין סיבה שהמצב עתה יהיה שונה. 

            

לעומת נתניהו, השרים נוה וכץ הבהירו כי בכל מקרה יצביעו עם הממשלה בכנסת. השר כץ, שכאמור יזם את הדיון בממשלה הבוקר באמצעות הערר שהגיש, דורש משרי העבודה להתחייב גם הם כי יצביעו עם הממשלה - תהא החלטתה אשר תהא.   

 

ייתכן שה"טריק" של נתניהו יהיה היעדרות מן ההצבעה בכנסת באמצעות נסיעה לאירוע לזכר אחיו יוני ז"ל באנטבה. בימין מנסים לאלצו להכריע בפומבי, ולא "לשבת על הגדר" - לכן נבדקת האפשרות לדחות בשבוע את ההצבעה בכנסת.  

 


פורסם לראשונה 03/07/2005 10:42

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
החיילים ישמרו על הבתים. גנים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
קרע בממשלה. נתניהו
צילום: רויטרס
צילום: מיכאל קרמר
יורים לעצמנו ברגל. הרצוג
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים