שתף קטע נבחר

פרשנות: חיזבאללה מנצל את ההתנתקות

ראש החוג למזרח התיכון באוניברסיטת תל-אביב, פרופ' אייל זיסר, סבור ש"חיזבאללה מנצל את העיסוק של ישראל בהתנתקות כדי להעלות את הרף בגזרה. ההתנתקות תהיה עבור הארגון תפאורה נוחה, אולם היא לא תביא להתלקחות כוללת". מומחים מדברים על הירי בצפון

"חיזבאללה מנצל את העיסוק של ישראל בהתנתקות כדי להעלות את הרף בגזרה", כך אמר אמש (ה') פרופ' אייל זיסר, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל-אביב, בעקבות הירי בהר דב שבו נהרג חייל צה"ל.

 

לדבריו, "אי אפשר להתכחש לעובדה שבתקופה האחרונה חלה ירידה בהיקף האירועים בצפון ומצב זה יאפשר לארגון לשוב ולהגביר את האש. ההתנתקות תהיה עבורו תפאורה נוחה, אולם היא לא תביא להתלקחות כוללת. ההתנתקות לא תשנה באופן אסטרטגי את ראיית הארגון את ישראל", אמר פרופ' זיסר.

 

ד"ר מרדכי קידר מאוניברסיטת בר-אילן סבור ש"חיזבאללה רוצה להשאיר את התיק הישראלי פתוח בגלל גורמים לבנוניים שמעוניינים לסגור אותו".

 

לדבריו, "בזמן שהארגון חש מאויים מסעד אל-חרירי שניצח בבחירות ומהגנרל מישל עוון, הוא מכוון לעבר ישראל את הנשק. עתה, אחרי שהסתיימו הבחירות בלבנון שואף הארגון להמשיך ולקבע את המשוואה לפיה יש צורך שהוא ימשיך להחזיק בנשק מול ישראל ובכך ישיג לגיטימציה לפעילות המזויינת שלו. זאת, פרט לחשש מפני הדרישה שמפנים כלפיו גורמים בינלאומיים להתפרק מנשקו לפי החלטה 1559 של האו"ם".

  

פחות משבוע עבר מתום הבחירות בלבנון ונראה כי בכל הקשור לחיזבאללה, אין חדש תחת השמש. חילופי האש שאירעו אתמול דווחו מייד בתחנת הטלוויזיה שלו, "אל-מנאר", בדיוק כמו באירועי ירי רבים בעבר.

 

"נסראללה מחפש את הדרך להשאיר את הגבול עם ישראל על אש קטנה. לא אירועים דרמטיים שיחייבו את ישראל להגיב באופן תקיף ולפלוש ללבנון אך גם לא אירועים במרווחים ארוכים מידי שישכיחו את הסיבה שבגינה הוא 'חייב' להחזיק בנשקו. הוא רוצה להראות שישראל עדיין מאיימת, חודרת ופוגעת בלבנון וכי הוא הגורם היחידי שיכול לעמוד מולה", אמר ד"ר קידר, מהמחלקה הערבית וממרכז בגין-סאדאת באוניברסיטה.

  

"חיזבאללה רוצה לקבע את המשוואה שהיתה נהוגה עד כה", ממשיך פרופ' אייל זיסר. "מבחינתו, לא משנה מה קרה בבחירות בלבנון, איזו ממשלה חדשה תוקם וכדומה - הוא רוצה להמשיך לפעול מול ישראל, כפי שפעל מאז שצה"ל נסוג מדרום לבנון. ניתן אולי לפרש את האירועים כקריאת תגר על הממשלה המתונה שעושה רושם שתקום בביירות ונגד האמריקנים, אולם בכל מקרה, זהו איתות לרצונו להמשיך באותו הקו".

 

אם הפלסטינים לא יירו, חיזבאללה יירה

  

עם נסיגת הכוחות הסוריים מהמדינה עלתה ביתר שאת הדרישה מצד ארה"ב לפרק את הארגון מנשקו. עתה, אחרי שיצאו הסורים, ורגע לפני הקמת ממשלה חדשה, לא נראה שיש גורם כלשהו שיוכל להתייצב מול מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, בדרישה כזאת.

  

"אילו הסורים היו שם אולי היה ניתן לבוא אליהם בדרישה כזאת, אולם אחרי שהם יצאו מלבנון אין מי שיעשה זאת", מסביר ד"ר קידר. "הארגון ימשיך לשאוף להחזיק בנשק והוא אינו מוכן לוותר עליו, בוודאי אחריו שזה היקנה לו כבוד ומעמד בלבנון. זאת, במיוחד בשעה שמבחינה פוליטית, השיעים סובלים מ'תת ייצוג' בפרלמנט ומחזיקים בכ-30 מושבים מתוך 128 בפרלמנט למרות שהם מהווים כמחצית מהאוכלוסיה. באופן כללי, אני חושש שיגיע היום שנסראללה יתרגם בהצלחה את כוחו בזירה הפוליטית בלבנון".

   

מהדורות הערב בישראל נפתחו עם מסך מפוצל - עין לעבר האירועים בצפון ועין לעבר חסימות הכבישים של מתנגדי ההתנתקות. לפי ד"ר קידר, הפזילה של הארגון לעבר ההתנתקות איננה מקרית. "הם שומעים את ההתחייבות של הרשות הפלסטינית לאפשר לישראל לסגת באופן רגוע וללא אש ואומרים להם בגלוי - 'אם אתם לא תירו - אנחנו נירה. אולי אתם תבגדו בג'יהאד אבל אנחנו לא'. להערכתי הם ינסו לירות לעבר ישראל במהלך ההתנתקות ולהציגה כמי שנסוגה, שוב, תחת אש ולחץ ההתנגדות".  

פורסם לראשונה 29/06/2005 22:50

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
נסראללה. בגלל הבחירות
צילום: איי אף פי
זיסר. "ההתנתקות - תפאורה נוחה"
צילום: רויטרס
"על אש קטנה"
צילום: רויטרס
מומלצים