שתף קטע נבחר

הפרטת לאומי: המכרז יוצא לדרך

על רקע ביטול תוכנית חלוקת מניות הבנק לציבור: מה צפוי כעת, מי עשוי להתמודד, והשאלה המרכזית היא האם בסופו של התהליך תהיה לפחות קבוצה רצינית אחת שתתמודד על רכישת גרעין השליטה בבנק. המכשול המיידי: יישום תוכנית ההתנתקות

החל מפרסום ההודעה על ביטול חלוקת מניות לאומי לציבור חינם, ופרסום מכרז למכירת גרעין השליטה בבנק לאומי למשקיעים, חזר הסומק ללחיי הפעילים: המשקיעים במניות לאומי, אנליסטים, אנשי מקצוע , רגולטורים, אנשי הבנק עצמו וכמובן המשקיעים - אלא שבאמת יכולים להתמודד וכאלה שהיו רוציםלהיות מוזכרים.

 

כבר במהלך יולי יתפרסם מכרז רשמי למכירת גרעין השליטה בבנק לאומי, וייקבע תאריך יעד להגשת ההצעות, עוד לפני החגים. אם לא יימצאו קונים לבנק, ינסה האוצר למכור חבילת מניות נוספת בשיטה שבה מכר בעבר את המניות לדויטשה בנק. אבל רק אם לא יימצאו קונים גם לחבילה כזאת, יציע נתניהו שוב לחלק את מניות הבנק, לקראת חודש דצמבר 2005. המכשול העיקרי, לפני הכל, הוא יישום תוכנית ההתנתקות.

 

21 שנים אחרי שהבנקים עברו לידי המדינה, בעקבות משבר המניות הבנקאיות בבורסה ב-1983, ייעשה נסיון נוסף למכירת לאומי. הנסיון הקודם התקיים בשנת 2000, אז ערכה נכסים מ.י., הממונה מטעם המדינה על אחזקת מניות הבנקים ומכירתן, מכרז לבחירת יועץ למציאת רוכש בינלאומי לגרעין השליטה. חברת מריל לינץ' נבחרה והחלה בחיפושים. אבל האינתיפדה שפרצה בשנת 2000 סתמה את הגולל על המאמצים.

 

מאז פורסמה לפני שנה ההחלטה של שר האוצר להפריט את בנק לאומי באמצעות חלוקת מאופציות למניות הבנק לאזרחי ישראל, הוזכרו כמה שמות של מתמודדים המעוניינים לרכוש את גרעין השליטה בבנק. בין השמות ניתן למנות את האחים ספרא, סיטיבנק, גולדמן זקס, קרן השקעות אמריקאית גדולה-סרברוס, חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי השולטת בחברת מגדל, יחד עם מגדל ובנק איטלקי, שלמה אליהו ובנקים ומוסדות פיננסים נוספים.

 

המדינה מחזיקה ב-28% ממניות לאומי, מהם 4% מובטחים לעובדי הבנק. העובדים צפויים לדרוש בקרוב את הבטחת זכויותיהם וקבלת מענק הפרטה שמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
בוטלה תוכנית החלוקה
צילום: עומר הכהן
מומלצים