שתף קטע נבחר

תופעה: חולים לא מקפידים ליטול תרופות לאורך זמן

רוב החולים נוטלים את התרופות שנרשמו להם רק מיד אחרי המחלה או הבעיה הבריאותית שפקדו אותם • מהן הסיבות לכך, ואיך תוכלו לתרום לכך שהתרופות שנועדו לשפר את בריאותכם אכן יעשו את זה

חולים רבים שמקבלים תרופות ליתר לחץ דם וכולסטרול מפסיקים ליטול לפחות אחת משתי התרופות בתוך חצי שנה. כך עולה ממחקר שהתפרסם ב'Medicine Internal of Archives'. החוקרים עקבו אחרי מרשמים שניתנו ל-8,406 חולים. רק 45% מהחולים המשיכו ליטול את שתי התרופות אחרי שלושה חודשים, וכ-36% מהם עשו את זה אחרי שנה. מי שנטו להפסיק את הטיפול הם קשישים וחולים שנוטלים תרופות רבות.

 

בנוסף, 14% מהמרשמים מעולם לא הגיעו לבית מרקחת, ו-13% אמנם ניתנו על ידי הרוקח, אבל התרופות מעולם לא ניטלו. שליש מהחולים הפסיקו ליטול בעקביות את התרופות גם אם לקו בהתקף לב רק מספר חודשים קודם לכן; מכאן שרוב החולים דואגים לבריאותם רק סמוך לאירוע הבריאותי, אומרת ד"ר מרי פיקט מבית הספר לרפואה הרווארד.

 

אז למה אנחנו לא נוטלים את התרופות שלנו? לדבריה, לפעמים מדובר בשכחה, אבל לרוב יש סיבות מהותיות יותר:

 

  • אנחנו לא מרגישים חולים מספיק כדי להזדקק לתרופות. מחלה כרונית עלולה להעלות את הסיכון למחלת לב או לסיבוך בריאותי אחר, אבל אנחנו חושבים שלנו זה לא יקרה.
  • אנחנו חושבים בטעות שההשפעה של טיפול קצר תימשך זמן רב. יש חולים שנוטלים תרופה לכולסטרול בלי להחסיר אף מנה בשבועיים שלפני הביקור אצל הרופא או בדיקת המעבדה, אבל כשמתקבלות תוצאות טובות הם מרשים לעצמם לדלג על נטילת התרופה זמן רב. קטיעת הטיפול קוטעת את ההגנה על הבריאות.
  • אין לנו די מידע לשקול יתרונות מול סיכונים. כדי להתמיד בנטילת התרופה צריך להאמין בערכה, להשלים עם תופעות הלוואי האפשריות ולהחליט שיתרונות התרופה עולים על חסרונותיה. זהו תהליך מורכב שדורש חינוך מהרופא, וגם להתייחסותכם לאיכות חיים ולדימוי העצמי שלכם יש השפעה.

 

צריך לדעת שתרופות לא עוזרות אם לא נוטלים אותן לפי ההוראות, אז כדאי להתייחס אליהן ברצינות:

  1. צמצמו את רשימת התרופות בעזרת הרופא. יש חולים שלא יכולים לעמוד בתשלום של יותר ממספר מסוים של תרופות בחודש. במקרה כזה עברו על רשימת התרופות עם הרופא ובדקו מהן התרופות הקריטיות עבורכם. לפעמים ניתן לקצץ בתרופות בלי לחוש בחסרונן.
  2. דעו למה נועדה כל תרופה. בנוסף, מומלץ לעשות הערכה מחדש של התרופות פעם בחודש; יש תרופות שצריך ליטול רק זמן קצר. 
  3. בררו לגבי תופעות הלוואי. אם אתם לא מודעים להן ואתם מפתחים סימפטומים לא מוכרים, חשבו פעמיים לפני שאתם מאשימים את התרופה החדשה. יש תופעות לוואי שניתן להתגבר עליהן בעזרת התאמת המינון, אז היוועצו ברופא לפני שאתם מחליטים על הפסקת הנטילה. 
  4. דברו על מחיר. אם הפסקתם ליטול תרופה בגלל המחיר אחרי ששקלתם את יתרונותיה, היוועצו ברופא. הוא יוכל להציע לכם תרופות זולות יותר. 
  5. בקשו מהרופא תרופות במינון שנוח ליטול. ליותר ויותר תרופות יש גירסה של שחרור איטי (release slow) שניתן לקחת פעם ביום, או שהן באות כמדבקה שמוצמדת לעור ומשחררת את התרופה באיטיות. יש תרופות שניתן ליטול פעם בשבוע. תרופות רבות ליתר לחץ דם ולסוכרת מגיעות במשולב, כך שניתן ליטול כדור שמכיל שתי תרופות.
  6. ערכו רשימה של התרופות שאתם נוטלים. עדיף לעשות את זה במחשב – תוכלו לעדכן את הרשימה ולהדפיס עותק חדש אחרי כל ביקור אצל הרופא. 
  7. חשבו על דרך שתעזור לכם לזכור ליטול את התרופות כל יום. קופסת תרופות שבועית יכולה לסייע. אולי יהיה לכם קל יותר להתרגל אם תטלו את התרופה עם הארוחה או בזמן צחצוח השיניים. 
  8. בדקו את מצב התרופות שלכם. ספרו את הגלולות שנשארו בקופסה והשוו את הספירה לפי היומן. אם שכחתם ליטול תרופה יומיים לפחות, היא לא תעזור לכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפסקת טיפול גורמת להפסקת ההגנה על הגוף
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים