שתף קטע נבחר

ארה"ב: התכווצה התביעה נגד חברות הטבק

הממשל ידרוש רק 14 מיליארד דולר לתוכניות גמילה וחינוך בנושא של עישון, במקום 280 מיליארד דולר במקור, זאת בעקבות קביעת ביהמ"ש לערעורים בחודש פברואר

"התביעה האזרחית הגדולה ביותר בהיסטוריה" שהגיש הממשל האמריקני נגד יצרניות הסיגריות בסך 280 מיליארד דולר, התכווצה. כעת דורש הממשל מבית המשפט לחייב את החברות לממן תוכניות גמילה מעישון וחינוך נגד עישון בעלות של 14 מיליארד דולר, אם יימצאו אשמות. 

 

הממשל מאשים את יצרניות הסיגריות בהוצאת כספים במרמה והונאת הציבור במשך עשורים לגבי הסכנות הבריאותיות שבעישון.

 

בספטמבר אשתקד נידונה בבית המשפט תביעת של הממשל נגד תעשיית הטבק שהתבססה על חוק מ-1970 נגד ארגונים מושחתים ונגועים בסחטנות (חוק RICO, שנחקק במסגרת המאבק בפשע המאורגן ונועד לאפשר העמדת מאפיונרים לדין).

 

התביעה הגיעה לבית המשפט לאחר שהשופטת המחוזית, גלדיס קסלר, אישרה את המשך ההליכים וקבעה כי משרד המשפטים רשאי לתבוע סכום של 280 מיליארד דולר נגד יצרניות הסיגריות.

 

בפברואר הפך בית המשפט לערעורים את הפסיקה וקבע, כי הממשל אינו יכול לתבוע 280 מיליארד דולר, וכי הוא מוגבל לתביעת פיצויים עם השלכות עתידיות, ולא יכול לתבוע ענישה על התנהגות קודמת.

 

חברות הטבק מכחישות

 

בהמשך המשפט, המליץ אחד מעדי התביעה לדרוש מחברות לממן תוכנית גמילה מעישון ב-130 מיליארד דולר למשך 25 שנים. בסופו של דבר החליטה התביעה לבקש כי החברות יידרשו לממן תוכנית גמילה בסך 10 מיליארד דולר שתימשך 5 שנים ותוכניות חינוכיות בסך 4 מיליארד דולר שיתפרשו על 10 שנים, אם יזכה הממשל במשפט.

 

בנוסף, תמליץ התביעה על תיקונים נוספים, ביניהם הקמת מערכת שתטיל קנסות כבדים על חברות הטבק אם ייכשלו בהורדת שיעור הצעירים המעשנים בהתאם ליעדים שייקבעו מראש.

 

הממשל מסר כי הפחית את התביעות הכספיות בשל פסיקת בית המשפט לערעורים. פעילים נגד עישון וחברי קונגרס דמוקרטיים טענו כי משרד המשפטים נכנע ללחצים פוליטיים.

 

"זה ממש לא משנה אם הממשל מבקש מיליארד דולר, 10 מיליארד דולר או 100 מיליארד דולר", אמר היועץ הכללי של חברת אלטרייה ויחידת הטבק שלה פיליפ מוריס (יצרנית המרלבורו). "החוק והעובדות לא מאפשרים לממשל לקבל את הבקשות האלו".

 

חברות הטבק הנתבעות מכחישות כי קשרו קשר באופן בלתי חוקי לקידום העישון, ומסרו כי לממשלה אין בסיס לרדיפתן או להטלת מגבלות נוספות אחרי שביצעו שינויים מקיפים בעסקי השיווק שלהן כחלק מהסדר שהושג ב-1998.

 

הנתבעות הן פיליפ מוריס USA והחברה האם שלה, קבוצת אלטרייה; אר.ג'יי ריינולדס טבק; בראון & ויליאמסון טבק; בריטיש אמריקן טבק; לורילארד טבק; קבוצת ליגט; המועצה האמריקנית למחקר הטבק; ומכון הטבק. שני המוסדות האחרונים כבר פורקו, אך לטענת הממשל, הנזק שגרמו נמשך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים