שתף קטע נבחר

"לא הוזמנת למסיבת הסיום כי אמא לא שילמה"

כך "הסבירה" מחנכת כיתה ג' לילדה לה לא חילקה הזמנה למסיבת סוף השנה. בזאת לא תמה מסכת הייסורים של הילדה, בת למשפחה חד-הורית. כאשר הגיעה למסיבה, אמרה נציגת ועד ההורים, קבל עם ועדה, כי "נתנו לה להשתתף למרות שהיא לא שילמה". משרד החינוך: "זו התנהגות פסולה של המחנכת, המקרה מצער"

"מסיבת השפלה": מה שאמורה היתה להיות מסיבת הסיום המאושרת של מיה, תלמידת כיתה ג' מבית ספר בחיפה, תיזכר אצלה לעד כשרשרת אירועים פוגעת ומעליבה, במהלכה הושפלה על רקע המצב הכלכלי הקשה בביתה.

 

לפני כשבוע התקשרה מיה בבכי לאמה וסיפרה כי מחנכת הכיתה חילקה לכל התלמידים הזמנות למסיבת סיום שנת הלימודים, אולם לה לא חילקה הזמנה. המחנכת אף "טרחה" להבהיר לתלמידה, בנוכחות חבריה, כי לא תוכל להשתתף במסיבה מאחר ואמהּ לא שילמה 50 שקלים לוועד הכיתה. זאת, בניגוד לחוזר מנכ"ל משרד החינוך האוסר למנוע מתלמיד השתתפות באירועים שונים בשל מצבו הכלכלי.

 

אמהּ של התלמידה היא אם חד-הורית, המגדלת לבדה את הילדה ואת אחיה בן ה-12. בתקופה האחרונה לא החזיקה האם בעבודה קבועה, והשתכרה כ-400 שקל לחודש בעבודות מזדמנות. הנהלת בית הספר מודעת למצב הכלכלי הקשה בבית התלמידה. גם המחנכת מכירה את המצב, אך עדיין השפילה את התלמידה.

 

"בתי התקשרה בבכי קורע לב", סיפרה האם. "פגיעה קשה זו תישאר בנפשה עוד שנים רבות. אני על סף התמוטטות, לראות את הילדה בכזו מצוקה. מחנכת הכיתה היא קודם כל אמא. היא יכלה במקרה הכי גרוע אפילו להוציא כסף מכיסה - העיקר שלא תהיה כזו השפלה לילדה קטנה". האם אף סיפרה כי כאשר שוחחה עם מחנכת הכיתה על מעשיה, ענתה לה זו בתגובה כי היא לא צד בעניין וקיבלה הוראה לנהוג כך.

 

אולם כאן לא נגמרה מסכת ההשפלות של מיה. בשבוע שעבר, ערב מסיבת הסיום הכיתתית, הגיעה הילדה ללא ליווי האם למסיבה, על אף שאמא הפצירה בה להישאר בבית ולוותר על האירוע. כשהגיעה התלמידה למקום פנתה אליה אחת האמהות הפעילות בוועד ההורים ואישרה לה להשתתף "למרות שאמא שלך לא שילמה". לאחר הנאומים והברכות, ובנוכחות מחנכת הכיתה, פנתה האם אל ההורים והתלמידים והצהירה כי "למרות שאמא של מ' לא שילמה את מיסי ועד הכיתה, איפשרנו לה להשתתף במסיבת הסיום של כיתה ג'". גם הפעם עמדה מחנכת הכיתה בצד ולא עשתה דבר. התלמידה חזרה הביתה נסערת. "מעולם לא ביישו אותי כמו הבושה שחשתי היום", סיפרה לאמהּ בבכי.

 

"הילדה בבית, מחוסלת"

 

מאז אותו מקרה לא שולחת האם את ילדיה לבית הספר "שני ילדיי נותרו בבית והחליטו שמבחינתם החופש הגדול כבר החל", סיפרה. האם פנתה בשבוע שעבר לגורמים רבים במחוז חיפה במשרד החינוך, למנכ"לית משרד החינוך רונית תירוש ולשרת החינוך, לימור לבנת, אך לא קיבלה תשובה. במכתבה לתירוש ציינה האם כי "מצבי הכלכלי הקשה ידוע לכולם בבית הספר. תמהה אני שמחנכת האמורה לחנך ולהוות דוגמה לתלמידים כה רבים, עשתה את מרב הטעויות, ונסחפה אחרי הוראות לא חוקיות של בית הספר, אישרה את אי-השתתפותה של בתי במסיבת הסיום ומנעה ממנה את הזכות לסיים את השנה עם חבריה".

 

"אף גורם לא ענה לפנייתי", סיפרה האם ל-ynet. "הילדה בבית, מחוסלת, ואין שום מענה ממשרד החינוך, אפילו לא 'פנייתך התקבלה'. המנהלת נתנה גיבוי למורה. אני שנים פעלתי בבית הספר, בחיים לא פניתי לילד בנושא כספי. ממתי בכלל מערבים ילד בנושא כספי? בית הספר, שאמור לגונן, עושה כזה דבר ואף אחד אפילו לא מרים טלפון? לא הודיעו לי שאם לא אשלם היא לא תשתתף. מה חשבה המחנכת שפנתה לילדה?". 

 

"אני לא מבינה איך מערכת החינוך ממשיכה לגבות את מנהלת בית הספר במעשיה החמורים כל כך, פגיעה בנפשה של ילדה רכה ותמימה", הוסיפה האם. "צר לי מאוד שהנהלת בית הספר מצאה דווקא את ילדיי, שבאים ממשפחה חד-הורית, והחליטה למרר את חייהם. במקום להראות להם שהם שווים בין כולם, כמו שאני מנסה לגדל אותם כל השנים, היא הצליחה להדגיש להם בצורה הבולטת ביותר – בבית אתם בין שווים, אך בין כותלי בית הספר אתם יוצאי דופן".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "מדובר במקרה מצער ובהתנהלות פסולה ולא ראויה של מחנכת הכיתה". עוד ביקשו לציין כי הן המנהלת והן המחנכת ביקשו להביע את התנצלותן. כמו-כן שוחחה מנהלת בית הספר עם התלמידה וזימנה אותה באופן אישי למסיבת הסיום של בית הספר. המפקחת על בית הספר ציינה כי המנהלת מסייעת לתלמידה בכל התחומים האחרים, אם ברכישת ספרי לימוד ואם במימון הפעילויות הבלתי-פורמליות, כגון טיולים שנתיים ואירועים אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
(אילוסטרציה)
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים