שתף קטע נבחר

"רק להוסיף מים ולטגן": מוצרים לבישול בכאילו

צעירים עצלנים, אנשי קריירה עסוקים, בשלנים מאותגרים - עבור כולם מציעות חברות המזון מוצרים להכנה מהירה: להוסיף מים, להכניס למיקרוגל לרתיחה או לתנור לאפייה ולהגיש. ללכת עם, להרגיש בלי

הצרכן של היום קצר בזמן. הוא מתעורר בבוקר, יוצא לעבודה, מבלה בה את רוב שעות היממה, וחוזר הביתה בשעות הערב. אם הוא איש משפחה אז הוא יבלה קצת עם הילדים, יקח אותם לחוגים, יחזור הביתה שוב, ישכיב אותם לישון ויצפה בטלוויזיה. אם הוא רווק, הוא יצא מהעבודה, יילך לאימון בחדר כושר, יפגוש חברים, יחזור הביתה בלילה וילך לישון.

 

בכל מקרה, כפי שכבר ציינו, זמן כמעט ואין. בטח שלא לבשל ארוחת צהריים או ארוחת ערב. אבל עדיין, יש רצון טבעי של רבים להרגיש שהם כאילו מבשלים בבית, ולחוש לפחות בכאילו ריחות בישול מהמטבח או מהתנור. החברות הקמעונאיות מצידן מודעות לזמן המועט שעומד לרשות הצרכן ולרצון לפתרונות לבישול מהיר, ומציעות מגוון רחב של מוצרים לאלה שממהרים ולאלה שסתם עצלנים ולא אוהבים לטרוח רבות במטבח.     

 

מגמת הבישול המהיר תופסת תאוצה מזה מספר שנים. היצרניות הגדולות ששולטות בשוק המזון אינסטנט הן אסם ויוניליוור, עם המותגים תלמה וקנור. הרבה מהמוצרים בקטגוריה הזו מבוססים על אבקה לה מוסיפים מים, אולי חלב, לשים קצת את העיסה ומכניסים לאפייה בתנור או לטיגון על הגז.  

 

רשימת המוצרים ארוכה וגדלה מדי שנה: לתלמה ולקנור, מותג שגם הוא בבעלות תלמה, יש על המדף אבקות להכנת פלאפל, לביבות, קניידלך, אבקה להכנת פירה ומנות נמס בכוס. קנור הוציאה גם נודלס בטעמים שרק צריך לשים במים ולבשל מעט, קוסקוס, ספגטי עם רוטב עגבניות שכבר נמצא בפנים, אורז ברטבים שונים, מרקים להכנה מהירה שכולם "עשירים" כך כתוב על האריזות, בטעם מקסיקני, עוף, פטריות, אפונה, עגבניות, ברוקולי ותירס.

 

לאסם יש גם כן מרקים להכנה מהירה, תבשילים מוכנים למיניהם כגון פתיתים אפויים בירקות, אורז ספרדי, פסטה שרוטב העגבניות כבר בפנים, מקרוני עם גבינה ועם עגבניות.         

 

גם בתחום המתוקים יש על המדף מוצרי אינסטנט - פילסברי משווקת עוגות שיש, בראוניס ועוגות שוקולד מאבקה שצריך להוסיף לה מים ולאפות וגם לריצ' יש אבקות להכנת עוגת שוקולד, פנקייק, כדורי שוקולד ובלינצ'ס.

 

"נוחות ונגישות"

 

יהודי ליפמן, סמנכ"ל השיווק של יוניליוור ישראל, אומר שנושא הנוחות והנגישות הן שתי תובנות צרכניות שהולכות ומתפתחות, כי אנו הופכים להיות יותר עסוקים ויכולים להשקיע פחות זמן בהכנת מזון ואפילו ברכישת מזון. "מעבר לכך", מוסיף ליפמן, "אין יותר בעולם המערבי ובישראל את המושג של שלוש ארוחות מסודרות. אנשים אוכלים לפעמים שש ארוחות ביום ולעיתים כל שעתיים, והארוחות הפכו לקטנות יותר. אנחנו גדלנו על ארוחה סביב שולחן עם מזלג ומפית אבל המנהג הזה הולך ונעלם מהעולם. ולכן הצורך של "למלא את עצמך" זו תובנה שחלק מהמוצרים הללו מצליחים למלא".

 

אפשר לייחס את התחזקות המגמה גם במה שנקרא "הולך ופוחת הדור". בקרב אוכלוסיות רבות הידע של איך לעשות דברים הולך ונעלם ואם אתה לא יודע להכין פירה, אז להוסיף מים רתוחים זה בעיה הרבה פחות גדולה, והיתרון הוא בכך שתמיד תקבל את אותה התוצאה בבישול. לפירה הזה תמיד יהיה אותו טעם.   

 

לדברי ליפמן, הפיתוחים האחרונים בתחום הם בעיקר וריאנטים שונים של מוצרים קיימים - סוגים נוספים של מרקים, שינוי ושיפור המוצרים ובעיקר דגש על השקת מוצרים בריאים בקטגוריות הקיימות, כדגומת מרקי לייט או תבשילים בלי תוספת מלח. "מפתחים טעמים חדשים ומשנים אריזות, אבל אין פריצת דרך בהשקת קטגוריה חדשה שאנו עדים", הוא אומר.

 

סוג של נתינה

 

לא כל מוצרי הקטגוריה צומחים. המרקים אמנם הולכים וגדלים עם פיתוחים חדשים אבל התבשילים המוכנים, לעומתם, נמצאים בירידה. מוצרי האינסטנט אינם תופסים את מקומם של המוצרים המוכנים אבל אם הם פגעו מעט במכירות שלהם, זה בעיקר בשל אלמנט הנתינה שמלווה את ההכנה. קל יותר לקנות עוגה מוכנה אבל אם הכנת אותה בבית, יש בכך אלמנט של נתינה, שעושה את ההבדל בין הגשת מוצר מוכן למוצר שהוכן בהכנה מהירה. גם כאשר אתה רק מוסיף מים, מבשל על הגז, ומגיש - יש בזה סוג של נתינה.

 

"לאמא הישראלית מאד חשוב להרגיש שהיא עשתה למען המשפחה", אומרת סתיו יואלי, מנהלת שיווק קולינארי באסם. "אבל עיקר המשתמשים במוצרים להכנה מהירה הם דווקא צעירים שנמצאים לפני שלב המשפחה, בגלל שהמוצרים האלה לא זולים והמנות לא גדולות ואינן מתאימות לצריכה משפחתית".

 

לדבריה, באסם רואים את העתיד דווקא במה שמגדירים בחברה "עזרי בישול" - אבקות תבשילים שצריך להוסיף להן רק את מוצר הבסיס כמו קציצות הבשר שאסם משווקת שצריך להוסיף להן את הבשר ולבשל. "האתגר שלנו הוא למצוא את הפתרון המשפחתי, לתת תועלת במונחים של חסכון כלכלי, זמן וידע. העולם ילך לכיוון של מוצרים מקצרי תהליכים ולא של המנה המוגמרת, כי המוצרים הללו עדיין משאירים מקום ליצירתיות ונותנים תחושה שכן עשית משהו בעצמך".

 

מה שבטוח - נראה שלעד יהיו עצלנים אמיתיים שגם מקצרי התהליכים לא יצליחו להכניס אותם למטבח. עבורם בדיוק יש על המדף ירקות חתוכים לסלט, עם הרוטב בצד, עלי חסה שטופים, פירות הדר חתוכים לפלחים ואפילו רימון מגורגר.

 

שיהיה בתאבון.  

           

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסם. אבקה למרקים
קציצות. רק להוסיף את הבשר
קנור. תבשיל נודלס
קנור. פירה להכנה מהירה
מומלצים