שתף קטע נבחר

יקב תבור - ביקור חוזר

שגיא קופר מספר על ביקור חוזר ביקב תבור, שבו הוא טעם מהיינות החדשים, התרשם מהחידושים וקינח ביין קינוח, ומספר על פרוייקט חדש של עיצוב תוויות יין

יקב תבור

 

בשבוע שעבר ביקרתי ביקור חוזר ביקב תבור, שבכפר תבור. היתה לי הזדמנות מצוינת לחזור ולטעום חלק מיינות הקיץ הרעננים שלהם – בעיקר את הסוביניון בלאן גיר 2004 המצוין, אבל גם לשמוע מה עומד להתחדש ביקב, שהוא אחד מהצעירים והחדשניים בארץ.

 

יקב תבור משווק את היינות שלו באמצעות IBBLS, חברה בת של קוקה קולה ישראל, שמאז שרכשה את זכויות ההפצה של יינות היקב, הביאה למהפך בחשיבה וגם בייצור היין. היתה זה החשיבה המשותפת של אנשי היקב, של אנשי IBBLS ושל היועצת שלהם, כרמי לבנשטיין, שלמעשה יצרה את סדרת "אדמה" המצוינת של היקב, שבמסגרת שלה מפרידים בין יינות על פי האדמה בה ניטעו וגדלים הגפנים.

 

מבחינת חידושים, היקב – שהיה הראשון בארץ להשתמש בפקקי הברגה – עומד להכניס השנה לשימוש חביות בנפח של 2000 ליטר. חביות אלה יוכלו לשמש את היקב לשתי מטרות: להמשיך להחזיק בעץ, טרם הביקבוק, יין שכבר היה בחביות ולא רוצים שיקבל יותר מדי אופי של עץ, או ליישן בהן יין שעלול להיות רגיש לטעמי אלון, ולכן לא מתאים ליישון בחביות רגילות – barriques – שבהן יחס נפח לשטח פנים הוא נמוך. חביות אלה מעבירות בדרך כלל יותר טעמי עץ מחביות גדולות, שבהן יחס נפח לשטח פנים הוא גבוה.

 

בעוד שבציר 2004 היה גבוה מאוד מבחינת יבולים, לקראת הבציר המתקרב של 2005, הורה היינן אריה נשר לדלל את הפרי ככל האפשר, על מנת להגיע ליבולים בסדר הגודל של שנת 2003, שהיתה שנה איכותית ביקב. ליקב שלוש סדרות יין, משלוש רמות איכות.

 

  • סדרת "תבור" – יין במחיר מומלץ לצרכן של 44 שקל. יינות צעירים, אדומים, שיוצאים לשוק כשישה חודשים לאחר הבציר.
  • סדרת "אדמה" – יינות זניים, לבנים ואדמים, במחיר של 59 שקל. היינות האדומים בסדרה זאת נמצאים בדרך כלל כשנה בחביות.
  • סדרת "מסחה" – הסדרה הגבוהה של היקב. בסדרה זאת נמכרים יינות בלנד או השרדונה 21, במחיר של 80 שקל עד 116 שקל. מסדרה זאת מבקבקים בדרך כלל בסביבות 3000 עד 4000 בקבוקים.

 

וליינות עצמם:

 

תבור אדמה סוביניון בלאן גיר 2004 - זהוב בהיר, חיוור. אף מצוין, פרחוני ופירותי – משהו קרוב לשטרודל תפוחים - ומאוד נעים. הפירותיות הרבה של היין הזה מקנה לו ממש מתקתקות. הוא מאוד נעים וקל לשתיה, ומשאיר סיומת רעננה וארוכה. הפה מעט "פאזי", היות ולא הוציאו את כל ה- CO2 בסיום התסיסה. זה מעניק ליין עוד רעננות מבורכת. 13.3% אלכוהול.

 

תבור אדמה שרדונה בזלת 2004 - היין בוקבק ממש בסמוך לטעימה לאחר ששהה תשעה חודשים בחביות סגין מורו חדשות כולן. צבע זהוב מבריק. אף מעט מעושן. שרדונה עדין, טיפוסי וחמאתי. 12.5% אלכוהול.

 

טעימות חבית

 

תבור אדמה שיראז חרסית 2004 - 1/3 מהחביות הן אלון אמריקאי חדש. צבע סגול עמוק. באף מורגשת החבית האמריקאית – לא מעט וניל – אבל היא עדינה, ולא מצליחה לכסות על מורכבות טובה ואופי זני. זה יהיה יופי של שיראז: טעמי עור, עם פלפל שחור, יין כהה ובעל סיומת ארוכה. השיראז בהחלט תופס מקו מכובד בנוף היין הישראלי, וזאת דוגמא מצוינת. לא לפספס כשיצא לשוק.

 

תבור אדמה מרלו גיר 2004 - המרלו בזלת היה המרלו הבולט של היקב בשנה שעברה. המרלו הזה מעניין וטוב: הוא בעל צבע סגול אדמדם כהה, אף מאוד מעניין, עשבוני ומזכיר פלפל ירוק – משהו שמייחד את יינות האזור הזה ויינות שבאים דווקא מאזור כרמי יוסף. אריה נשר, היינן, חושב שהמקור לדמיון הזה הוא הקלון, שאולי הוא משותף לגפנים שניטעו בשני האזורים. היין בעל חומציות טובה, עץ נעים וטאנינים בינוניים.

 

תבור אדמה קברנה סוביניון טרה רוסה 2004 - אדום כהה, עמוק, אטום. אף מאוד טיפוסי, כבד ומורכב. חומציות טובה, מאוזנת עם פירותיות היין. טעמי פלפל שחור בסוף הפה וסיומת מצוינת. גוף מצוין.

 

תבור מסחה 2002 - אני אוסף אותם, את יינות 2002 המוצלחים... המסחה הוא בלנד של 75% קברנה סוביניון ו- 25% מרלו. צבע עמוק כהה, אף נפלא, משכר ממש, עם איזון ו"תקשורת" מצוינת בין שני הזנים שמרכיבים את היין. טאנינים בינוניים עד קשים. היין מתובל ועושה רושם שיתיישן היטב וישתמר יפה כמה שנים. 14% אלכוהול. כמו השיראז – לא לפספס כשיצא לשוק.

 

ולקינוח? קינוח

 

כן, יין קינוח ליקב תבור, ולא סתם קינוח, אלא יין קינוח אדום. אחת מחלקות המרלו של השנה שעברה הגיעה לריכוז סוכר של 28 בריקס, מה שגרם לעצירת התסיסה בשלב מוקדם יחסית. תהליך הייצרו של היין הזה אינו פשוט: היות ולא ניתן לקיים תסיסה ארוכה, ולמצות את מירב הצבע מהזגים, מחממים את הענבים לאחר המעיכה ל- 70 מעלות למשך כמה דקות ומקררים מהר ככל האפשר. מהשלב הזה ממשיכים כמו ייצור של יין לבן ומתסיסים את התירוש ללא זגים. התסיסה הופסקה עם אלכוהול (ממולאסות) בשלב בו ריכוז הסוכר היה 18% - כלומר 180 גרם סוכר לליטר. התוצאה (בינתיים) היא יין ארומתי מאוד שהאף שלו מזכיר ללא קושי ריבת ורדים. אריה נשר מניח שיגיע לארומות של שוקולד ואוכמניות, ככל שיתקדם הזמן בו יתיישן היין בחביות שלו. היין ימכר בכמויות קטנות, כנראה בחנות היקב בלבד. 16% אלכוהול. יהיה בהחלט מעניין.

 


הכרמים של יקב תבור                                              (צילום: שגיא קופר)

 

 

פרוייקט YNE

 

מהשבוע יוצגו עבודות העיצוב של פרוייקט הצעירים YNE, שנערך על ידי יקבי רמת הגולן ובתי הספר לעיצוב אסכולה מימד ו-ויצ"ו חיפה. מטרת הפרוייקט היא לקרב את הצעירים אל היין על ידי יצירת תוויות, אריזות וחומרים פרסומיים שונים שידברו בשפה צעירה ומודרנית. משימת תלמידי המגמות לעיצוב היתה לעצב את תדמיתם של יינות שונים מסדרת "גולן", הלוא היא הסדרה הצעירה של היקב. פרוייקט עיצוב התווית של גולן גאמיי נובו 2004 – היין הראשון של שנת הבציר - כלל עיצוב תווית, קפסולה, פוסטר, אביזרי קידום מכירות ועוד. למותג 'מוסקטו' – מדרשו התלמידים להציע עיצוב אריזה כולל, מתן שם חלופי ליין ועיצוב אביזרי מכירה וקידום מכירות. ולבסוף, עיצוב עמדה ממותגת להחדרת יינות "גולן" לנישות חדשות של קהל צעיר.

 

בחלק מהעבודות השתמשו הסטודנטים – במיוחד ביינות הגאמיי הצעירים – בבקבוקים שמזכירים יותר משקאות בירה או משקאות קלים מאשר יין. חלק השתמשו בפחיות – מגמה חדשנית שניצנים שלה רואים גם בארצות הברית, ויש מי שארזו את היין במארזים כפולי בקבוקים בנפח "אישי". בין עמדות המכירה והתצוגה של הגאמיי הוצגה עמדה בה נעוצים הבקבוקים בחורים דמויי רמקולים גדולים, אלמנטים של שמחה, קלילות והרגשת חופש ודינמיות (עבודה של גילי ויונטה-רוזנפלד).

 

דניאלה באך בחרה לבקבק את יין המוסקטו בבקבוקי בירה – כולל פקקי כתר – ולקרוא לו "גאולה".

את העבודות של התלמידים שהשתתפו בפרוייקט והוגשו לשיפוט ניתן יהיה לראות בגלריה "סלונה". הזוכה במקום הראשון יהנה ממלגה בשווי 6,000 שקל, הזוכה במקום השני יקבל מלגה בשווי 3,000 שקל והזוכה במקום השלישי יקבל מלגה בשווי 2,000 שקל, מתנת יקבי רמת הגולן. השופטים יהיו אנשי מקצוע מתחום ההסעדה והעיצוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים