שתף קטע נבחר

האוצר: תוספת פועלים פלסטינים תפגע בכלכלה

בסקירה תקופתית ממליצים כלכלני האוצר: להקטין מספר העובדים הפלסטינים לטובת הכלכלה והחברה, אבל כל עוד הם עובדים בישראל - להשוות את עלות העסקתם לזו של עובד ישראלי, בין היתר על ידי אכיפת חוקי שכר מינימום

הגדלת מספר הפלסטינים העובדים בארץ, באופן חוקי ובאופן לא חוקי, תחריף את הבעיות הכלכליות והחברתיות ארוכות הטווח שיצרה תופעת החלפת העובדים הישראלים בעובדים זרים זולים. כך מציינים כלכלני האוצר בסקירה תקופתית שפרסמו היום.

 

המסקנה מובאת על רקע תוכנית ההינתקות וחילופי השלטון ברשות הפלסטינית, שהביאו לידי העלאה חוזרת של דרישת הפלסטינים למתן אישורי עבודה לעשרות אלפי מובטלים פלסטינים.

 

על פי הסקירה, "מדיניות התומכת בהחזרת העובדים הישראלים לענפי הבנייה והחקלאות תוכל לגרום להורדת שיעור האבטלה, לתרום להקטנת אי השוויון בחלוקת ההכנסות ושיעורי העוני ולסייע להגברת התיעוש במשק.

 

"התמקמותם של עובדים פלסטינים בתחתית סולם השכר הישראלי יכולה לגרום למתיחתו של סולם זה כלפי מטה, להחלפתם של הישראלים בפלסטינים, ולמעבר העובדים הזרים שיידחקו מענפים אלו לענפים אחרים (באופן בלתי חוקי), תוך פגיעה בתעסוקה ובשכר של ישראלים בענפים נוספים.

 

"האינטרס החיוני של ישראל, הן מהפן הכלכלי (שוק העבודה) והן מהפן החברתי (אבטלה ואי שוויון) הוא ליישם את החלטת הממשלה מ-1996, לפיה יש להקטין בטווח הארוך, עד להפסקה מוחלטת, את מספר העובדים הפלסטינים הנכנסים למדינת ישראל, ובמקביל לתמוך בפיתוח מקורות תעסוקה ברצועת עזה ובאזורים הפלסטינים באיו"ש, על ידי גורמים בינלאומיים".

 

עוד נטען, כי הכנסת עשרות אלפי עובדים פלסטינים בעלי השכלה נמוכה יחסית לישראל מנוגד גם לאינטרס הפלסטיני בטווח הארוך. "המשך חשיפת המשק הפלסטיני לשכר הגבוה המשולם במשק הישראלי לעובדים שאינם משכילים, ינציח את העיוות שנוצר בשלושים השנים האחרונות במבנה ענפי המשק הפלסטיני. כמו כן הוא יחסל את היתרון היחסי הפלסטיני שבעבודה זולה, יפגע בתיעוש ובהיקף ההשקעות ברשות הפלסטינית, יקטין את התמריצים לרכוש הון אנושי וינציח את תלות המשק הפלסטיני במשק הישראלי לשנים רבות".

 

בטווח הקצר מציעים כלכלני האוצר:

 

  • לא להגדיל את מספר האישורים מעבר למספר האישורים שהיו בתוקף בשנת 2004.

 

  • לקבוע תוואי עתידי יורד, שקוף וברור לקצב ירידת מספר הנכנסים לעבודה בישראל, ולפרסמו. מספר העובדים הפלסטינים בעתיד יירד בהדרגה עד למינימום בסוף שנת 2008, במקביל לירידה במספר העובדים הזרים.

 

  • כל עוד עובדים פלסטינים בישראל, יש להשוות את עלות העסקתם לעלות העסקת עובד ישראלי, בין היתר על ידי אכיפת חוקי שכר המינימום. מצד שני יש לנכות משכרו של העובד אגרה שתביא את שכרו של הפועל הפלסטיני לרמה הדומה לשכר הממוצע ברשות הפלסטינית. גובהה המדויק של האגרה ייקבע בהסכם עם הרשות הפלסטינית. הכסף מגביית האגרה יועבר לרשות הפלסטינית ויוכל לשמש להגדלת ההשקעה בהון פיזי ואנושי.

 

  • על מנת לטפל בעשרות אלפי הפועלים הפלסטינים העובדים בישראל בצורה לא חוקית יש להגביר בצורה משמעותית את האכיפה והענישה של הפועלים ובעיקר של מעסיקיהם. בנוסף, יש לבחון העברת האכיפה לגוף ייעודי במשטרה או במשטרת ההגירה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פועלים פלסטינים במחסום ארז
צילום: איי פי
מומלצים