שתף קטע נבחר

השולחן ערוך לפוטין

הקרמלין נתן אור ירוק לעצומה ולחקירה בעניין "שולחן ערוך". כשהרייטינג צונח, עוד קצת אנטישמיות זה טוב לעסקים

500 אישי ציבור רוסים, בהם 19 חברי פרלמנט, דרשו מהתובע הכללי לאסור כל פעילות של הארגונים היהודיים במדינה. דרישתם נסמכת על ניתוח "שולחן ערוך", שנושא, לטענת מחברי המכתב, אופי גזעני ובלתי מוסרי, ומעצב גם היום דפוסי התנהגות של היהודים בקרב הגויים. עכשיו הפרקליטות חוקרת.

 

ברוסיה של היום, כמעט דבר לא נעשה ללא ידיעת השלטון. אם משהו כבר נעשה, זה ודאי לא יעשה כותרות בתקשורת, שרובה כבר נמצאת תחת שליטה או פיקוח צמוד של הקרמלין. ואם יוזמה כלשהי, שאינה נוחה לקרמלין, בכל זאת מוצאת את דרכה לתקשורת - כפי שקורה מעת לעת עם יוזמות מהשטח, שהן פרו-פוטיניסטיות יתר על המידה - אזי ממהר הנשיא או מי מטעמו להביע דעה בצורה חדה ונחרצת, ולהעמיד את הווסאלים הלהוטים מדי במקומם. כל עוד לא הובעה דעה כזאת בעניין "מכתב ה-500", הרוסים מבינים מכך היטב שהשלטון נותן אור ירוק.

 

לא, האנטישמיות לא הפכה וגם לא עלולה להפוך למדיניות הרשמית או הסמויה של פוטין. הוא מצידו נטול אידיאולוגיה לחלוטין, כמו גם רוב מקורביו. שליטיה החדשים של רוסיה עוסקים בסך הכל בחלוקת משרות מפתח בחברות מסחריות לאנשי אמון (המינויים הפוליטיים כאן בישראל נראים ליד זה משחק ילדים). הם מארגנים השתלטויות, דואגים שהכסף ימשיך לזרום ושלא יקום מתחרה רציני. הם לא מדינאים, אין להם ראיה אסטרטגית ודאגה לעתיד המדינה. ולמה לדאוג? העתיד נראה ורוד, כל עוד יש ברוסיה אוצרות טבע (שחלקם ביצוא מהווה עדיין יותר מ-90%). לא צריך לעבוד קשה כדי ליהנות מהחיים. אבל בכל זאת, צריך להרחיב את העסק ולהרחיק איומים, כי זהו אינסטינקט של אנשי עסקים.

 

לכן, אל דאגה, החקירה הקיקיונית שמנהלת הפרקליטות הרוסית בעניין "שולחן ערוך" לא מסמנת התחלה של רדיפת יהודי רוסיה. לפחות לא כל יהודי רוסיה, אלא רק העשירים שבהם. אולי הנושא יעצור כבר בפרקליטות, אולי יגיע לבית-משפט ואולי אפילו יורשעו מוציאיו לאור ומשווקיו של "קיצור שולחן ערוך", אם כי הסיכוי לכך נראה קלוש ביותר. הרי ככל שהפרשה ממשיכה להתגלגל - כך גדל הנזק התדמיתי לרוסיה. כאשר המתקפה תשיג את מטרותיה, היא תיעצר.

 

מה הן המטרות? האחת, לשפוך קצת דלק למדורת הפטריוטיזם המכוער ושנאת הזרים, שכל עוד העם הרוסי רוקד סביבה - תשומת לבו מוסטת ממעשי השלטון. השנייה, וכנראה העיקרית - להלך אימים על האוליגרכים היהודים. משפטו של מיכאיל חודורקובסקי בכל זאת עורר הד רם מדי, הראה את פרצופו האמיתי של פוטין - בעיקר לחו"ל, אך גם לרוסים רבים. מאז תחילת משפט "יוקוס", צנח הרייטינג של הנשיא (תרמו לכך סיבות נוספות, כמו ניסיון להמיר הנחות לגמלאים בתוספת כספית לפנסיה). עכשיו בקרמלין לומדים לקח ומבינים שהם זקוקים לתמיכה ציבורית גדולה יותר למהלכים עתידיים. אווירה אנטישמית יכולה לספק את הדרוש. לא סתם מאשימים מחברי "מכתב ה-500" את היהודים בהשתלטות על הכלכלה בתקופת התפרקותה של ברית-המועצות - השתלטות שנעשתה, לטענתם, "ברוח שולחן ערוך".

 

כמובן, הגברת האנטישמיות תתבטא גם בריבוי מעשי שנאה ואלימות כלפי יהודי רוסיה. אך בעיני הקרמלין, זוהי תופעת לוואי. היא לא ממש תפגע בעסקים, לכן גם אין לה חשיבות. אז מה אם כמה יהודים ייפגעו? ביזנס איז ביזנס.

 

ארקדי מזין, עיתונאי ופרשן פוליטי

 

 

כיצד תיראה החקירה ברוסיה? צפו בקריקטורה היומית 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אינסטינקט של אנשי עסקים. פוטין
צילום: איי פי
מומלצים