שתף קטע נבחר

סלט - מתכון לבריאות

סלט טרי הוא אחד המאכלים היותר בריאים שיש, ועם מעט מודעות והקפדה, אפשר להפוך אותו לבריא עוד יותר. פיליס גלזר מסבירה איך לשמור על הוויטמינים ועל הערך התזונתי של הירקות שאתם אוכלים, מבלי לוותר על הטעם

אומרים שהיהודים הם עם הספר, אך לפי כמויות הסלטים שאנחנו זוללים, אפשר בהחלט לקרוא לנו גם "עם הסלט". סלט, בעיקרון, הוא מאכל שכמעט כולו בריאות, אבל הסלטים שאנחנו צורכים כוללים לעיתים קרובות מדי תערובות מתועשות של ירקות, שאיבדו חלק ניכר מהערך התזונתי שלהם. האשם טמון בתהליך הייצור, הכולל תוספת מייצבים וחומרי שימור, שגורמים לירקות להחזיק מעמד על מדף המקרר זמן רב יותר מכפי שהתכוון הטבע.

 

סלט ירקות טרי הוא קודם כל טעים ומרענן. חוץ מזה, הוא יכול לספק הזנה ממשית לעור ולשיער, לסייע לתיפקוד המעיים, ולתרום לבריאות בכלל. בקיצור, אם כבר מכינים סלט ירקות, כדאי להפיק ממנו את המקסימום. יש רק כמה דברים שצריך לדעת לפני שמתחילים לקצוץ.

 

אחסון ירקות

 

ירקות מתחילים לאבד מערכם התזונתי כבר מרגע הקטיף. לכן רצוי להשתמש בהם בהקדם האפשרי, או לאחסן אותם בצורה נכונה. קודם כל, מגבילים את חילוף החומרים בתאי הירק על-ידי עטיפתו בניילון נצמד, או איחסון בכלי פלסטיק המיועדים לכך (כמו אלה של "טאפרוור") בחלקו התחתון של המקרר.

 

טיפול בירקות

 

ירקות עלולים להכיל שאריות חומר הדברה, במיוחד אם יש עליהם שכבת דונג (שעווה). אם אפשר, קנו ירקות (ופירות) ללא דונג. אם לא, הקפידו לשפשף אותם במים, עם טיפת סבון במקרה הצורך (כמו עם הכתמים הלבנים המופיעים על תפוחים). ירקות-עלים ועשבי תיבול הם המוצרים הבעייתיים ביותר, כי חלקם מטופלים בחומרי הדברה סיסטמיים החודרים לנימי הצמח. חסות ועשבי תיבול, למשל, הכי כדאי לקנות (או לגדל) בצורת מזון אורגני. היום, בתחרות הגוברת בין רשתות השיווק והביקוש הגובר לירקות אורגניים, ירקות אלה הרבה יותר קלים להשגה.

 

עיבוד הירקות

 

לא רק איחסון ממושך או שגוי פוגע בערכם התזונתי של הירקות. גם בישול או טיגון עלולים לגרום לכך. ויטמין B, למשל, נמס במים. כשטובלים ירקות בכמות גדולה של מים, כמו בהשריה או בבישול, ויטמין B "קופץ מהספינה". אז במקום לזרוק את תפוחי-האדמה או הברוקולי לסיר מלא מים, נסו לאדות אותם, או לפחות לבשל אותם בכמות קטנה של מים רותחים, מומלחים קלות (אפשר גם במיקרוגל, בגריל או בתנור). אם מטגנים, רצוי לעשות זאת על אש בינוניות לכל היותר, כדי לא לשרוף את השמן.

 

ויטמינים כמו C, לעומת זאת, נהרסים ברגע שחותכים את הירק והוא חשוף לאור ולאוויר. מה עושים? קודם כל, לא מקלפים ירקות: בקילוף מלפפונים, גזרים ואפילו תפוחי-אדמה, הם מאבדים את מרבית התאית שבהם, וגם כמות ניכרת של ויטמינים ומינרלים. אם אינכם אוהבים את קליפת המלפפון, נסו לקנות מלפפונים קטנים ועדינים יותר. גרדו את הגזר באמצעות סכין חד במקום לקלף אותו. השאירו את הקליפה גם בסלט תפוחי- האדמה, ותראו איך למרות זאת, הוא עדיין ייזלל בהתלהבות.

 

 

סלט פלפלים לעצלנים

בשביל הסלט הזה אין צורך לקלף את הפלפלים לגמרי, ואפשר לחתוך אותם לחתיכות גדולות מהרגיל. התוצאה: סלט מצויין שאפשר להכין בדקות ספורות. מקור טוב לויטמין A.

 

החומרים (4 מנות): 

8 פלפלים (רצוי שילוב של אדומים, כתומים וצהובים)

1/4 כוס שמן זית

4 שיני שום כתושות

1-2 כפות עלי אורגנו, בזיליקום או כוסברה טריים

1/3 כפית מלח

1/3 כפית פלפל שחור גרוס

זרעוני חמניות או דלעת, לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב ומקרצפים קלות את הפלפלים כדי להוריד את שכבת הדונג (שעווה). חוצים את הפלפלים לאורך ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, עם הצד החתוך כלפי מטה. שמים מתחת לגריל עד שנוצרים כתמים שחורים. מוציאים וממתינים כמה דקות, עד שאפשר לקלף את החלקים השחורים בלבד, וחותכים לריבועים בגודל 3-2 ס"מ.
  2. בקערה קטנה, מערבבים את השמן, השום, עלי האורגנו, המלח והפלפל ויוצקים על הפלפלים. מערבבים קלות. מקשטים בזרעוני חמנייה או גרעיני דלעת.
  3. רצוי להכין את הסלט סמוך ככל האפשר לזמן ההגשה, כיוון שהקירור פוגם מעט בטעם. אם בכל זאת מכינים מראש, מגישים בטמפרטורת החדר.
  • גיוון: מכינים את הפלפלים הקלויים עם שמן שומשום ומתבלים בחומץ "אומיבושי" (חומץ שזיפים יפני) או בחומץ אורז וקצת מלח. מפזרים מלמעלה שומשום. מעדן

 

 

סלט ברוקולי, נבטים וזרעים

מקור טוב לוויטמינים B ו-C, ברזל וסידן (בין היתר).

 

החומרים (2 מנות עיקריות או 4 מנות תוספת):

כ-450 גרם פרחי ברוקולי טרי

1 חופן נדיב נבטים סיניים

2 בצלים ירוקים, חתוכים באלכסון

4 עגבניות שרי חתוכות לרבעים (לא הכרחי)

1/3 כוס תערובת שומשום, זרעוני דלעת וזרעוני חמניה

3 כפות תערובת שמן תירס ושמן שומשום כהה

מלח, פלפל שחור טחון גס ורוטב סויה לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים את גבעולי הברוקולי, מקלפים ושומרים למרק או לתבשיל. מאדים את פרחי הברוקולי כ-3-5 דקות על רשת מעל מים רותחים, או מבשלים במעט מים רותחים מומלחים. מעבירים למסננת, שוטפים קלות במים קרים כדי להפסיק את פעולת הבישול, ומסננים היטב.
  2. מערבבים עם נבטים (אפשר לאדות את הנבטים דקה אם רוצים, אך עדיף שלא), בצל ועגבניות שרי.
  3. רגע לפני ההגשה, קולים את תערובת הזרעונים במחבת יבשה, תוך בחישה מדי פעם, עד שהזרעונים מזהיבים. בוחשים פנימה את השמנים ורוטב הסויה, מלח ופלפל לפי הטעם ויוצקים על הסלט. מגישים מיד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
" ירקות מתחילים לאבד מערכם התזונתי כבר מרגע הקטיף.
צילום: ערוץ החיים הטובים
לכן רצוי להשתמש בהם בהקדם האפשרי,
צילום: אלעד גרשגורן
או לאחסן אותם בצורה נכונה"
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים