שתף קטע נבחר

זהירות - המדוזות כאן: מדריך לשעת חירום

גושי הג'לי הלא ממש אסטתיים כבר כאן, ועמם תחושת הצריבה שתוציא אתכם מדעתכם. איך נזהרים, ומה עושים אחרי שחטפתם? להדפיס ולשמור

הנה זה בא, גם הקיץ: להקות מדוזות כבר החלו להופיע בחופי ישראל, מאיימות על המתרחצים במכת צריבה שיכולה לשגע פילים. האשמה העקרית היא המדוזה החוטית הנודדת, ובשמה המדעי "רופילמה נומדיקה גליל" על שם פרופ' בלה גליל מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה.

 

החוטית הנודדת צצה בחופנו כבר בשנת 1977. גודלה נע בין קוטר של 50 עד 70 סנטימטרים, והגדולות שבהן מגיעות עד לקוטר של 90 סנטימטר. ריכוזי המדוזות הגבוהים ביותר נספרו בעבר בדרום מפרץ חיפה: עשר מדוזות לכל מטר מעוקב, אך לא מן הנמנע שגם התל אביבים יתנועעו בסבך מדוזות בקרוב מאוד.

 

מה לעזעזל רוצה המדוזה?

 

בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית בכמות המדוזות הנראות בחופי הרחצה. ההופעה ההמונית של נחילי מדוזה גורמת לצריבה חזקה של מתרחצים ומדי שנה נזקקים מספר מתרחצים לטיפולי רפואי של צוותי מד"א ואפילו לאשפוז כתוצאה מצריבה ישירה של מדוזות. החומר הצורב המופרש למים על ידי המדוזות הופכות את הרחצה בים התיכון לחוויה בלתי נעימה, ובשנים האחרונות נאלצו לסגור חופי רחצה בעונת הקיץ כתוצאה מהופעת המדוזות.

 

למדוזה אין עיניים, אין אוזניים וגם לא מוח, וניתן להבחין בין זכר ונקבה רק במיקרוסקופ. למדוזה שלושה סוגי תאי צריבה, מעין מנגנון דמוי מזרק המגולגל סביב שלפוחית הרעל. מגע במנגנון גורם לשחרור ה'מחט' והפרשת חומרים רעילים לתוך הגוף. בנוסף לצריבה, משמשים התאים האלה גם ללכידה ושיתוק מזונה העיקרי של המדוזה, הוא הפלנקטון.

 

תאי הארס צורבים גם כאשר הם כבר לא על המדוזה עצמה. רבים מאלה שהצליחו לחמוק מהחוויה המפוקפקת של מפגש ישיר עם מדוזה, מכירים את תופעת 'המים הצורבים', או 'ביצי המדוזה': המדובר בחלקיקים קטנים של זרועות המדוזה הנסחפים קילומטרים לעבר החוף, ועליהן אותם תאי ארס צורבים.

 

מה עושים?

 

תחושת הצריבה של המדוזה באה לביטוי בעת מגע הגוף עם תאי המדוזה שהתבקעו, תוך התחככות במדוזה עצמה והן בעת שחיה בסביבת התפשטות התאים הבקועים. צריבת המדוזה בדרך כלל איננה מסוכנת ולכן אין מקום לבהלה.

 

מחלקת ההדרכה של מד"א ממליצה לצאת מהמים בעת תחושת הצריבה, ולשטוף את מקום הצריבה במי הים המלוחים במקום מרוחק מאזור המדוזות. אין לשטוף במים מתוקים, אשר מאיצים את התבקעות התאים הצורבים והתפשטותם.

 

במקרה קיצוני מומלץ לרחוץ בעדינות את מקום הצריבה בחומץ ביתי. לאחר החיטוי יש לשטוף את המקום במי ברז רגילים וסבון. לצורך זאת רצוי להצטייד לפני היציאה לים בבקבוקון המכיל חומץ ביתי, בנוסף לתכשיר להגנת העור מפני קרני השמש, שגם בהזדמנות זו חשוב להדגיש את חשיבותו.

 

שימו לב: גם מדוזה מתה שנסחפה אל החוף עלולה לצרוב. תאי הצריבה שלה עדיין עשויים לפעול ולשגר את הארס. במקרים חריגים של פגיעה קשה של הפרשות המדוזה המלווה בתחושת כאב עזה או קשיי נשימה, יש להזעיק את שירותי מד"א (טל' 101) כדי לפנות את הפגע בדחיפות למתקן רפואי קרוב.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
מדוזה. צורבת אך לא מסוכנת
צילום: דני סלומון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים