שתף קטע נבחר

נשיא איראן החדש: נמשיך לחתור לפיתוח גרעיני

הנשיא הנבחר אמר כי לאיראן יש צורך בטכנולוגיה גרעינית לצורך הפקת חשמל ושימושים רפואיים, "ונמשיך לפעול בנושא זה". הוא אמר גם כי המו"מ עם נציגות האיחוד האירופי על הקפאת העשרת האורניום יימשך, "תוך שמירה על האינטרסים הלאומיים". בעבר מתח ביקורת על העמדות הגמישות מדי לטעמו של הנושאים ונותנים מטעם איראן

נשיאה הנבחר של איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הבטיח היום (א') להמשיך ולחתור לפיתוח של תוכנית גרעינית "למטרות שלום". בתוך כך הוא אמר כי ממשלתו החדשה תהיה ממשלה של "שלום ומתינות... לא נסכים לקיצוניות בממשלה של העם".

 

"הטכנולוגיה (הגרעינית) של איראן למטרות שלום היא תולדה של השגיהם של הנוער האיראני. אנו זקוקים לטכנולוגיה גרעינית למטרות שלום לצורך הפקת אנרגיה, שימושים רפואיים וחקלאיים, ולצורך הפיתוח המדעי שלנו. אנו נמשיך לפעול בנושא זה", אמר אחמדינג'אד במסיבת עיתונאים יומיים לאחר בחירתו המפתיעה.

 

אתמול אמר דובר רשמי איראני כי בחירתו של נשיא חדש לא תשנה את עמדתה של איראן בסוגיית הגרעין. הוא אמר כי המשא ומתן שמנהלת איראן עם בריטניה, צרפת וגרמניה בסוגיית הפיתוח הגרעיני בתחומה יימשך. במסגרת המו"מ דורשות שלוש המדינות הקפאה של התוכנית כולה תמורת חבילת הטבות כלכלית ודיפלומטית.

 

אולם עמדותיו השמרניות של הנשיא החדש מעוררות דאגה רבה בישראל ובמערב. אחמדינג'אד מתח בעבר ביקורת חריפה על הנושאים ונותנים האיראנים עם נציגות האיחוד האירופי, ואמר שהם גמישים מדי ומסכימים לוויתורים גדולים מדי.

 

מערכת של הסתרה

 

תחילתה של התוכנית הגרעינית האיראנית הוא לפני כ-20 שנה אולם היא נחשפה לעולם רק לפני כשלוש שנים. איראן טוענת כי מדובר בתוכנית שנועדה להפקת אנרגיה חשמלית ולצורכי מחקר, אולם ארצות הברית וישראל טוענות כי טהרן מפתחת בחשאי, תחת סיפור הכיסוי של הפקת חשמל, תוכנית מגוונת לייצור נשק גרעיני. וושינגטון וירושלים מצביעות על מערך ההסתרה האיראני רב-השנים כהוכחה לטענותיהן.

 

איראן חתומה על האמנה הבינלאומית לאי-הפצה של נשק גרעיני ופיתוח תוכנית נשק יהיה הפרה של האמנה - צעד שעלול לגרור הוקעה וענישה דיפלומטית. נוכח לחץ בינלאומי כבד ולאחר איומים של ארה"ב להביא את הנושא לדיון במועצת הביטחון של האו"ם (הגוף שיכול להטיל עליה סנקציות), הסכימה איראן בנובמבר אשתקד להשעות את פעילות העשרת האורניום בתחומה.

 

הסכמה זו באה למרות שאיראן טוענת - ובצדק מסוים - שמותר לה להעשיר אורניום ברמה נמוכה ולא לשימוש צבאי. ארה"ב וישראל טוענות שהמשך ההעשרה תאפשר לאיראן לצבור ניסיון בתחום ולהעשיר אורניום לרמה צבאית בחשאי.

 

במסיבת העיתונאים התייחס אחמדינג'אד למשא ומתן עם נציגות האיחוד האירופי ואמר כי הוא יימשך, "במקביל לשמירה על האינטרסים הלאומיים והדגשה של זכותה של איראן לטכנולוגית גרעין לצורכי שלום".

 

הוא התייחס גם ליחסים עם ארצות הברית ואמר: "האומה שלנו תמשיך בנתיב של הקידמה ועל הנתיב הזה אין צורך משמעותי ל(יחסים עם) ארצות הברית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אין צורך ביחסים עם ארה"ב. אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הכור הגרעיני בבושהר (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים