שתף קטע נבחר

מדריך: צילום דיגיטלי בלילה

אם חשבתם שהזמן האידיאלי לצילומים הוא כשיש בסביבה מספיק אור, מסתבר שאפשר גם אחרת. אפילו כשהתאורה חלשה מדי עבור העין האנושית, בהחלט ניתן לצלם, ואפילו לקבל תוצאות מיוחדות ומעניינות

נופים לאור הירח נראים אחרת לגמרי כשהם מוארים בתאורת רחוב. מכוניות נוסעות מותירות אחריהן פסים צבעוניים, חוף ים או אגם נראים כמראת זכוכית, והשמיים צבועים בצבע כחול עמוק או שחור. בכתבה זו נסביר כיצד מצלמים תמונות איכותיות גם בסביבה חשוכה.  

 

אם גמלה בליבכם ההחלטה להיות צלמי לילה, יש כמה דברים שצריך לזכור רגע לפני שמכוונים את השעון המעורר ל-3 בלילה או בודקים אם יש הלילה ירח מלא, ושנייה לפני שיוצאים בחשאי מהבית לסט צילומים. אלו פריטי חובה שאסור לשכוח לקחת בעת יציאה לצילומי לילה:

 

  • מצלמה המאפשרת שליטה ידנית על התריס, כלומר על זמן החשיפה. מצב זה מסומן בדרך כלל בתפריט או בגוף המצלמה כמצב M (קיצור ל-Manual exposure).

  • חצובה.

  • כבל משחרר - רצוי.

 

חשיפה

 

צילום לילה כרוך מן הסתם בצילום בתאורה נמוכה מאד. על מנת שחיישן התמונה ייחשף לכמות אור מספיקה, יש לחשוף אותו לשניות ארוכות ואף לדקות.

 

מצלמות דיגיטליות מתקדמות מאפשרות חשיפה ארוכה שכזאת. צילום במצב האוטומטי P או Auto מתאים בדרך כלל לצילומים שלפני השקיעה או מיד אחריה, אך ירידה בכמות האור מקשה על מדידת האור האוטומטית של המצלמה ועלינו לעבור למצב ידני (M).

 


יש צורך לחשוף את החיישן לזמן ארוך

 


המיקוד האוטומטי מתקשה לתפקד בצילום לילה

 

במצב עבודה זה אנו שולטים על שני הפרמטרים הקובעים את כמות האור שאליה ייחשף החיישן: מפתח הצמצם - קובע מהי כמות האור שתחדור מבעד לעדשה. לצילומי לילה מומלץ לקבוע צמצם פתוח או פתוח למחצה, רצוי 4 או 5.6 המאפשר לכמות אור רבה יחסית לחדור.

 

  • מהירות התריס - קובעת את משך הזמן שאליו ייחשף לאור חיישן המצלמה. בדרך כלל, פרק הזמן המקסימלי שבו ניתן להשאיר את התריס פתוח ולחשוף את החיישן הוא בסביבות 20 שניות. כדי להגיע למהירויות תריס נמוכות יותר כגון 40 שניות, מאפשרות מצלמות רבות לצלם במצב "B" או "Bulb" אותו ניתן לבחור כאשר מצלמים במצב עבודה ידני.

    כאשר התריס מכוון על Bulb הוא נשאר פתוח ומאפשר לאור להגיע לחיישן, כל עוד לא משחררים את הלחיצה על לחצן הצילום. כך ניתן להגיע לחשיפות ארוכות להפליא, החל משניות ספורות ועד שעות רבות.

 

ידיים רועדות

 

על מנת להשיג יציבות מקסימלית שתמנע טשטוש, חובה להשתמש בחצובה. חצובת שולחן קטנה וזולה יכולה לעזור, אך כדאי לזכור שככל שהחצובה כבדה ומסיבית יותר, כך גובר הסיכוי להפיק תמונות חדות. עם זאת מסתבר שאפילו כשמשתמשים בחצובה, היציבות אינה מושלמת.

 

הסיבה לכך היא שהלחיצה על לחצן הצילום נוטה להרעיד קלות את המצלמה. בעיה זו ניתנת לפיתרון על ידי הפעלת מצב צילום עצמי במצלמה, המסומן בדמות אייקון של שעון. במצב צילום עצמי, המצלמה משתהה למשך מספר שניות לפני הצילום.

 

כך נותנים למצלמה אפשרות להתייצב לאחר הרעידה הראשונית של הלחיצה. עבור מי שפקעה סבלנותו להמתין שניות ארוכות עד לצילום, קיימים פתרונות המיועדים למצלמות רפלקס ולדגמים מסוימים של מצלמות קומפקטיות מתקדמות.

 

  • כבל משחרר (Cable Release) - כבל המתחבר למצלמה ובקצהו לחצן צילום. לחיצה עליו מעניקה תוצאה זהה ללחיצה על לחצן הצילום של המצלמה. בנוסף, כולל הכבל המשחרר מנגנון לנעילת הלחצן, כך שניתן בצילומי לילה לבצע חשיפות ארוכות, מבלי לעייף את האצבע בלחיצה רצופה על לחצן הצילום.

  • שלט אלחוטי - השלט דומה בפעולתו לכבל המשחרר, רק ללא הכבל. יתרונו בכך שהוא לא כובל את הצלם לאורך הכבל, וניתן לצלם גם אם עומדים במרחק מטרים אחדים מהמצלמה.

 

חשוב לדעת

 


נופים נראים אחרת לאור השקיעה

 

חובה לזכור שצילום לילה מציב בפנינו מגוון אתגרים, המשתנים מנושא לנושא: צילום של עיר מיד לאחר השקיעה כשעדיין לא חשוך מדי, דורש בקירוב מהירות תריס של 1/15 או 1/30 בצמצם 4 וברגישות ISO 400.

 

לעיתים קרובות, השמיים הבהירים יחסית גורמים למדידת האור שלא להתאים לשאר אזורי התמונה הכהים יותר. לכן, מומלץ לבדוק את התוצאה על גבי צג המצלמה ולתקן את החשיפה במידת הצורך.

 

לצילום רחוב בלילה, ובו פנסי המכוניות העוברות ברחוב משאירים פסים צבעוניים בתמונה, השתמש במהירות תריס של כ-20 שניות בצמצם 8 או סגור יותר, ברגישות חיישן ISO 100.

 

נוף לאור ירח מלא דורש לעתים פתיחת התריס לדקות ארוכות. כנקודת מוצא אפשר לנסות 1.5 דקות בצמצם 5.6 וברגישות חיישן ISO 400.


נוף לאור ירח מלא דורש פתיחת התריס לדקות ארוכות

 

איזון לבן בצילום לילה

 

בעבר סקרנו את חשיבות איזון הלבן לקבלת צבעים הדומים ככל האפשר לצבעים אמיתיים. בצילום לילה איזון הלבן בעייתי במיוחד, הן בגלל שהתאורה הנמוכה מקשה על העין, והן בגלל אופי התאורה המלאכותית (בדרך כלל פנסי רחוב בעלי גוון כתום חזק).

 

ניתן להתמודד עם בעיית איזון הלבן בלילה בשתי דרכים:

 

  1. להשאיר את המצלמה במצב ברירת המחדל ,Auto White Balance, אם הצבעים לא ימצאו חן בעיניכם, אפשר לתקנם בתוכנת פוטושופ.

  2. כאשר מצלמים בתאורת רחוב, תאורת גינה או פנסי תאורה מסוג אחר, וחשוב לקבל בתמונה גוונים "נורמליים", יש להעביר את המצלמה למצב איזון לבן ידני (Custom/Manual) במצב זה, מצלמים תחילה נייר לבן כך שימלא את כל שטח התמונה, ולאחר מכן המצלמה יכולה להשתמש בתצלום זה כנקודת ייחוס המאפשרת לה לאזן את הצבעים.

 

אופן ההפעלה של מצב איזון לבן ידני שונה ממצלמה אחת לאחרת, ולכן מומלץ להיעזר בחוברת ההפעלה.

 

מיקוד

 

בצילום לילה בתאורה נמוכה, המיקוד האוטומטי בדרך כלל מתקשה לתפקד. מאחר שהמיקוד האוטומטי עובד על עיקרון של זיהוי ניגודיות (הבדלים בין קווים ואזורים בהירים לעומת כהים), הרי שניתן להיעזר בו רק כשיש בתמונה מקורות אור קטנים וחזקים, כגון פנסי רחוב. 

 

המיקוד האוטומטי מתקשה לתפקד בצילום לילה

 

במקרה שמצלמים באזור חשוך למדי וללא נקודות אור בולטות, אין ברירה אלא להעביר את המצלמה למצב מיקוד ידני (Manual focus), ולאחר שממקדים ומצלמים, לבדוק על גבי צג המצלמה את חדות התמונה.

 

מתוך גיליון 5 של זמן דיגיטלי , מגזין ברזולוציה אחרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זמן דיגיטלי
אייקון צילום עצמי. משהה את הצילום
צילום: זמן דיגיטלי
כבל משחרר. משחרר את האצבע העייפה
צילום: זמן דיגיטלי
צילום: זמן דיגיטלי
שלט אלחוטי. לא מגביל אתכם
צילום: זמן דיגיטלי
מתוך גיליון 5 של זמן דיגיטלי, מגזין ברזולוציה אחרת. שער המגזין
שער המגזין
מומלצים