שתף קטע נבחר

הכוכבים של קיץ 2005

חודשי הקיץ והסתיו של 2005 טומנים בחובם מספר הזדמנויות אסטרונומיות מעניינות למדי, ולחלקן אף אין צורך בציוד מיוחד מלבד מקום חשוך. כל האירועים

חודשי הקיץ והסתיו של 2005 טומנים בחובם מספר הזדמנויות אסטרונומיות מעניינות למדי, ולחלקן אף אין צורך בציוד מיוחד מלבד מקום חשוך. החל ביום הארוך בשנה, שהיה ב-21/6/05 ועד לראש השנה הקרוב (13/10/05) מצפות לנו מספר הזדמנויות שבהן נוכל "להרגיש" את מערכת השמש ואת תנועתנו בה.

 

מאתמול (מוצאי שבת), ה-25/06/2005 ועד ליום שני ה-27/06/2005 כוכבי הלכת נוגה שבתאי וחמה יהיו ב"התקבצות" (שבתאי יצטרף ביום שני) אך הדבר היפה באמת הוא דווקא שאם נוסיף ונצפה באירוע גם בימים שאחרי כן נוכל להתרשם מתנועתה המהירה של חמה – כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש מסיים הקפה ("שנה" בחמה) ב88 יממות ארץ בלבד ולכן ניתן לראות אותה לשבועות בודדים בכל הופעה. באותם תאריכים חמה תגיע למרחקה הנראה הגדול ביותר מהשמש ושבועיים מאוחר יותר לא תיראה. אם נשווה זאת לתנועה האיטית בהרבה של שבתאי נוכל להתרשם מההבדל שבין כוכב לכת פנימי (חמה ונוגה) וכוכב לכת חיצוני (שבתאי). נוגה מתנהגת בצורה מוזרה בכלל.

 

 

בניגוד לחמה שממהרת לשקוע ושבתאי שנפרד מאיתנו לאחר הופעה ארוכה ומרשימה, בגלל תנועת כדור הארץ ונוגה סביב השמש היא תיוותר מעל האופק בשעה שלאחר השקיעה במשך החודשים הבאים. לצופה המצויד בטלסקופ שינוי המופע שלה יתגלה – נוגה תשנה את צורתה מכדור לחרמש כמו הירח.

 

בעת ביצוע תצפיות בעין בלתי מזוינת ההבדל בין כוכבים ל-כוכבי לכת הוא שכוכבי הלכת "מטיילים" בינות הכוכבים. למעשה למעט חמה, נגה, מאדים, צדק ושבתאי כל שאר ה"כוכבים" הם כוכבים של ממש – שמשות כמו השמש שלנו. חלקם גדולים ממנה עשרות מונים, אחרים קטנים, יש זקנים ממנה ויש כוכבים ינוקא בני מספר מיליוני שנים בודדות. אך בדומה לשמש שלנו הם מאירים, זאת בעוד שכוכבי הכת רק מחזירים אור מן השמש. אין כל צורך שמידע זה "יציק" למי שצופה בצדק בעין סתם כך.

 

מיקומו של צדק מעט מתחת לגמא בתולה (הכוכב השלישי בבהירותו בקבוצת מזל בתולה) מקל על המעקב אחר תנועתו, מזרחה ומערבה ושוב מזרחה. מה שנקרא "תנועה אחרונית" מצב שבו לפתע כוכבי הלכת משנים את כיוון מהלכם בין הכוכבים לזמן מה ואז "מתעוררים" וחוזרים להלך בכיוון הרגיל. באמצעות משקפת שדה פשוטה יהיה ניתן אף לראות את ירחי צדק במסעם סביבו.

 

זה מטוס? זו ציפור? לא, זו מעבורת חלל

 

בין ה-13 וה-31 ביולי מעבורת החלל ה"דיסקאברי" מתוכננת לשיגור, במידה וזה לא יתבטל יש בהחלט למה לצפות. מאז התרסקות מעבורת החלל ה"קולומביה" על צוותה ואל"מ אלין רמון ז"ל בניהם לא שוגרו מעבורות. באתר האגודה הישראלית לאסטרונומיה תוכלו לדעת מתי ולאן יש לצפות כדי לראות מעבורת החלל עוברת בשמיים מעליכם. מומלץ להיכנס לאתר בכל מקרה ולו רק כדי לצפות במעברי לויינים נוספים (כמו תחנת החלל הבינלאומית וטלסקופ החלל האבל).

 

חללית מעניינת נוספת היא ה-MRO החללית בעלת הטלסקופ רב העוצמה ביותר שאי פעם שוגר לכוכב לכת אוחר, מועד שיגורה המתוכנן הוא ה-10/08/2005.

 

אולי אחת התופעות המעניינות ביותר בשמי הלילה היא "כוכבים נופלים" או "מטאורים" גושים זעירים של אבק וסלע נופלים לאטמוספרת כדור הארץ כל הזמן, כמעט לעולם הם לא מגיעים אל פני הקרקע אך אורם כן. כאשר מטאור בגודל גרגר חול פוגע באטמוספרה במהירות של כ-30,000 ק"מ בשנייה התוצאה מרהיבה. בלילה שבין ה-11/08/06 וה12/08/06 יחזור כבכל שנה מטר הפרסאידים שנקרא כך משום שבאותו לילה יראו מטאורים רבים שהאזור שיראה כנקודת המוצא שלהם נמצא בקבוצת פרסאוס.

 

מקור הפרסאידים הוא בכוכב שביט בשם "סויפט טאטל" (Swift-Tuttle נקרא כך על שם מגליו). כדי לצפות במטר מומלץ לצאת מן העיר ולהגיע למקום חשוך ככל האפשר.

 

פגיעה עמוקה

 

אירוע מעניין נוסף הקשור לכוכבי שביט יתרחש מודם יותר, ב-4/07/2005 יום העצמאות האמריקאי רכיב של חללית בשם "פגיעה עמוקה" (Deep Impact) יפגע בשביט טמפל 1 (Tempel 1).

 

ב-21/09/2005 השינוי כבר צריך להיות ברור, מאז היום הארוך ביותר הימים הלכו והתקצרו, השמש כבר לא כל כך גבוהה בשמיים והזתיו מגיע ועימו יום השוויון, כאשר אורך היום והלילה שווה, מיום זה ועד ה-21/12/2005 הימים יתקצרו עוד ועוד.

 

כבר לא כל כך קיץ, למעשה זה יהיה שיא הסתיו אבל בכל זאת חופש...

 

ביום חמישי ה-13/10/2005 ערב ראש השנה התשס"ו מולד הירח, מיקומו יהיה בדיוק באותו גובה כמו השמש מעל האופק ויווצר מצב שנקרא "ליקוי חמה" כאשר הירח יסתיר את השמש. רק קצת חבל שמישראל ליקוי החמה לא יהיה מלא, ממרכז הארץ יראו רק מחצית מהשמש נעלמת לה, וככל שנדרים הליקוי יגדל (בחלקים ממצריים לדוגמא הליקוי יהיה מלא או טבעתי). אך כאן המקום לציין שוב שאסור!!! לצפות בשמש ללא עזרי הגנה (ולא, משקפי שמש / זכוכית מפוחמת / דיסקים / עטיפות ממתקים / משקפי רתכים מתחת למספר 14 / משקפות / טלסקופים אינם מסוגלים להגן על העין).

 

ממש כשם שלא תאירו לתוך העין עט לייזר דרך זכוכית מפוחמת מומלץ שלא לעשות זאת באמצעות השמש שכן אורה חזק בהרבה. בליקוי ניתן לצפות בכמה אמצעים: 1. משקפיים לצפייה בשמש אשר חוסמות 99.99% מכלל האור הנראה. 2. באמצעות קאמרה אובסקורה- ניתן לקחת קופסת שימורים משושמת, בצידה השלם לנקב חור קטן ובצד השני לשים נייר פרגמנט ולצפות בהשתקפות. 3. להקרין את התמונה באמצעות משקפת אל דף נייר (לא אל העין!). מומלץ מאד לצפות בצלליות של עלים בעת ליקוי חמה, מי שלא יספיק לצפות בליקוי הקרוב יוכל לצפות בליקוי נוסף במרץ 2006.

 

כבר מעט לפני הליקוי נוכל לצפות בכוכב הכת מאדים אשר יגיע לנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ בשנתיים הקרובות, הוא יהיה בהיר מאד (ובניגוד לשמועות שונות לא יתקרב אפילו לגודלו ובהירותו של הירח) אך כדי להנות מתצפית בו מומלץ להשתמש בטלסקופ.

 

וכך, עם מעט סבלנות ומנה של שמיים חשוכים תוכלו "לחוש" את מערכת השמש, להכיר את מרכיביה (כוכבי לכת, שביטים ירחים) ולהתקרב לדורות רבים של בני האדם אשר ניסו להבין את התנועה המסתורית של גרמי השמיים.בברכת שמיים חשוכים Clear sky, וקיץ מעניין.

 

הכותב הוא חבר האגודה הישראלית לאסטרונומיה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים