שתף קטע נבחר

דאגה בעולם בשל בחירת נשיא שמרן באיראן

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר שהבחירות בהן ניצח מחמוד אחמדינג'אד לא היו חופשיות משום ששני המועמדים היו קיצונים. בארה"ב ובאירופה טענו לאי-סדרים ולזיופים, והביעו חשש מעמדתו הלא-ידועה של הנשיא הנבחר לגבי שיחות הגרעין

מדינות רבות ברחבי העולם, בעיקר מהמערב, הביעו דאגה בעקבות ניצחונו של המועמד השמרני, מחמוד אחמדינג'אד, בבחירות לנשיאות איראן. עיקר החשש נסוב סביב המשך פיתוח תוכנית הגרעין של איראן.

 

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אמר כי "באיראן היו פריימריז בין קיצונים ולא בחירות חופשיות. כל המועמדים נקבעו על ידי המנהיג העליון על פי קיצוניותם וכך גם המנצח. אם בעבר הרבה איראנים חשבו שחתאמי מייצג קו משלו, הפעם לא היה הבדל של ממש בין המועמדים".

 

"המסקנה היא שהצירוף המסוכן של קיצוניות דתית, נשק בלתי קונבנציונלי ובידוד בינלאומי, יימשך ויצור בעיות קשות ומסוכנות למערב", דברי פרס.

 

שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, הביע ביקורת על תהליך הבחירות לנשיאות איראן באומרו כי "למרבה הצער, היו אי-סדרים רציניים בהצבעות שלא עמדו בסטנדרטים בינלאומיים. כתוצאה מכך, לעם האיראני היתה רק בחירה מוגבלת".

 

לדבריו, "אני מקווה שתחת כהונתו של אחמדינג'אד תענה איראן על השאלות שמדאיגות את העולם בנושאים כמו תוכנית הגרעין שלה ומדיניותה כלפי ארגוני טרור".

 

גם ארה"ב הביעה דאגה לנוכח הליך הבחירה. "אנחנו תומכים בבחירות חופשיות בהן יוכל העם האיראני להביע את רצונו", אמרה דוברת בבית הלבן, מריה טמבורי. לדבריה, "הבענו את דאגתנו בנוגע לבחירות האלה, בהן נפסלו למעלה מאלף מועמדים והיו האשמות רבות בדבר זיופים והתערבות שאינה ראויה".

 

ואילו במחלקת המדינה האמריקנית אמרו: "תוצאות הבחירות מוכיחות לנו שאיראן מסרבת לקחת חלק בתהליכים העוברים על האזור. מדובר במגמות של חופש ועצמאות, שבאו לידי ביטוי בעיראק, באפגניסטן ובלבנון".

 

שר החוץ של צרפת, פיליפ דוסט-בלאזי, אמר שארצו מקווה שהממשלה החדשה תמשיך במגעים עם נציגות האיחוד האירופי בדבר הפסקת העשרת האורניום במתקני הגרעין האיראנים.

 

שר החוץ הגרמני, יושקה פישר, הביע אף הוא תקווה להמשך השיחות וציין כי "איראן מוכרחה לספק ערבויות לכך שתוכנית הגרעין שלה תשמש אך ורק למטרות שלום".

 

לעומת זאת נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בירך את הנשיא האיראני הנבחר, ואמר שמוסקבה מוכנה להמשיך ולפתח את שיתוף הפעולה עם איראן בתחום הגרעין, בהתאם להסכמים הבינלאומיים. במכתב ששלח לאחמדינג'אד, הציע פוטין להמשיך את שיתוף הפעולה הגרעיני גם אחרי שתשלים רוסיה את בניית הכור הגרעיני בבושהר, דבר הצפוי לקרות בקרוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מעורר דאגה. אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
צילום: CNN
לא חלק מהתהליך באזור. בוש
צילום: CNN
צילום: איי פי
היו אי-סדרים. סטרו
צילום: איי פי
מומלצים