שתף קטע נבחר

גרינספן מזהיר את האמריקנים מפני מלחמת סחר עם סין

יו"ר "פד" דורש כי יישמרו עקרונות השוק החופשי, ומסביר כי הפרתם - הטלת מיכסות ואיסורי יבוא על סין, או קביעת מכס מוגדל - לא תועיל למפעלים בארה"ב ולא תציל מישרות של עובדים אמריקניים

"יש להיזהר מפני צעד עמוק אחורנית אל עבר פרוטקציוניזם (מדיניות-מגן לטובת התעשייה המקומית); קל-וחומר, אם זה לא יועיל".

 

זו תמצית האזהרה שהשמיע היום (ה') יו"ר פדראל-ריזרב, המקבילה האמריקנית של בנק מרכזי, בפני ועדת הכספים של הסנאט בוואשינגטון.

מומחים הזכירו כי אשתקד, הגירעון המסחרי של ארצות-הברית הגיע לשיא חדש (617.6 מיליארד דולר), כולל גירעון בשווי 161.9 מיליארד דולר מול סין-העממית - שהוא הגירעון הגדול ביותר אשר נרשם בארה"ב אי-פעם מול מדינה יחידה. על רקע זה, יש קריאות בארה"ב להתחיל במלחמת-סחר נגד סין כדי להגן על הייצור בארה"ב שאינו מצליח להתמודד עם המחירים הזולים אשר הסינים מציעים בשוק.

 

היו"ר, אלן גרינספן, הדגיש כי יש לשמור על יישום עקרונות השוק החופשי - גם מול סין, ולמרות המצב שנוצר בסחר עימה. פרשנים אמרו כי זו עמדה בלתי-מתפשרת של גרינספן, אשר משוכנע כי השוק החופשי הוא המבטיח (אם כי אולי לא באורח מיידי) את השגשוג לכל מי שנוקטים את העקרונות הללו.

 

בנוסף, גרינספן הסביר כי הפרת העקרונות - באמצעות הטלת מכסים מוגדלים או מיכסות ואיסורי ייבוא על תוצרת סין - היא לא רק אסורה, אלא גם בלתי-יעילה: מכסים מוגדלים על סחורה סינית לא יקטינו את הייבוא (שהרי, יבואנים ימצאו מקורות אחרים להשגת מוצרים זולים), ויפגעו ברמת-החיים של הצרכן האמריקני הממוצע.

 

גרינספן התייחס בנאומו גם לדרישות של הממשל האמריקני (המשמש פה לתעשיינים בארה"ב) כי סין תנייד את המטבע שלה - מתוך הנחה שהוא

ירשום תיסוף, כלומר שיידרשו פחות יואן לרכישת דולר. היו"ר אמר כי אינו מכיר "שום הוכחה אמינה" לטענה ולפיה הניוד (התיסוף) יועיל לארה"ב - בכך שיגדיל את פעילות הייצור בתחומיה, וייצור מישרות חדשות, או יקטין את הגירעון המסחרי שלה; להיפך, שוב סביר להניח כי היבואנים ימצאו מדינה אחרת (או מדינות אחרות) שעלויות-העבודה בה (בהן) הינן זולות - ולטווח ארוך, המשק האמריקני ימצא עצמו באותו מקום שהוא נמצא בו כיום.

 

אבל מתוך שיקולי הטווח הארוך והמשק החופשי - גרינספן אכן תומך בכך שסין תשנה את מדיניות קיבועו של המטבע הסיני אל המטבע האמריקני (בערך 8.3 יואן לדולר). זאת, משתי סיבות: שהוא חוזה כי מדיניות-מטבע יותר גמישה תסייע לסין בהשגת יציבות כלכלית יותר איתנה; והוא מעריך כי הדבר יסייע לצמיחת המשק הגלובלי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אור עקרוני באפלת סכסוכי-הסחר
צילום: איי פי
מומלצים