שתף קטע נבחר

גם בהוליווד מבינים: שיתוף הקבצים לא ייעלם

בתעשיית המוזיקה מתחילים להבין כי בכל מקרה לא ינצחו באמצעות בתי המשפט. חברות המוזיקה יישמו ככל הנראה את העקרון: 'אם אי אפשר להביס אותם, נצטרף אליהם'

ארבע שנים לאחר שסגרה את תוכנת שיתוף הקבצים "נאפסטר" באמצעות תביעה משפטית, מחלחלת לתעשיית המוזיקה התובנה כי בכל מקרה, ניצחון על הפיראטים יושג, אם יושג, לא באמצעות בתי המשפט. הגישה החדשה היא "אם אי אפשר להביס אותם, למה לא להצטרף אליהם". רק ימים יגידו אם הפסיקה האחרונה של בית המשפט העליון לטובתן תגרום להן להחיש את התהליך הזה או לסגת מאחורי ביצורים משפטיים, מעודדות מהצלחתן.

 

עוד כתבות בנושא:

 

 

עוד לפני הפסיקה האחרונה, חברות המוזיקה הגדולות בעולם החלו לנקוט בצעדים ראשונים על מנת 'להלבין' את טכנולוגיית שיתוף הקבצים המאפשרת לגולשים לשתף שירים, משחקים, סרטים וקבצים אחרים השמורים בדיסקים הקשיחים

שלהם עם משתמשים אחרים ברשת.

 

בחודשים האחרונים, חתמו החברות על הסכמי רישוי עם חברות המפתחות שירותי שיתוף קבצים 'חוקיים', המונעים שיתוף קבצים פיראטיים ובלתי מורשים.

 

שתי אפשרויות

 

"יש רק שתי אפשרויות", מסביר מייקל גודמן, אנליסט בחברת המחקר יאנקי גרופ, "או שמספקים רישיון להפיץ את השירים האלה באופן חוקי ברשת או שהקבצים מופצים ללא רשות. בכל מקרה הם ימצאו את דרכם לרשת".

 

גודמן מעריך, כי כ-330 מיליון שירים נרכשו ברשת בשנה שעברה מחנויות מוזיקה מקוונות כמו iTunes של אפל, בעוד חמישה מיליארד שירים הורדו באופן פיראטי מרשתות שיתוף קבצים. במקביל, חברות המוזיקה תבעו 11,700 גולשים בטענה כי שיתפו קבצים פיראטיים. 2,500 תביעות סוכמו בהסדר, כאשר כל נתבע שילם בממוצע כ-3,000 דולרים.

 

האתגר הגדול של שירותי שיתוף הקבצים החוקיים הוא לגרום למשתמשים שהתרגלו להוריד הכל בחינם באמצעות תוכנות כמו eMule, ביטורנט או קאזה, להתחיל לשלם כסף, גם אם מדובר בסכום נמוך משמעותית ממחיר תקליטור בחנויות. הרי למה שגולשים ישלמו על תכנים שהתרגלו לצרוך חינם? הגישה הנגדית גורסת כי שירותי שיתוף קבצים חוקיים שיציעו מחירים נוחים, עם ממשק יעיל וקטלוג מוזיקלי עשיר די הצורך, יוכלו להעביר לשורותיהם את רוב הפיראטים.

 

תשובות ראשונות - בחודש הבא

 

אז מי צודק? תשובות ראשונות צפויות להתקבל בחודש הבא, אז יושק שירות שיתוף הקבצים החוקי Peer Impact. התוכנה תאפשר להוריד ולשתף שירים מתוך מאגר ראשוני של חצי מיליון קבצים של כל חברות המוזיקה הגדולות, אמר גריגורי קרבר, מנהל חברת Wurld Media, החברה המפעילה את השירות.

 

לאחר שגולש רוכש שיר באמצעות Peer Impact, משתמשים אחרים בתוכנה יכולים להורידו מהמחשב של אותו גולש ולא משרת מרכזי. על הגולשים לשלם עבור כל שיר שהם מורידים, אך ככל שהם משתפים יותר שירים - כך הם צוברים לרשותם נקודות אשראי, המספקות להם הנחות ברכישת שירים חדשים. לפחות בשלב ההשקה, Peer Impact לא תאפשר למשתמשים לשתף שירים מהאוסף הפרטי שלהם - כלומר, כאלה שלא נרכשו ישירות מהחברה.

 

Snocap ו-Mashboxx

 

חברה נוספת המנהלת משא ומתן על שיתוף פעולה עם חברות המוזיקה הגדולות ולייבלים עצמאיים היא Snocap, בניהולו של יוצר נאפסטר, שון פאנינג. הטכנולוגיה של החברה כולל מאגר שירים, המורשים

לשיתוף קבצים חוקי. כאשר היא מאתרת שירים לא מורשים היא מדווחת לבעלי הזכויות.

 

באמצעות Snocap, בעלי הזכויות יכולים לקבוע מדיניות שימוש בעבור כל שיר, ולהחליט כמה פעמים יוכלו להאזין לו המשתמשים חינם, אם בכלל, לפני שיידרשו לשלם עבורו או מהן ההגבלות על העתקת השירים. על אף שהטכנולוגיה ניתנת לשילוב בכל רשת שיתוף קבצים, כולל קאזה ו-eMule, חברת Snocap חתמה עד כה על הסכם עם שירות שיתוף הקבצים אחד - Mashboxx.

 

Mashboxx עדיין לא הושק וצפוי לעלות לרשת עם גירסת בטא בחודש הבא, אמר ויין רוסו, מנכ"ל חברת "רוסו", מפעילת השירות. רוסו, ששימש בעבר כמנהל החברה המפעילה את תוכנת גרוקסטר, אמר כי משתמשי Mashboxx יוכלו לשתף רק קבצים מורשים באמצעות תוכנת Snocap.

 

לטענת רוסו, משתמשי Mashboxx יוכלו לשתף מיליוני שירים, בהם של אלבומים נדירים וקטעים שלא יוגבלו על ידי חברות המוזיקה. שירות כזה עשוי לסייע ללייבלים עצמאיים וללהקות בתחילת דרכן לבנות את המותג שלהם באמצעות הרשת. להקות מבוססות כמו Wilco, המעודדות את קהל המעריצים שלהן להקליט הופעות פומביות ולהחליף אלבומים לא רשמיים (בוטלגים) באמצעות הרשת, עשויות אף הן לגלות עניין בשירות.

 

רוסו מדגיש כי האחריות המשפטית של החברה חלה רק לגבי שירים המופיעים במסד הנתונים של Snocap. כלומר, אם גולשים יבחרו בשירות כדי לשתף שירים פיראטיים, זה יהיה באחריותם. עם זאת, רוסו חושב כי הסבירות כי משתמשי Mashboxx ייתבעו על ידי חברות המוזיקה היא נמוכה. כאשר חברת מוזיקה או אמן יגלו כי שיר שלהם מופץ ברשת שלא בהסכמתם, הם יוכלו לפנות לחברה ולבקש להגביל את ההפצה או לדרוש תשלום עבור המוזיקה.

 

Mashboxx עדיין לא הכריזה על חתימת חוזים עם חברות מוזיקה גדולה, אך על פי דיווחים, סוני BMG כבר הסכימה בעיקרון לספק רישיון להפצת השירים שלה באמצעות השירות. מנהלים בתעשיית המוזיקה שביקשו לא לחשוף את זהותם הביעו ספקנות באשר לסיכויי ההצלחה של שירותי שיתוף קבצים חוקיים.

 

במקביל, מיקרוסופט החלה לבחון טכנולוגיית שיתוף קבצים משל עצמה, כדי לבחון אפשרות לשלבה בעתיד במערכת ההפעלה Windows. הפרויקט, בשם Avalanche, מבוסס על העקרון של רשת שיתוף הקבצים ביטורנט. ממיקרוסופט נמסר כי אין כל תוכנית מוגדרת לשלב את הטכנולוגיה במוצרי החברה.

 

חברות שיתוף הקבצים רצות קדימה

 

גם מפעילות רשתות שיתוף הקבצים הקיימות לא מבזבזות זמן וכבר בסוף השבוע הכריזו על פיתוחים ושדרוגים חדשים, עוד לפני מתן הפסיקה במשפט של חברות המוזיקה ואולפני הסרטים נגד Grokster ו-StreamCast.

 

החברות הימרו מראש על החלטה לטובתן, אך באמצעות השירותים החדשים הן מושיטות את ידן לתובעות ולגופים נוספים, שעשויים לגלות עניין בשימוש לגיטימי בתוכנות שיתוף קבצים למטרות עסקיות.

 

Morpheus 5.0

 

StreamCast, אחת הנתבעות, הכריזה על השקת גירסת הבטא של תוכנת שיתוף הקבצים Morpheus 5.0, המאפשרת למשתמשים לשלם עבור שירים שיורדים למחשב באמצעות תכונת "ארנק אלקטרוני", ומזהה שירים חוקיים להפצה, המופצים באמצעות רישיון זכויות היוצרים Creative Commons.

 

מצד שני, Morpheus 5.0 כוללת גם תכונות שיקרצו למשתמשים, בהם תמיכה בפרוטוקול BitTorrent, הסוואה של זהות המשתמשים באמצעות שרתי פרוקס כדי להימנע מתביעות, כלי קהילתי לזיהוי קבצים מזויפים ועוד. החברה מתכוונת לשלב בתוכנה גם תמיכה מובנית בנגן המוזיקה iPod, חיפוש אחר קבצי אודיו להורדה (פודקסטים) וגירסה ניידת של התוכנה עבור מכשירים ניידים וסלולריים.

 

"בעוד גורמים מסוימים בתעשיית הבידור רואים את הטכנולוגיה שלנו כאיום גדול, אנו מאמינים כי Morpheus עשויה להתגלות להם כמקור של תקווה לעתידם הדיגיטלי, אילו רק יפתחו את הראש ויעבדו ביחד איתנו", מסר מייקל וייס, מנכ"ל Streamcast, בהצהרה שפירסם. "הפתרונות יושגו בעבודה משותפת ולא דרך בתי המשפט".

 

FolderShare

 

במקביל, הכריזה חברת ByteTaxi על גירסה חדשה של FolderShare, תוכנת שיתוף קבצים המיועדת לעסקים קטנים ולחברות. התוכנה מאפשרת לשתף קבצים מכל סוג באופן מאובטח, לסנכרן בין מחשבים, תמונות, לסנכרן רשימות מועדפים, ליהנות מגישה לקבצים מכל מחשב ולעבוד מרחוק. הגישה לקבצים ברשת מתבצעת באמצעות אתר אינטרנט, ולמעשה חוסכת מחברות קטנות להשקיע בהקמת רשתות ארגוניות.

 

הגירסה החדשה של התוכנה, 2.5, מוסיפה תמיכה במקינטוש, כאשר תמיכה בלינוקס תתווסף עד סוף השנה. איך זה עובד? כאשר אחד המשתמשים ברשת מבצע עדכון בקובץ משותף, FolderShare נעזרת בטכנולוגיית P2P כדי לעדכן את השינוי בכל מחשב שנהנה מגישה לאותו קובץ. העדכון כולל רק את החלקים בקובץ שהשתנו במקום לשלוח ברשת את הקובץ השלם, ומתבצע באופן מאובטח בהצפנה של 256 ביט. השירות כולל תמיכה גם בתוכנת החיפוש השולחנית של גוגל (Google Desktop Search), כך שמשתמשי התוכנה יכולים לחפש קבצים בכל רשת FolderShare.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי  פי
פאנינג, אבי המהפכה. מייסד Snocap
אי פי
מורפיאוס 5.0. רצים קדימה
מומלצים