שתף קטע נבחר

מחאת הימין בבחינת הבגרות באזרחות

תיכוניסטים המתנגדים לפינוי גוש קטיף בחרו במחאה מקורית וכתבו על בחינות הבגרות "איפה הבושה? תלמידי ישראל דורשים דמוקרטיה, לא רק בספרים". גם פעילים למען פולארד ניצלו את ההזדמנות למחות. באולפנת נווה דקלים נערך טקס "יום זיכרון" לדמוקרטיה הישראלית. משרד החינוך: מתעלמים משרבוטים שאינם נוגעים לשאלות הבחינה

מחאת התיכוניסטים: תלמידי כיתות י"א ו-י"ב במקומות שונים בארץ, המתנגדים לתוכנית ההתנתקות, החליטו למחות באופן מקורי וכתבו הבוקר (יום ה') על בחינות הבגרות "איפה הבושה? תלמידי ישראל דורשים דמוקרטיה, לא רק בספרים". רבות מהתלמידות שהשתתפו באקט המחאה הן תלמידות אולפנות בהתנחלויות.

 

אחת ממארגנות המחאה אמרה ל-ynet: "למדנו בשנתיים האחרונות לבחינה באזרחות, ובמהלך השנה האחרונה אמרנו שאנחנו לא מכירים את הדברים האלה שאנחנו לומדים. ולכן החלטנו לפתוח במחאה נגד הדמוקרטיה בישראל.

 

"המחאה החלה הבוקר, על גבי טפסים שהגשנו לבוחנים, והיא תימשך בהפגנה מול בניין משרד החינוך, ברחוב הנביאים בירושלים. אנחנו מרגישים שדברים צריכים להשתנות, ובמדינת ישראל צריכה להיות דמוקרטיה שלא רק כתובה בספרים. אני, תלמידה באולפנת 'רעיה' שבבית-אל, ועוד שביעיסטיות ושמיניסטיות באולפנת 'עפרה' שבעפרה, החלטנו להתחיל את המחאה, ואנחנו מקווים שהיא תמשיך", אמרה אחת ממארגנות המחאה.

 

בין המשתתפים במחאה היו גם פעילי נוער למען פולארד. סיוון קמחי בת 18 מאולפנת "סירה", סיפרה: "כתבתי את הנוסח שכל התלמידים כתבו, 'תלמידים דורשים דמוקרטיה לא רק בספרים', והוספתי נוסח משלי. כתבתי שמה שמלמדים בספר אזרחות בבתי ספר לא מתבטא בפועל במדינת ישראל. כתבתי ששרון דיקטטור, הן בהתנהלות שלו כלפי פולארד והן לגבי תוכנית ההתנתקות. הוא הולך נגד חלק גדול מהציבור".

 

לדבריה, "המצב אף יותר חמור בעניין פולארד, מאחר שיש קונצנזוס בעניין. עוד לא פגשתי אדם שחושב שפולארד צריך להישאר בכלא. זה עצוב שהוא משחרר מחבלים עם דם על הידיים ולא דואג לשחרור פולארד".

 

קמחי סיפרה: "לא פחדתי שייפגע לי הציון. זה מספיק חשוב מבחינתי בשביל לקחת את הסיכון. מלמדים אותי בבית הספר דברים כל כך חשובים, אבל המדינה בתכל'ס לא דמוקרטית אלא הופכת לדיקטטורה. היום אני רואה שכל הערכים הנעלים שמלמדים אותי בבית הספר לא מיושמים במציאות. לא אכפת לי שיורידו לי ציון, לפחות אני מאמינה במשהו ועושה אותו עד הסוף".

 

באולפנת "נווה דקלים" הדליקו נרות זיכרון

 

רננה מרמלשטיין, הכותבת יומן אישי ב-ynet, סיפרה על המחאה באולפנת "נווה דקלים": "הכנו תפאורה ממש כמו ביום הזיכרון - בריסטולים שחורים, נרות זיכרון. כל המשתתפים לבשו חולצות לבנות. הטקס נפתח במילים 'התכנסנו כאן היום תלמידי כיתה י"ב מגוש קטיף רגע אחרי בחינת הבגרות באזרחות, כדי להתאבל על מותה של הדמוקרטיה הישראלית. נרכין ראש על מותה של הדמוקרטיה דווקא בזמנים קשים אלו'".

 


"יום הזיכרון" בנווה דקלים. צילום: רננה מרמלשטיין

 

לאחר מכן, כל משתתף קרא עקרון אחד שלדעתנו נפגע והדליק נר לזכרו. ששת העקרונות שלזכרם הודלק נר הם: עקרון שלטון העם, עקרון הגבלת השלטון, עקרון שלטון החוק, עקרון הפלורליזם, עקרון הכרעת הרוב ועקרון זכויות האדם והאזרח. חתמנו את הטקס בהימנון המדינה ועם השיר "אני מאמין".

 

"זה היה מרגש", סיפרה מרמלשטיין, "דיברנו כאן על הוצאת המתים מהקברים ועל כך שנחשבנו בעבר למלח הארץ וחלוצים וכיום אנו נקראים 'פשיסטים', בלתי שפויים', רודפי בצע'. זה היה טקס מאוד ציני, למרות שהדברים בו היו מאוד אמיתיים".

 

לדברי מרמלשטיין, "במהלך הטקס לא היו ציחקוקים וגיחוכים. אנשים התייחסו בכבוד. הגיעו הרבה שמיניסטים ושביעיסטים וגם מורים והורים.

 

"שאלו אותנו למה עשיתם את הבגרות הזו אם זה לא מעניין אותכם, אז סיכמנו את הטקס ואמרנו- 'ניגשנו לבגרות מתוך שליחות על מנת להפיח רוח חיים בדמוקרטיה הישראלית. אנו כדור העתיד שאמור להנהיג את מדינת ישראל, מקווים ומאמינים שנוכל להוביל את המדינה בדרך של צדק ויושר אמיתי". 

 

מנהלת אגף הבחינות במשרד החינוך, רחלה שיפר, מבהירה כי התלמידים לא ייענשו ולא יינקטו צעדים משמעתיים כנגד התלמידים או מחברותיהם: "אנחנו עוסקים בהערכת הבחינה נטו ומתעלמים מכל שרבוט, הערות או ציורים שאינם נוגעים לשאלות הבחינה בגופן".

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענבל בן שטרית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בחינות בגרות. ארכיון
צילום: שאול גולן
צילום: דניאל ממן
מרמלשטיין. טקס בנווה דקלים
צילום: דניאל ממן
מומלצים