שתף קטע נבחר

ריקוד כוכבי הלכת

בימים הקרובים תוכלו לצפות בתופעת טבע אסטרונומית יפה בשמי הארץ, כאשר שלושה כוכבי לכת - שבתאי, נוגה וכוכב חמה - יתקבצו זה עם זה. כל מה שרציתם לדעת על התופעה, וכיצד תוכלו לחזות בה

בסוף השבוע הבא עלינו לטובה, ובתחילת השבוע הבא, תראה תופעת טבע יפה בשמי ישראל. שלושה כוכבי לכת – שבתאי, נוגה וכוכב חמה, יתקבצו זה עם זה. התופעה תיראה בעין, מעל האופק המערבי, מיד לאחר השקיעה וסוף הדימדומים.

 

ביום שישי, ב- 24 ביוני, יהיו שלושת כוכבי הלכת – כוכב חמה, נוגה ושבתאי, בקו אחד. המרחק בין כוכב חמה הצפוני מבינם לשבתאי הדרומי, יהיה כ- 3 מעלות קשת, כאשר נוגה מצוי ביניהם. (מעלת קשת היא זווית ראייה שבה אנו רואים גוף מסוים. לדוגמה, גודלו הזוויתי של הירח המלא בשמים הוא כמחצית מעלת הקשת. מכאן, שהמרחק הזוויתי בין כוכב חמה לשבתאי יהיה מקביל לגודלם הזוויתי של 6 ירחים מלאים). שלושת כוכבי הלכת ימצאו בקבוצת תאומים בעת ההתקבצות, כאשר נוגה הוא האמצעי והזוהר מבין השלושה.

 

למעשה, נוגה כה זוהר עד שאפשר לראותו בשעות היום ובשעות הערב הוא בוהק כפנס מעל האופק המערבי. שלושת כוכבי הלכת ימצאו בכיוון מערב, כאשר נוגה הבוהק מהווה מעין נקודת ציון. שני כוכבים נוספים ימצאו מצפון וישלימו קו אחד עם שלושת כוכבי הלכת – אלה הם קסטור (הצפוני מבין השנים) ופולוקס, שניהם כוכבי קבוצת תאומים ומכונים כך על שם שני האחים התאומים, אחיה של הלנה היפה מטרויה.

 

אגב - בגלל הגיאומטריה המיוחדת של כיפת השמים, סמוך לאופק המערבי, כיוון צפון הוא לצד ימין של הצופה. כך, קסטור ופולוקס יהיו מימין לשלושת כוכבי הלכת, כאשר שבתאי יהיה השמאלי מבינם.

 

תנועה על פני כיפת השמיים

 

הואיל ומדובר בכוכבי לכת, זו תהיה הזדמנות מצוינת להבחין בתנועתם על פני כיפה השמים. למחרת, מוצאי שבת, ינועו שלושת כוכבי הלכת מזרחה והמרחק בינם יקטן לשתי מעלות קשת בלבד. נוגה, כזכור, הזוהר מבין השלושה, כוכב חמה השני בזוהרו ושבתאי בעל עצמת האור הפחותה מבין השלושה.

 

כוכב חמה, הקרוב מבין כל כוכבי הלכת לשמש, נע במהירות הגדולה ביותר. נוגה, השני במרחקו מהשמש, נע במהירות פחותה מזו של כוכב חמה אך עדיין מהיר יותר משבתאי המרוחק. אי לכך ילכו שני כוכבי הלכת ויתרחקו משבתאי וביום ראשון בערב, הם יתחילו במחול של התקבצות הדדית זה עם זה. ביום ראשון, המרחק בינם יהיה רבע מעלת קשת, מחצית גודלו הזוויתי של הירח המלא והשיא יהיה ביום שני בערב, עת מרחקם הזוויתי זה מזה יהיה 3 דקות קשת בלבד (דקת קשת היא החלק ה- 60 של מעלת קשת).

 

מרחק זה כה קטן עד כי יהיה מאוד קשה להפריד בין שני כוכבי הלכת בעין והם ייראו ככוכב אחד. מבט במשקפת קטנה או בטלסקופ יראה את שני כוכבי הלכת באותו שדה ראיה. למחרת, יום שלישי, ה- 28 בחודש, ימשיך כוכב חמה במרוצתו בשמים ויפתח פער שילך ויגדל.

 

ומה רואים בטלסקופ?

 

כאמור, כדי לראות את שלושת כוכבי הלכת לא נדרש טלסקופ, אך במבט מבעד לטלסקופ אפשר לראות דברים מעניינים ביותר בשלושת כוכבי הלכת:

 

ראשית, שבתאי. שבתאי מתהדר בטבעות שלו, שנראות היטב גם בטלסקופ קטן. טלסקופים איכותיים יראו אף את הרווח שבין טבעותיו של שבתאי. אפשר לראות גם כמה מירחיו הגדולים ובראשם טיטאן, הירח היחיד במערכת השמש שיש לו אטמוספירה משלו והיחיד, למעט הירח שלנו, שזכה שגישושית מעשה ידי אדם תנחת על פניו.

 

נוגה וכוכב חמה אינם הדורים כשבתאי ואינם עטויים בטבעות. למעשה, אי-אפשר לראות מאומה מפני השטח שלהם באמצעות טלסקופים שממוקמים על כדור הארץ; כוכב חמה קטן מאוד וקרוב לשמש ונוגה עטוי במעטה עבה של עננים שמסתירים את פניו. אולם, כיוון שכוכבי הלכת האלה מצויים ביננו לבין השמש, אפשר לראות גם את חלק מפניהם שאינו מואר בקרני השמש, ולכן הם מראים לנו מופעים הדומים למופעי הירח שלנו במשך החודש. כוכב חמה, הקרוב יותר לשמש, יהיה בעת ההתקבצות במצב מופע שרק 60% מפניו יהיו מוארים וצורתו תדמה לחצי ירח. לעומתו, נוגה מצוי כמעט בקו אחד עם השמש, בצד המרוחק מכדור הארץ של מסלולו ומרבית פניו, כ- 91% , מוארות באור השמש.

 

ומה עם יתר כוכב הלכת?

 

אמנם, אנו נתרכז בשלושת כוכבי הלכת שיתקבצו זה עם זה, אך יש עוד שני כוכבי לכת בשמים שאפשר לראותם בעין ובטלסקופ.

 

כוכב הלכת ש"מככב" בשמי הלילה בחודשים אלה הוא צדק שמצוי בקבוצת בתולה והוא זוהר ביותר. למעשה, צדק הוא גרם השמים הזוהר ביותר אחר השמש, הירח ונוגה, ולכן אי אפשר להחמיצו. הוא מצוי כשעה לאחר השקיעה מעט מדרום לזניט וככל שהשעות נוקפות הוא נע מערבה. מבט במשקפת טובה יגלה את ארבעת ירחיו הגדולים. טלסקופ טוב ייראה את חגורות העננים שלו. עוד כוכב לכת שאפשר לראותו בימים אלה בעין הוא מאדים, שהופעתו בקרבת כדור הארץ שלנו לפני כשנתיים זכורה לטוב.

 

ביום רביעי, 29 בחודש, ממש לפני עלות השחר, יחלוף הירח שלנו כ- 2 מעלות בלבד מצפון למאדים שמצוי כיום בתחומי קבוצת לוויתן. כרגע מאדים עדיין מרוחק יחסית וקשה לראות פרטים על פניו בטלסקופים קטנים. מאדים יתקרב אל כדור הארץ בחודשים אוקטובר ונובמבר ואז יהיה אפשר לראות פרטים על פניו, כולל את כיפות הקרח הגדולות שלו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שבתאי - יצטרף לנוגה וכוכב חמה
צילום: נאס"א
מומלצים