שתף קטע נבחר

שומשום וראש ממשלת יפן

איריס ז'ורלט מספרת על ארוחת ערב היסטורית שנערכה בשגרירות ישראל בטוקיו, בה נכח ראש ממשלת יפן שהפגין בקיאות מרשימה במאכלים מזרחיים, ומדברת על הגירסה היפנית לטחינה

המוני צוותי טלוויזיה יפניים חיכו בחודש שעבר מחוץ לביתו של שגריר ישראל ביפן - אלי כהן. הסיבה היתה ארוחת ערב מיוחדת במינה שאורגנה בחשאיות על ידי צוות השגרירות לכבוד ראש ממשלת יפן - ג'וניצ'ירו קואיזומי. החשאיות, כפי הנראה, לא הספיקה כי דבר האירוע דלף לתקשורת היפנית מה שגרם למתקפה התקשורתית על בנין השגרירות.  

קואיזומי, הידוע בכינוי ריצ'רד גיר היפני (אתם מוזמנים לשפוט בעצמכם על פי התמונות האם בצדק) ידוע באהבתו למוסיקה קלאסית. השגרירות שלנו בטוקיו שלא התעצלה, שינסה מותניים וארגנה לקודקוד הנודע, קונצרט פרטי עם בונוס מיוחד: ארוחת ערב ישראלית.

 

בתפריט לא הופיעו סלמון מעושן או קרם ברולה,כמקובל בארועים מסוג זה. רעיית השגריר, צביה, הגדילה לעשות והכינה: מרק קובה, פיתה (איך אפשר בלי) עם פלאפל, חומוס וטחינה ועלי גפן ממולאים.  קואיזומי אכל בכל פה שתה יין ישראלי ניגב חומוס וטחינה וזלל עלי גפן ממולאים, כל זאת כאשר הוא לא מפסיק לקרוא קריאות ביניים נלהבות: "אוישי אוישי" (טעים ביפנית). חומוס הוא הכיר היטב, שכן ניתן למצוא אותו בקלות ביפן, ובשפה המקומית קוראים לפולים "היוקו מאמה" (Hyoko Mame). גם את הטחינה הכיר קואיזומי היטב או יותר נכון את הגירסה המקומית - משחת השומשום הנקראת ביפנית "גומא" (Goma), ובה נדון בהמשך.

 

לארוחת הערב ההיסטורית הזו היה המשך מענין: שגריר מצרים ביפן התקנא בעמיתו הישראלי ומיהר לארגן ארוחה מזרחית משלו מספר ימים אחר כך, אליה הוזמנו כל השגרירים הערביים הנמצאים ביפן. היפנים חובבי הסימטריה וההרמוניה ושונאי האפליות מיהרו לשגר את קואיזומי לארוחה המצרית במהירות של טיל בליסטי. ואני שואלת אתכם: איפה המקוריות איפה? איפה היצירתיות? והמעוף? כנראה שקנאת סופרים (או שגרירים) תרבה חומוס.

 


ראש ממשלת יפן, בארוחת הערב                                 (צילום: גיל השכל)

 

 

שומשום -"גומא" (Goma)

 

השומשום הוא אחד הצמחים העתיקים ביותר שנמצאים בשימוש האדם. מוצאו אינו ברור אך נוטים לחשוב שהוא אפריקאי. ממצאים ארכאולוגיים הראו שהוא היה בשימוש במסופוטמיה כאלפיים שנה לפני הספירה ,במצרים בשנת 1500 לפני הספירה ובתורכיה לפני יותר מ 3000 שנה. ישנן עדויות על כך שהחיילים הרומאים והיוונים השתמשו בו למאכל. מרקו פולו סיפר שהפרסים השתמשו בשמן שומשום ולא בשמן זית. האשורים הקדמונים האמינו שהאלים שתו יין שומשום כהקדמה לבריאת העולם, והברהמנים רואים בו סמל למזל ולאריכות ימים.

 

על פי מילון אבן שושן מקור השם באכדית - "šamašammu". בארמית אנו מוצאים את המילה 'שומשומ' אף ובערבית את המילה 'שימשימ'. השומשום נזכר הרבה במשנה ובתלמוד. היוונים לקחו את השורש העתיק והפכו אותו ל sesamon ומכאן הוא עבר לשפות רבות אחרות לשמות הדומים להיגוי מילה העתיקה.  באסיה, לעומת זאת (פיליפינים, הודו, סין, יפן וכדומה), בתרבויות שלא היו במגע קרוב עם התרבות האירופאית נוצרו שמות אחרים.

 

למשחת שומשום ערך תזונתי גבוה. אמנם ערכה הקלורי גבוה, (כ- 620 קלוריות ל-100 גרם טחינה גולמית ו- 95 קלוריות לכף), אך בהרכב התזונתי שלה יש יתרונות רבים. היא נחשבת למקור חשוב לברזל (9-11 גרם ל-100 גרם). אמנם מקור הברזל הוא מן הצומח ולכן יעילות ספיגתו נמוכה יחסית, אך הוא נחשב למקור חשוב לברזל בדיאטה צמחונית. בנוסף לכך, היא מהווה מקור חשוב לסידן (426-800 מ"ג ל- 100 גרם). כמות הסידן במשחת שומשום מושפעת מאוד מסוג השומשום - מלא או לא.

 

גומא ביפן

 

ביפן מאוד מאוד אוהבים שומשום שחור, כזרעונים שלמים, טחון או במשחה. קינוחים רבים כמו עוגות, פודינגים, גלידות ופרפה מבוססים על משחת שומשום כזו או אחרת. הגומא גם מופיע ברטבים רבים כמו למשל הרוטב לתבשיל השאבו-שאבו - פונדו הבשר היפני או לרטבים לסלטי חסה ואחרים.

 

גומא בארץ הקודש

 

משחת גומא ניתן להשיג בעיקר בחנויות טבע שם היא נקראת חמאת שומשום והיא מהווה מעין טחינה גולמית שנעשתה משומשום מלא על קליפתו. זרעי שומשום מגיעים לארץ בצבעים ב'ז ושחור. נא לא להתבלבל בין השומשום השחור לבין הקצח שלנו: מדובר בשני דברים שונים. ניתן להשיג זרעי שומשום שחור בחנות 'אימו' במושב רמת מגשימים. דויד אלישע הבעלים, יודע לספר שצריכת השומשום היחסית לנפש בישראל היא מהגבוהות בעולם,ויעידו על כך תעשיית הטחינה, שמן השומשום והחלווה.

 

כשחשקה נפשנו בטחינה גולמית, אנו הישראלים החיים בגולה, נרחיק עד לבנין הקהילה היהודית לחנות המשווקת אותו או לסופר בינלאומי שמתמחה באוכל מרחבי העולם. כתחליף מקומי נשתמש בגומא. התוצאה טעימה אבל שונה משמעותית,  למרות שהמוצר אמור להיות דומה: 100 אחוז של שומשום טהור. כנראה שתהליך ההפקה שונה או שליפנים סודות שהם לא מגלים. על אותו עיקרון, אם לא השגתם חמאת שומשום, אפשר להחליף אותה בטחינה גולמית משובחת - לא אותו הדבר אבל גם טעים.

 

דג ים אפוי ברוטב גומא

מתאים לבקלה לוקוס ופלאונדר

 

החומרים:

600 גרם פילה דג טרי

2 כוסות מטבל גומא - מחמאת שומשום עם הרבה לימון ושום (מעין טחינה דלילה)

1 בצל גדול פרוס

2 גזרים פרוסים דק

1 כרישה פרוסה באלכסון לפרוסות

2 לפתות פרוסות

מירין - יין אורז יפני לפי הטעם

רוטב סויה יפני לפי הטעם

שמן שומשום

לקישוט: זרעי שומשום, כוסברה קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום של 200 מעלות.
  2. מסדרים את פרוסות הירקות בתוך תבנית אפייה עמוקה.בוזקים עליהן שמן שומשום, סויה ומירין, מניחים את הדג מעל ושוב בוזקים מעט שמן שומשום, סויה ומירין.
  3. מכניסים לתנור ואופים כ- 15 דקות.
  4. מוציאים את התבנית מהתנור, יוצקים מעל את רוטב הגומא ואופים עוד 5 דקות או עד שהדג מבושל. מומלץ לא לאפות במצב טורבו כי הרוטב מתייבש. מגישים עם אורז לבן.

 

סלט ירוק ברוטב גומא ווואסאבי

 

החומרים:

2 חסות משי קרועות לנתחים ומיובשות

1 כוס עלי תרד טריים, שטופים ומיובשים היטב

חופן עלי "בייבי"

לרוטב:

3 כפות מירין

2 כפות חומץ אורז

3 כפות רוטב סויה יפני

6 כפות חמאת שומשום

2 שיני שום כתושות

1 כפית משחת וואסאבי - חזרת יפנית

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את העלים ומניחים בקערת סלט.
  2. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב, יוצקים על העלים, מערבבים ומגישים מיד.

  

פרפה גומא

 

החומרים:

2 מכלי שמנת להקצפה במשקל כולל של 400 גרם

1/3 כוס דבש נוזלי

200 גרם חמאת שומשום

50 גרם אגוזי פקאן טחונים

 

כלים: תבנית מאורכת

 

אופן ההכנה:

  1. מרפדים תבנית מאורכת (אינגליש) בניילון נצמד, כך שהוא יגלוש מצידיה.
  2. מקציפים את השמנת עד לקבלת קצפת רכה. מוסיפים את הגומא, הדבש והאגוזים בתנועות קיפול.
  3. טועמים אחרי הוספת חצי כמות מהדבש לראות האם המתיקות הולמת את הטעם האישי. יוצקים לתבנית ומכניסים למקפיא למשך הלילה. לפני ההגשה, משחררים בעדינות את הפרפה ע"י משיכת הניילון הנצמד, ונותנים לפרפה לעמוד בחוץ מספר דקות כדי שיתרכך מעט.

 

איטאדאקימאס!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
" הגומא גם מופיע ברטבים רבים
צילום: איריס ז'ורלט
כמו למשל הרוטב לתבשיל השאבו שאבו - פונדו הבשר היפני"
צילום: איריס ז'ורלט
שומשום - ערכים תזונתיים גבוהים
מומלצים