שתף קטע נבחר

דיווח: שיגור "מפרשית השמש" כנראה נכשל

החללית "קוסמוס-1" שוגרה מצוללת רוסית במימון פרטי, אך כפי הנראה נכשלה מלהתמקם במסלולה בחלל. מטרת המשימה: לבדוק אפשרות להנעת חלליות במפרשיות שינצלו את "רוח השמש", ובחינת היכולת של קבוצת יזמים פרטית לשגר משימת חלל

סוכנות החלל הרוסית הודיעה רשמית כי ניסיון השיגור של ספינת חלל המופעלת על כוח סולרי נכשל. זאת בעקבות כשלים במנוע טיל השיוט שהחלו זמן קצר לאחר שהגיע לחלל.

 

מנהל הפרויקט לואיס פרידמן העיר כי כמה מהנתונים מעידים על כך שהשלב האחרון של טיל השיגור לא הוצת, והדבר עלול למנוע מהחללית להגיע למסלול. "האותות החלשים שקיבלנו בזמנים בהם החללית אמורה הייתה לעבור מעל תחנות קרקע מעודדים, אך אין דרך להסיק מכך שהם באים מהחללית קוסמוס-1 ושהיא פועלת במסלולה".

 

סוכנות החלל הרוסית מסרה כי יתכן והתעוררו בעיות בטיל הוולנה, במהלך שלב ההצתה הראשון או השני. "הדבר הזה היה מונע בוודאות מהחללית להגיע למסלול הנכון".

 

מוקדם יותר דווח החללית קוסמוס-1, המשתמשת בפוטונים מן השמש הפוגעים במפרשי שמש לצורך הנעתה, המריאה בהצלחה בדרכה להדגים סוג חדש ואלגנטי של הנעה חללית.

 

החללית, שפותחה במימון פרטי, שוגרה על גבי טיל משודרג מצוללת של הצי הרוסי בים ברנטס שנמצאה מתחת למים. המפרש ישקף את חלקיקי האור, או הפוטונים, מהשמש, יצבור תאוצה לכיוון המנוגד וכך יסיע את החללית קדימה. יש הסבורים כי מדובר בצורה זולה ומהירה של הנעת חלליות.

 

כשעתיים לפני השיגור אמר מנהל הפרויקט, לואיס פרידמן, כי הוא מביע בטחונו בכל הצוות של קוסמוס-1. "אנו מאוד מתוחים, ויש לנו פרפרים בבטן, אך יש לנו צוות מקצועי ומנוסה כאן (במוסקבה). כל מה שנשאר כעת הוא לחכות".

 

בניגוד לדיווחים קודמים, הצוללת הנושאת את קוסמוס-1, "בוריסוגלבסק", עזבה את הנמל והגיעה ליעד השיגור בזמן המתוכנן. "מזג האוויר במוסקבה גרוע." אמר פרידמן, "היה גשום מאוד ב-24 השעות האחרונות והתחושה היא של חורף ולא של קיץ. אני מקווה שזו התחלה קשה לדברים טובים שיבואו".

 

באשר להשלכות הרחבות יותר של המשימה, אמר פרידמן כי הוא מתייחס למבצע כאל שני ניסויים. האחד הוא הניסוי המדעי והטכנולוגי של הדגמת מפרשית שמש עובדת. משימה מוצלחת תסלול את הדרך למפרשיות שמש שישמשו למשימות מפגש עם שביטים, הבאת דוגמאות קרקע ממרקורי ונוגה, ותחנת חלל המונעת באמצעות מפרשית שמש בנקודת לגרנג' בין כדור הארץ והשמש כדי לנטר את רוח השמש. הניסוי השני הוא חברתי וכלכלי, ומטרתו - לבחון את היכולת של קבוצת יזמים פרטית לשגר משימת חלל.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען".


פורסם לראשונה 22/06/2005 12:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שימוש ברוח שמש להנעה
צילום: נאס"א
מומלצים