שתף קטע נבחר

מי שועט לדולר?

הדולר לא זינק, תנודה של 3% בחודש בשערו של מטבע נחשבת לים פיננסי מאוד שקט. עוד נתגעגע אליו

המסקנה מהמתחולל בשווקים פיננסיים: אפשר שנצטרך להתרגל לנדנדת הבורסה והדולר; נצטרך לחיות בפחות יציבות ופחות ודאות. נצטרך לזכור ששערי המניות הם לא אקספרס בכיוון אחד, למעלה, אלא רכבת הרים שגם יורדת. נצטרך לזכור שהשקל עלול לאבד מערכו מול הדולר או מול היורו או מול שניהם. המשק הישראלי והעולמי נכנסו לצד האפל של הירח והשווקים מחפשים נקודת איזון חדשה. החיפוש עלול להיות ממושך, גם מפתיע וגם מכאיב למי שחסר סבלנות.

משום כך חשוב להיזהר במילים ולהקפיד על קנה מידה.

 

אני מתכוון, למשל, לביטוי "הציבור שועט לדולר", שחזר על עצמו בימים האחרונים. מי זה הציבור הזה, ולאן הוא בדיוק שועט? לפי הדיווחים שקיבלתי מהבנקים, לא נרשמה אצלם תנועה מוגברת של קוני דולרים. לא נראו תורים ליד האשנבים. לא נשלחו פקודות בהולות בטלפון. בחולון, באר שבע, שכונת פלורנטין בתל-אביב וחצור הגלילית האנשים מודאגים הרבה יותר מאבטלה מאשר מפיחות של שניים או שלושה אחוזים בשקל מול הדולר.

 

אבל ברוקרים ומנהלים של קרנות נאמנות המשקיעות בדולרים סיפרו, מתנשפים בכבדות מרוב התרגשות, שהוזרמו אליהם "מאות מיליוני שקלים", כלומר משהו בין 100 עד 150 מיליון דולר. סכום אפסי, בסדר גודל של טעות סטטיסטית זניחה: לישראל יש יתרות מטבע חוץ בהיקף של 27 מיליארד דולר ועודף נכסים על חובות במטבע חוץ בהיקף של 17 מיליארד דולר. 100 מיליון דולר ביקושים? אין ממה להתרגש.

 

בשוק מטבע החוץ הישראלי נמכרים ונקנים מדי יום כשלושה מיליארד דולרים. בימים של לחץ עשוי המחזור לקפוץ עד 3.5 ואפילו 4 מיליארד דולר. לא הרבה: יחסית לגודל הכלכלה הישראלית והיקף סחר החוץ הישראלי, זהו עדיין נפח מסחר מצומצם.

 

הציבור לא הסתער על הדולר. הדולר לא זינק; תנודה של שלושה אחוזים בשערו של מטבע במהלך חודש נחשבת לים שקט. לים פיננסי מאוד שקט. עוד נתגעגע אליו. ומיותר לציין, שאין שום סיבה ליבואנים "להתאים את המחירים", כלומר להעלותם. להבא, כשעוד מומחה לשוק יבוא לדווח על "סערה בשוק כספים", שילחו אותו קודם כל לצפות בסדרת הטלוויזיה: "תירגע". זו סדרה טובה, באמת. 

 

לבלוג המלא של סבר פלוצקר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים