שתף קטע נבחר

בית משפט בארה"ב: "אפשר לגרש את דמיאניוק"

עוד שלב במשפטו של החשוד כ"איוואן האיום" מטרבלינקה, שזוכה בישראל: שופט בארה"ב קבע שכיוון שהוא היה שומר במחנות ריכוז, ניתן לגרשו מארה"ב. הוא לא קבע לאן יגורש האיש

שופט הגירה פדראלי בארה"ב פסק, כי ניתן לגרש מהמדינה את ג'ון דמיאניוק, שנשפט בישראל בחשד שהוא "איוואן האיום" מטרבלינקה, אך זוכה מחמת הספק בזיהויו. השופט האמריקני ביסס את החלטתו על כך שדמיאניוק, גם אם לא היה "איוואן האיום", שימש כשומר בכמה מחנות נאצים.

 

השופט מייקל קרפי פסק, כי פעולותיו בזמן המלחמה "מנעו בריחת אסירים שהושארו לחסדי הנאצים", ולכן ניתן לגרשו מהמדינה על פי חוק. השופט טרם קבע לאן יגורש האיש, שמתגורר היום בקליוולנד, אוהיו. 

 

לפני כחודשיים הכריע בית משפט פדרלי באוהיו דמיאניוק לא יוכל להסתייע במכתב שכתב להוריו ב-1941 כדי להוכיח שקיים בלבול בזהותו. המשמעות: הליכי גירושו של דמיאניוק מארה"ב יימשכו

 

תזכורת: הורשע במחוזי, זוכה בעליון

 

דמיאניוק בן ה-85 איבד את האזרחות האמריקנית ב-1981, אחרי שנמצא אשם כי היה "איוואן האיום" הנודע לשמצה ממחנה המוות טרבלינקה. באוגוסט 1986 הוסגר לישראל, וביולי 1987 נפתח משפטו. ב-25 באפריל 1988 נמצא אשם בכל סעיפי האישום שיוחסו לו, ושלושת השופטים גזרו עליו גזר-דין מוות.

 

דמיאניוק עירער לבית-המשפט העליון וטען כי היתה טעות בזיהוי – וכי לא היה כלל במחנה טרבלינקה. ב-29 ביולי 1993 פסקו פה-אחד חמשת שופטי בית-המשפט העליון – הנשיא דאז מאיר שמגר, אהרון ברק, יעקב מלץ, מנחם אלון ואליעזר גולדברג – כי דמיאניוק זכאי מחמת

הספק בזיהויו. בית המשפט סירב להרשיע את דמיאניוק בשל שירותו כשומר ("ואכמן") במחנה סוביבור ובמחנות אחרים כיוון שההאשמה לא הופיעה בכתב האישום המקורי.

 

פחות מחודשיים לאחר-מכן, ב-22 בספטמבר 1993, הוא גורש לארה"ב, ושם קיבל בחזרה את אזרחותו.

 

משרד המשפטים האמריקני המשיך בחקירה נגדו ומצא כי דמיאניוק שיקר בבקשותיו לקבל תעודת-הגירה לארה"ב: הוא לא גילה כי היה "ואכמן" חמוש ושותף למותם של רבבות יהודים בשלושה מחנות השמדה בפולין, וטען כי בין השנים 1937 ל-1945 היה נהג ופועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דמיאניוק. לא הוחלט לאן יגורש
צילום: רויטרס
מומלצים