שתף קטע נבחר

"צ' קוריאה תוותר על הטילים תמורת יחסים עם ארה"ב"

שר דרום קוריאני נפגש עם מנהיג צפון קוריאה ושמע ממנו הצהרה דרמטית: אני מוכן לוותר על כל הטילים שלי אם ארצות הברית תכונן עימנו יחסים. פרשנים: הסיכוי לכינון יחסים לפני פיתרון משבר הגרעין - אפסי. צפון קוריאה עדיין חוששת מפלישה אמריקנית; ביום שישי אמר קים: אוותר על הכל אם ארה"ב תבטיח שלא לפלוש

צפון קוריאה תוותר על ארנסל הטילים שהיא מחזיקה אם ארצות הברית תכונן עימה יחסים דיפלומטים, כך אמר בשבוע שעבר מנהיג המדינה הקומוניסטית קים ג'ונג איל לשר בכיר בממשלת דרום קוריאה. השר דיווח על הדברים היום (יום ב') לחברי ממשלתו.

 

השר צ'אנג דונג יונג, המופקד על מאמצי האיחוד של שתי הקוריאות, נפגש ביום שישי עם קים בבירת צפון קוריאה פיונגיאנג. לדבריו, קים אמר לו כי הוא מוכן לבטל את החרם שהטיל על קיום השיחות הרב-צדדיות בנושא הגרעין אם ארצות הברית תפגין כבוד כלפי ארצו.

 

"אם צפון קוריאה תנרמל את היחסים עם ארצות הברית ואם וושינגטון תהפוך לבת ברית של פיונגיאנג, צפון קוריאה תוותר על כל הטילים שלה", ציטט בכיר בממשלה הדרום קוריאנית מדברי השר צ'אנג. הבכיר, שלא רצה להזדהות, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מנהיג צפון קוריאה קים התייחס בדברים שאמר לשר לכל הטילים שברשותו - בעלי הטווח הקצר, הבינוני והארוך - לרבות טילים המסוגלים לפגוע במטרות בדרום קוריאה וביפן.

 

עם זאת, נראה כי הצעתו של קים לא תזכה לאוזן קשבת בוושינגטון. פרשנים העריכו שהסיכויים לכינון יחסים בין המדינות לפני פיתרון המשבר הגרעיני ולפני שוושינגטון תבחין בשיפור בזכויות האדם בצפון קוריאה הם אפסיים.

 

מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס הגיבה לדרישה של צפון קוריאה להפגנה של כבוד כלפיה ואמרה בראיון לרשת CNN כי מדובר בתירוץ שנועד להסיר ממנה את הלחץ לשוב לשולחן המו"מ. "הסיבה שהם לא רוצים לחזור לשיחות הרב צדדיות היא משום שהם לא רוצים לעמוד בפני סין, ורוסיה, ויפן, ודרום קוריאה וארצות הברית ולשמוע פה אחד שהם חייבים להיפטר מהנשק להשמדה הגרעיני שלהם", אמרה רייס.

 

פרשנים מעריכים שלצפון קוריאה יש לפחות שמונה פצצות גרעין אולם הם אינם תמימי דעים בשאלה האם יש לה יכולות שיגור. בפברואר היא הודתה לראשונה שיש ברשותה נשק גרעיני ולאחרונה חזרה ואמרה כי הנשק הגרעיני שברשותה נועד להרתיע את ארצות הברית מפלישה.

 

צפון קוריאה שבה ומעלה בהתבטאויות פומביות את חששה מפני פלישה אמריקנית, זאת למרות שרייס ואפילו הנשיא בוש אמרו לא פעם כי אין להם כל כוונה לפלוש למדינה.

 

ביום שישי אמר מנהיג צפון קוריאה כי ארצו מוכנה "לוותר על הכל" אם תקבל ערבויות ביטחוניות מארצות הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מנהיג צפון קוריאה קים עם מזכירת המדינה האמריקנית אולברייט בשנת 2000
צילום: איי פי
מומלצים