שתף קטע נבחר

אלימות? רק לשלושה שרים אכפת

אלימות גואה? פשע משתולל? נוער בלתי מרוסן? רק לשלושה שרים בממשלה אכפת. שלושה צדיקים בלבד מתוך עשרה חברים הטריחו את עצמם לישיבת ועדת השרים המיוחדת לנושא האלימות. השרים לא הגיעו, אבל התירוצים מיהרו להגיע. אספנו אותם עבורכם

האלימות גואה, הפשע משתולל, הנוער מאבד כל רסן, אבל בממשלה לאיש זה לא מזיז. ליתר דיוק, זה מזיז לשלושה שרים בלבד, שהם ורק הם הטריחו את עצמם היום (ב') והגיעו לישיבה מיוחדת של ועדת השרים לענייני אלימות. השר גדעון עזרא העומד בראש הוועדה, השרה ציפי לבני והשר אופיר פז-פינס. תזכורת לגל אלימות הקשה קיבלנו רק ביממה האחרונה.

 

עם התגברות האלימות קיימה הממשלה ישיבה מיוחדת בנושא. בישיבה הוחלט להעביר את הטיפול בתופעה המדאיגה אל ועדת שרים מיוחדת, שהוסמכה לקבל החלטות בנושא. בראש הוועדה הוצב השר לביטחון פנים, גדעון עזרא. היום (ב') כינס עזרא את הוועדה לישיבה ראשונה. מצוחצח ומוכן הגיע עזרא אל הישיבה אולם הופתע לגלות שמתוך עשרה שרים הגיעו לדיון רק שלושה.

 

השרים הנעדרים, שבעה במספר, שפעו הסברים מהסברים שונים כשנשאלו מדוע החליטו שלא להופיע לדיון המהותי והחשוב. השר מתן וילנאי, שאף עמד בעבר בראש ועדה למיגור האלימות במערכת החינוך, אמר ל-ynet שלא הגיע לדיון בשל "התחייבויות קודמות מחוץ לירושלים". שרת החינוך, לימור לבנת, מסרה שהשתתפה בדיון גדול של משרדה, הנערך לקראת פתיחת שנת הלימודים, ובו נדון בין היתר גם נושא הפחתת האלימות.

 

בין ההסברים השונים מצאנו גם "נימוקים תיירותיים". כך למשל שר התיירות, אברהם הירשזון, הסביר שהוא נמצא בדרכו חזרה לארץ מביקור עבודה בארה"ב, ועל כן נבצר ממנו להשתתף בדיון. לשרת התקשורת, דליה איציק, היה דווקא נימוק מדיני. שכן היא השתתפה באותה שעה בארוחת הצהריים של המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, עם נשיא מצרים חוסני מובראק בשארם א-שייח.

 

ממשרדו של השר עזרא, שהגיע לדיון ועומד כאמור בראש הוועדה, נמסר בתגובה שכל אנשי המקצוע הרלוונטים הגיעו לדיון וכי "אין כל טענה כלפי השרים".

 

שר התחבורה, מאיר שטרית, מסר כי הוא לא הצליח להזיז פגישה רבת משתתפים שנערכה באותה השעה בענייני משרדו. תגובת השרים בנימין נתניהו ושאול מופז טרם נתקבלה.

 

ההחלטה: הקמת צוותים

 

השרים האחרים, אלו שהואילו להגיע לדיון, החליטו על הקמת צוותי עבודה. אחד הצוותים, בראשות היועץ המשפטי לממשלה, יבדוק מה ניתן לעשות בתחום החקיקה והענישה. את הצוות השני יוביל ראש עריית באר שבע, יעקב טרנר. הצוות יגיש המלצות בנושא ישום רעיון הקמת משטרה עירונית, שהציע שר הפנים. טרנר יגיש את המלצותיו עד ה-15 ביולי.

 

השר פינס אמר בדיון כי "נושא המשטרה העירונית הוא הפתרון האופרטיבי היחידי. ברור שלא נראה את משטרת ישראל מציפה את המדינה בשוטרים". פינס הדגיש שלתוכנית יש עלויות. "שלא תחשבו שזה לא יעלה כסף. לא כל הרשויות המקומיות הן כמו תל אביב, ראשון לציון ורעננה". מפכל המשטרה, שהשתתף אף הוא בדיון, אמר כי הוא תומך ברעיון.

 

השר לבני הצטרפה בדיון לטענות כי יש לתקצב את הטיפול בנושא ואמרה: "בשביל טיפול אמיתי ואפקטיבי בנושא צריך להקצות משאבים". לבני סיפרה על תוכנית שהוכנה על ידי פרקליט המדינה, ערן שנדר, העוסקת בחיסול התיקים הממתינים ונגררים. לשם כך, אמרה, יש לתגבר את הפרקליטות בכח אדם. "הדבר חשוב גם בהיבט של מיצוי הדין עם העבריינים וגם למניעת עינוי דין מחפים מפשע".

 

במקביל, ועדה משותפת לשב"ס ולמשרד הרווחה תמליץ תחת איזה משרד צריכה להיות הרשות לשיקום האסיר, אשר היום מצויה תחת משרד הרווחה. ועדה נוספת למשטרת ישראל ולמשרד החינוך תחליט על תוכניות לשיפור סמכות ההורים, הגננות, המורים ומנהלי בתי הספר, ותבחן מתן סמכויות נוספות למאבטחים, בהן סמכות לערוך חיפוש בתיקים ובכיסים. בנוסף הוחלט להקים ועדת הסברה, יחסי ציבור ודוברות, שתמליץ על אסטרטגיה הסברתית כוללת בהתמודדות עם תופעת האלימות.

 

כל הוועדות צריכות להגיש מסקנות עד ל-15 ביולי, למעט ועדת ההסברה, שתגיש מסקנות עד ל- ביולי. בנוסף הוטל על המועצה לביטחון לאומי לבחון את התפקיד הכולל הנדרש לביצוע משימות הקשורות להתמודדות עם האלימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
צדיק בסדום, שהציע משטרה עירונית. פינס
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אלכס קולומויסקי
גם הפגינה נוכחות. לבני
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: חיים צח
יו"ר הוועדה. עזרא
צילום: חיים צח
צילום: תומריקו
בדיוק פגשה את מובארק. איציק
צילום: תומריקו
צילום: שאול גולן
התחייבויות קודמות. וילנאי
צילום: שאול גולן
מומלצים