שתף קטע נבחר

אישום נגד פרופ' בן רפאל ב"פרשת הביציות"

אחרי שורה של הליכים משמעתיים הוגש היום כתב אישום כנגד הפרופסור ציון בן רפאל. הוא מואשם כי במהלך טיפולי פוריות שהעניק לנשים שאב מהן ביציות במרמה ובנסיבות מחמירות. זאת, להפקת רווח כספי ממכירתן. בן רפאל אף מואשם בשיבוש הליכי משפט

כתב אישום הוגש הבוקר (יום ב') בבית המשפט השלום בתל אביב נגד פרופסור ציון בן רפאל (56) ששימש מנהל מחלקת הנשים בבית החולים "בילינסון" בפתח תקווה. בן רפאל אף עבד באופן פרטי בבית החולים "אסותא" בתל אביב ובמרכז הרפואי "הרצליה מדיקל סנטר", שם טיפל בנשים הסובלות מבעיות פריון וביצע בהן, בין היתר, ניתוחים וטיפולי הפריה חוץ גופית.

 

הפרופסור בן רפאל נאשם כי קיבל את הביציות מהנשים בנסיבות מחמירות. עוד הוא מואשם בעשיית שימוש לרעה במומחיות ובמוניטין שלו, בניצול האמון המוחלט, האישי והמקצועי שניתן בו ובתלות שפיתחו בו המתלוננות. כמו כן, הוא נאשם כי ניצל לרעה את הרשות המוחלטת שנתנו לו הנשים להשתמש בגופן, תוך התעלמות מההשלכות מרחיקות הלכת לגביהן ולגבי הנשים הנתרמות, שבגופן הושתלו הביציות.

 

על פי אחד האישומים, סבלה אחת הנשים מליקויי פוריות במשך מספר שנים ולקתה לאחר מחזור אחד של טיפול ב"תסמונת גירוי יתר שחלתי". מדובר בתסמונת הנגרמת כתוצאה מהטיפול ועלולה לגרום לתופעות קשות כמו ריכוז יתר של הדם, תסחיף ריאתי, ובמקרים קשים - אי ספיקת לב וריאות. האשה אושפזה בבית החולים השרון.

 

על פי כתב האישום שכנע הפרופסור בן רפאל את האשה, שביציותיה נשאבו בבית החולים השרון, כי על מנת שתזכה לטיפול אישי ממנו כדאי לה לבצע את הטיפול הבא בבית החולים "הרצליה מדיקל סנטר" וכי בתמורה לתרומת ביציות יבצע בה את הטיפול ללא תשלום. בכך, טוענת הפרקליטות, שידל אותה במרמה להסכים לתרומת ביציות ואמר לה כי יישאבו מגופה 20 ביציות בלבד מתוכן ייתרמו שמונה. בפועל שאב בן רפאל מגופה כמות ביציות גבוהה הרבה יותר. לבעלה אמר ששאב מגופה 20 ביציות בלבד בכל טיפול.

 

באישום נוסף, מיוחסת לבן רפאל עבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ושידול במרמה. בן רפאל, כך לפי האישומים, שידל אשה להסכים לתרומת ביציות ולחתום על טופס הסכמה לתרומה ולאחר מכן שאב מגופה מספר ביציות עצום, תוך שהוא מפיק רווחים ממכירת הביציות ששאב מגופה.

 

בן רפאל מואשם גם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שידולי מרמה, וקבלת דבר במירמה בתחבולה. כמו כן נאשם בשיבוש מהלכי משפט לאחר ששילם כספים לרפי אוחנה, אדם שהתחזה בפניו כקצין משטרה. לאחר משא ומתן ביניהם שילם בן רפאל לאוחנה 20 אלף דולר כדי שזה ידאג לסגור את התיק נגדו.

 

יצויין כי בן רפאל הודיע לפרקליטות המדינה על סירובו לדרישת היועץ המשפטי לממשלה להודות בבית דין משמעתי בעבירות משמעת שיוחסו לו ובחר במקום זאת לעמוד לדין פלילי. בתגובה לכתב האישום שיגר בא כוחו של בן רפאל, עו"ד יעקב וינרוט, במכתב לפרקליטות בו הוא מודיע כי הוא חף מפשע וכי הוא מאמין שחפותו תצא לאור. וינרוט טוען כי מאחורי הדברים עומדים גורמים בבית החולים בילינסון שרצו למנוע מבן רפאל לחשוף מעשי מירמה בבית החולים.

 

תזכורת: כך התגלגלה הפרשה

 

פרשת הביציות נחשפה לפני למעלה מארבע שנים בעיתון "הארץ". דווח כי פרופ' בן רפאל עשה שימוש בגופן של פציינטיות שלו כדי להגביר את קצב ייצור הביציות שלהן ברמה של פי שלוש ויותר מהמותר - דבר שעלול היה לסכן את חייהן.

 

באוגוסט 2000 טען פרקליטה של אחת המתלוננות בשיחה עם ynet, כי "בגופן של המטפלות נעשה שימוש כדי להגביר את קצב ייצור הביציות. במצב כזה מותר להגביר את הטיפול ההורמונלי כדי לייצר 30 ביציות, והיו מקרים שהרופאים הללו הביאו נשים לייצר 90 ו-100 ביציות. זה יכול היה לגרום להם לבטן נפוחה במקרה הטוב, וסיכון של ממש במקרה הרע". אך כאמור, לבסוף לא נמצא מקום להגשת כתב אישום בפרשה.

 

לאחר פרסום הפרשה הוקמה ועדת בדיקה של משרד הבריאות , זאת לאחר שבמשך שנה שלמה לא נמצאו רופאים שיסכימו לשבת בוועדה. בסופו של דבר הוקמה הוועדה בראשותו של פרופ' מור יוסף, פרופ' רבקה כרמי, דיקן באוניברסיטת באר שבע, וד"ר מרדכי הלפרין, מומחה לאתיקה רפואית במשרד הבריאות.

 

בעקבות פתיחת החקירה, החליט בזמנו משרד הבריאות לעצור את כל ההפריות המלאכותיות שהתבצעו בישראל. במשרד הבריאות הוקמה ועדה ציבורית מקצועית לבדיקת הנושא, בהוראת שר הבריאות דאז, שלמה בניזרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
בן רפאל. כתב אישום
צילום: יונתן בלום
מומלצים