שתף קטע נבחר

600 אלף תלמידי העל-יסודי יוצאים לחופש

תלמידי התיכונים וחטיבות הביניים יוצאים לחופש הגדול. חלקם יעבדו על השיזוף ויבקרו בקניון, אחרים יעבדו בקניון, ויהיה מי שיעמוד תחת השמש הקופחת בצמתים ויחלק סרטים - כתומים בעיקר

כ-600 אלף תלמידי חטיבות הביניים והחטיבות העליונות ייצאו היום (יום ב') לחופש הגדול. בעוד 10 ימים יצטרפו אליהם למעלה ממיליון ומאה אלף תלמידי הגנים ובתי ספר היסודיים.

 

כמדי שנה, חלק מבני הנוער יעדיפו את חופי הים והקניונים וחלקם ינצלו את הזמן כדי לעבוד בעבודות מזדמנות. אך השנה, בניגוד לשנים קודמות, יהיו גם אלפים שיעסקו בנושאים הבוערים שעל סדר היום.

 

כך למשל סיוון קמחי, בוגרת י"ב באולפנת בני עקיבא צפירה שבמושב צפריה. היא אמנם תל אביבית, אבל את החופש היא מתכוונת לבלות בצמתים בחלוקת סרטים כתומים. "החופש הזה לא יהיה כמו כל השאר כי הולכת להיות תוכנית ההתנתקות. אני אהיה איפה שאוכל לעזור כדי למנוע אותה, כדי לתת את המקסימום שלי במסגרת המאבק.

 

"אעשה כל מה שאני יכולה לעשות כבת 18, כמובן בצורה לגיטימית וכאזרחית שומרת חוק. אשתדל לחלק סרטים כתומים בצמתים, ללכת לגוש קטיף ולצפון השומרון ולחזק. לא יהיה לי זמן לעבוד השנה, אבל זה יכול לחכות לפעם אחרת. עכשיו זה זמן בוער ואני מרגישה שצריך אותי למאבק הזה. כל החיים עוד לפני, אז חודש אקדיש לאנשים שהולכים להעיף אותם מהבית".

 

לעומת סיוון, החופש הגדול של ליאת מיכאלוב, המסיימת י"ב בתיכון לאומנויות "תלמה ילין" בגבעתיים הוא מהסוג השכיח יותר. "בחודש הקרוב אני אהיה בעיקר בים, אעבוד על השיזוף. השנה לא אעבוד בחופש כי אני מתגייסת לשירות לאומי באוגוסט וחודש זה לא מספיק זמן. אני מניחה שאת רוב הזמן אבלה עם חברים ובתור בוגרת מגמת קולנוע, אולי גם אנצל את הזמן לאומנות שלי, לסרטים, מי יודע".

 

הנוער העובד

 

אבל שלא כמו ליאת, למעלה מ-120 אלף בני נוער צפויים לנצל את החופש כדי לעבוד. הענפים הפופולריים ביותר הם ענפי המזון המהיר, המכירות, הטלמרקטינג והמלצרות, בעיקר באולמות השמחה ובתי הקפה. וכמו בכל שנה, גם השנה יהיו בוודאי מעסיקים שינצלו את הנערים והנערות, יעסיקו אותם שעות ארוכות מכפי שקובע החוק, ללא תנאים ומבלי לשלם את המשכורת המגיעה להם.

 

ב-2004 התקבלו באיגוד המקצועי של הנוער העובד והלומד למעלה מ-7,000 תלונות של בני נוער שנוצלו במקום עבודתם במהלך חופשת הקיץ. רק כנגד 1,050 מעסיקים נפתחו תיקים משפטיים.

 

לדברי יורם בר-קובץ, מרכז האיגוד המקצועי, "בשנה שעברה הייתה עלייה של פי חמישה במספר התלונות של בני הנוער. בני נוער לא מנהלים רישום של ימי העבודה ושעות העבודה שלהם, ובהעדר רישום אי אפשר לתבוע את המעסיק. העצה הטובה ביותר לבני הנוער היא 'תרשמו ימים ושעות בהם אתם עובדים, ותחתימו מעסיק על הרישום הזה".

 

הילה פורת, מנהלת מרכז מומחים בחברת HPS מקבוצת קו מנחה, מסבירה: "על פי החוק, מותר להעסיק רק בני נוער שמלאו להם 14 שנים, למשך 8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. אין להעסיק בני נוער שעות נוספות. אין להעסיק בני נוער מתחת לגיל 16 אחרי השעה 8 בערב. אחרי 6 שעות זכאי העובד להפסקה של 45 דקות לפחות שלא נכללת במכסת השעות שלו, ומנוחה שבועית היא של 36 שעות לפחות. עובד זכאי להחזר נסיעות והמעסיק חייב לשלם עבורו דמי ביטוח לאומי".

 


פורסם לראשונה 19/06/2005 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
עובדים על השיזוף - בים
צילום: טל כהן
צילום: רוני שיצר
עובדים שעות ארוכות - בקניון
צילום: רוני שיצר
צילום: גיל יוחנן
עומדים שעות ארוכות - בצומת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים