שתף קטע נבחר

רייס: ישראל והרשות הסכימו - להרוס את הבתים

מזכירת המדינה האמריקנית אישרה היום במסיבת עיתונאים כי יש פתרון עקרוני מוסכם לסוגיית בתי המפונים בגוש קטיף. לדבריה, "מה שחשוב הוא ששני הצדדים רוצים לעבוד על כך ביחד" . על הפרסומים בעניין פיטורי עמוס ירון אמרה: "אני מאמינה שהישראלים הבינו את דאגתנו בעניין". היא נשאלה גם על העבודה מול השגריר דני איילון, ששר החוץ מבקש לפטרו, והשיבה: "הוא שגריר מוצלח"

"יש הסכמה בין הצדדים על כך שיש להרוס את בתי גוש קטיף", כך אמרה היום (א') מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, במסיבת עיתונאים.

 

 

רייס אישרה לראשונה שיש פתרון עקרוני מוסכם בסוגיית הבתים בין שני הצדדים, בעוד שלשכת ראש הממשלה אמרה בסוף השבוע שהם מעוניינים ביישום הפתרון הזה אך עדיין אין גורם מממן לתוכנית. 

 

לדברי רייס, "הרשות הפלסטינית מכינה תוכנית אב על מנת שהבנייה באזור תהיה מתאימה לצרכי האוכלוסייה בעזה, וכדי שהנכסים שיישארו על תילם – ישתמשו בהם לרווחת הפלסטינים. לגבי הבתים – יש כאלפיים בתים, בעוד שהפלסטינים צריכים למצוא פתרונות דיור לכ-1.3 מיליון פלסטינים שיתאימו להם. החשוב הוא ששני הצדדים רוצים לעבוד על כך ביחד.

 

"אנחנו מצידנו נדון בשאלה כיצד נוכל לתמוך בחלק מהדברים הקשורים לאותה תוכנית אב, וכן כיצד מצרים וסעודיה יכולות לתרום גם הן את חלקן לסייע, כי דיור לפלסטינים הוא אחד מהדברים הכי מעוררי תקווה שיכולים להיות".

 

 

בעניין הפרסומים אודות מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון, והדרישה האמריקנית לפטרו, גילתה רייס כי היא שוחחה על כך אתמול עם שר הביטחון, שאול מופז ואמרה: "אני מאמינה שהישראלים הבינו את דאגתנו בעניין, וכן שנגיע לפתרון שיאפשר לנו להמשיך..".

 

רייס הוסיפה: "היו לי דיונים גם עם מנהיגים ישראליים בוושינגטון בנושא מכירת הנשק, כולם מכירים את דאגתנו ממכירת נשק לסין, במיוחד ביחס למדינה שיש לנו איתה יחסים הדוקים כל כך". רייס רמזה כי קיימת הבנה בנושא וכי יידרש פתרון על מנת לסיים את הפרשה, אך נמנעה מלהתייחס ישירות לדרישה לפיטוריו של עמוס ירון. 

 

רייס נשאלה האם יש ציפייה לנסיגה נוספת מהגדה לאחר הנסיגות שהתבצעו במסגרת תוכנית ההתנתקות, והשיבה: "אחת הבעיות במזרח התיכון שנוטים להסתכל הרחק קדימה ולא בדברים המיידים שיש לפנינו. יש לנו מפת דרכים שכולם אומרים שהם מחויבים לה. זה לא שאיננו יודעים מהם הצעדים החיוניים הנדרשים לפתרון של שתי מדינות לשתי עמים".

 

בהתייחסה לחמאס, השיבה רייס כי היא מייחסת חשיבות רבה לעובדה שהפלסטינים בחרו באבו מאזן לתפקיד יו"ר הרשות, על מצע ברור שאיננו המצע של החמאס. רייס הדגישה כי מה שאבו מאזן עושה "נעשה עבור האינטרס הפלסטיני".

 

"דני איילון הוא שגריר מוצלח" 

 

רייס נשאלה גם על העבודה מול השגריר הישראלי, דני איילון ששר החוץ מעוניין לסיים את תפקידו, והשיבה שהיא עובדת איתו, בתור השגריר של ישראל. "מדובר בשגריר מוצלח, שבממשל מכירים אותו עוד מאז שימש יועץ מדיני של שרון, ואשר יש איתו יחסים מצוינים". רייס אמרה כי מה שיוחלט לגביו הוא עניין של ישראל.

 

היא נשאלה גם לגבי נושא הצבת לוחות זמנים למימוש מפת הדרכים, ואמרה בקוצר רוח מסוים: "אינני אוהבת לדבר על לוחות זמנים. לדיפלומטיה יש את הקצב שלה. אולי אני סבורה כך משום שאני חסידה של מה שהתרחש במלחמה הקרה, שאם היו מציבים לוח זמנים בנושא הזה, כולנו היינו נבוכים מהקצב המהיר שבו הדברים התרחשו בפועל. מה שצריך לעשות הוא לקום בבוקר ולעשות הרבה ככל שניתן על מנת להתקדם".

 

"ההתנתקות - צעד אמיץ לישראל ולפלסטינים" 

 

היא הוסיפה: "אנו עסוקים בניצול ההזדמנות ההיסטורית שלפנינו. ארה"ב לא יכולה להיות זו שתגרום להתנתקות לעבוד, זה נמצא בידי ישראל והפלסטינים. מה שאנחנו יכולים לעשות הוא להציע את כל העזרה שנוכל כדי לסייע לזה לקרות".

 

בתשובה לשאלה האם היא צופה שההתנתקות תתבצע בזמן, אמרה רייס: "אני יכולה לומר שראיתי מחויבות מהצד הישראלי לעשות את מה שנדרש כדי לראות את זה קורה, ראיתי שאנשים המעורבים בכך עובדים קשה לשם כך. זה כל מה שבני אדם יכולים לעשות. אנו צריכים לקחת רגע צעד אחורה ולהכיר בכך שמדובר בצעד אמיץ וקשה לממשלת ישראל ולעם ישראל וגם לעם הפלסטיני".

 

שמחון: לפנות את הריסות הבתים בלי לפגוע בסביבה

 

בתוך כך, השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, פנה לראש הממשלה בבקשה להבטיח כי פינוי הריסות הבתים בגוש קטיף ייעשה על פי עקרונות סביבתיים באופן שימנע מפגעים סביבתיים.

 

שמחון מבקש לוודא כי החומרים המסוכנים (בהם אסבסט) יסולקו מההריסות באופן נאות, וכי פסולת הבניין שתיווצר תיגרס ותמוחזר לטובת בנייה וסלילה על ידי הפלסטינים, או לחילופין תיטמן באתרי פסולת מוסדרים וזאת כדי למנוע זיהום מי תהום והסביבה.

 

שמחון מציע בנוסף כי יוקם צוות, בשיתוף אנשי משרדו, שיפעל מול הפלסטינים כדי להגיע לתאום ושיתוף פעולה בסוגייה זו.

 

בהכנת הידיעה השתתף דוד הכהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רייס. יש פתרון עקרוני
צילום: רויטרס
צילום: צפריר אביוב
כפר דרום (ארכיון)
צילום: צפריר אביוב
צילום: שאול גולן
ירון. "הישראלים הבינו את דאגתנו"
צילום: שאול גולן
צילום: לע"מ
איילון. מחמאות מרייס
צילום: לע"מ
מומלצים