שתף קטע נבחר

מה הם החופים הכי מלוכלכים?

"מדד החוף הנקי" מגלה: בפלמחים וגעש הכי מלוכלך ובחוף הבונים ובית ינאי הכי נקי. ומי אשם במצב? המשרד לאיכות הסביבה קובע כי המתרחצים אחראים ל-60 אחוז מהזיהום בחופים. מחר ייפתח מבצע "חוף נקי" שאמור להבטיח את ניקיון החופים המוכרזים והבלתי מוכרזים

מחר (ב') יפתח באופן רשמי מבצע "חוף נקי", שמטרתו שמירה על חופי הים התיכון ואילת נקיים מפסולת. את התוכנית יזם המשרד לאיכות הסביבה והיא תיושם בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ומרכז השלטון המקומי.

 

החופים הפתוחים והבלתי מוכרזים בישראל משתרעים על כ-130 ק"מ מתוך רצועת חוף של 190 ק"מ לאורך הים התיכון ועוד 14 ק"מ במפרץ אילת. 

 

להערכת מידת ניקיון החוף נבנה "מדד חוף נקי" שבחן את מצב החופים. הממצאים מלמדים, ואולי לא מפתיעים, כי מרבית החופים הבלתי מוכרזים בארץ מלוכלכים.

  

החופים שבהם מצבורי הפסולת הגדולים ביותר הם חוף פלמחים וחוף געש. חופים מלוכלכים נוספים הם חיפה, אכזיב, חדרה, פולג, חוף הצוק ותל ברוך בת"א, וזיקים מצפון לאשקלון.

 

לעומתם, החופים הבלתי מוכרזים היחידים שזכו לציון "נקי מאוד" הם חוף הבונים וחוף בית ינאי. יש לציין כי נמצאו חופים נקיים נוספים כמו חוף הכרמל, טירת הכרמל, נווה ים, ראש הנקרה ונתניה. לדירוג החופים המלא לחצו כאן. 

 

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר, כי בקרוב ניתן יהיה למצוא באתר האינטרנט של המשרד את דירוג החופים שיכלול את רמת הניקיון בחוף, איכות כללית של המים, נוחות גישה לחוף, ערכי טבע ומורשת בחופים ועוד. הרשימה תתעדכן פעם בשבוע.

 

המתרחצים תורמים 60 אחוז לזיהום החופים

 

על פי נתוני המשרד לאיכות הסביבה, כ-40 אחוז מהפסולת המזהמת את חופי ישראל מקורה בים התיכון (כלי שיט, מדינות שכנות) וכ-60 אחוז בציבור המתרחצים.

 

תוכנית "חוף נקי" אמורה להבטיח את נקיון החופים לאורך זמן. התכנית כוללת, בין השאר, פעולות ניקוי על בסיס קבוע באחריות הרשויות המקומיות, פעולות אכיפה כנגד מזהמים בחופים, פעולות חינוך בבתי ספר ותנועות נוער, ופעולות פרסום והסברה.

 

בשלב הראשון יתמקדו מפעילי המבצע בשילוב הרשויות המקומיות בתוכנית ובהשגת התחייבותן לביצוע ניקוי כל החופים הלא מוכרזים שבשטחן לפחות פעמיים בשבוע במהלך עונת הרחצה, ומספר פעמים בחודש בשאר חודשי השנה.

 

הפיקוח על ניקוי החופים יבוצע על ידי פקחי רשות הטבע והגנים ומפקחי המשרד לאיכות הסביבה. פעולות אכיפה ינקטו נגד רשויות אשר יבחרו לא לטפל בחופים אשר בחזקתם.

 

עתירה נגד גביית תשלום בחופים

 

בתוך כך, עמותת אדם טבע ודין עתרה הבוקר (א') לבג"ץ נגד שר הפנים, אופיר פינס, בבקשה לחייבו לנמק מדוע אינו פועל לאכיפת חוק הסדרת מקומות רחצה, האוסר על רשויות מקומיות לגבות דמי כניסה אל חופי הרחצה שבשטח המוניציפאלי שלהן, שבהם ניתנים שירותי חוף בסיסיים.

 

לדברי אט"ד, גביית דמי הכניסה ברבים מחופי הים התיכון והכנרת מונעת מן הציבור גישה חופשית, ומהווה פגיעה בסיסית בזכויות האדם ופגיעה בשכבות האוכלוסייה החלשות.

 

עוד טוענים באט"ד, כי ברוב חופי הים התיכון, שמצויים בתחומי מועצות אזוריות, גובים תשלום עבור השימוש בחניון הצמוד לחוף, כשלמעשה מדובר בדמי כניסה הלכה למעשה, מאחר שאין גישה לחופים אלה באופן רגלי אלא רק באמצעות כלי רכב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מורי חן, רשות הטבע והגנים
אילת. סתם מלוכלך (ארכיון)
צילום: מורי חן, רשות הטבע והגנים
צילום: דודו בכר
פלמחים. מלוכלך מאוד
צילום: דודו בכר
הבונים. נקי מאוד
צילום: גילי סופר
מומלצים