שתף קטע נבחר

רייס לשרון: אחרי הפינוי - לחזור ל"מפת הדרכים"

בפתח הפגישה עם שרון בירושלים, אמרה מזכירת המדינה האמריקנית: התנתקות שקטה יכולה להוביל לפתרון של שתי מדינות לשני עמים ותחזק את ביטחון ישראל. שרון אישר כי "ביצוע מוצלח של התוכנית בשקט ובתיאום עם הפלסטינים יאפשר חזרה למפת הדרכים". שלום אמר לרייס: ההססנות של אבו מאזן נגד החמאס מאיימת על התהליך. ואילו פרס אמר למזכירת המדינה: "אי אפשר לעזוב את עזה, ולהשאיר 1.3 מיליון פלסטינים סגורים מכל עבר"

מתאמים את ההתנתקות? מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה הבוקר (יום א') בפתח הפגישה עם ראש הממשלה, אריאל שרון, בלשכתו בירושלים: "נדון בביצוע התנתקות שקטה ומסודרת במטרה להוביל לפתרון של שתי מדינות לשני עמים כפי שהנשיא צייר במסגרת מפת הדרכים".

 

לדבריה, "מחויבות ארה"ב לביטחון ישראל נותרה חזקה. נתמוך בביצוע התנתקות מוצלחת, שתחזק את ביטחון ישראל ותחזק את האמון עם הפלסטינים, בציפייה לעתיד טוב יותר. בפגישת שרון - בוש הבענו את תמיכתנו בתוכנית וביקורי היום הוא ביטוי לקשר הידידות בינינו, המבוסס על ערכים משותפים".

 

ראש הממשלה שרון אמר בפתח הפגישה: "אני מאמין שביצוע מוצלח של התוכנית בשקט ובתיאום עם הפלסטינים יאפשר חזרה למפת הדרכים, זאת בתנאי שהפלסטינים יפסיקו את הטרור והאלימות ויבצעו את הרפורמות השלטוניות הנדרשות".

 

כזכור, מפת הדרכים עוסקת בכינון מדינה פלסטינית עד סוף שנת 2005, אך יישום התוכנית הוקפא.

 

מזכירת המדינה דנה עם ראש הממשלה במאמצים לבצע התנתקות מתואמת עם הפלסטינים וכן בדרישה האמריקנית ללכת לקראת הפלסטינים במחוות שונות (דוגמת אישורי עבודה, שחרור אסירים וכו' ).

 

בסיום הפגישה הגיע שרון לישיבת הממשלה ובפתחה הוא ציין כי פגישתו עם רייס הייתה טובה מאוד. לדבריו, הוא מצא שהמדיניות המוצהרת של ארה"ב ביחס לישראל שרירה וקיימת וללא שינוי. "האמריקנים מכירים את עמדתנו שהמעבר מההתנתקות למפת הדרכים מותנה בפירוק ארגוני הטרור, הפסקת ההסתה, איסוף הנשק וביצוע הרפורמיות שהפלסטינים התחייבו להם", דברי שרון.

 

לאחר מכן נפגשה רייס עם שר החוץ סילבן שלום. שר החוץ אמר למזכירת המדינה כי יש לנצל את ההתנתקות כמנוף לחידוש היחסים עם מדינות צפון אפריקה והמפרץ הפרסי.

 

שלום גם אמר לריייס, בפגישתו עימה במשרד החוץ בירושלים, כי ההססנות שנוקט אבו מאזן נגד החמאס מאיימת על התהליך כולו. שלום אף הביע דאגה מהתחזקות החמאס, ומכך שבאירופה יש נכונות לנהל איתו מגעים. רייס אמרה לשלום כי ארה"ב דבקה בעמדתה השוללת קיום מגעים עם הארגון. שלום הביע דאגה גם נוכח כוונות הפלסטינים לקיים מושב מיוחד באו"ם נגד גדר הביטחון, ורייס השיבה כי ארה"ב תפעל נגד העניין.

 

בעניין ההתנתקות אמרה רייס כי היא אמורה לנסוע למצרים, ירדן וערב הסעודית, וכי בכוונתה ליצור אווירה תומכת לתהליך ההתנתקות.

  

פרס לרייס: אי אפשר להשאיר את הפלסטינים סגורים מכל עבר

 

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, נועד מוקדם יותר עם מזכירת המדינה ודן עמה על ההתנתקות הצפויה. פרס אמר לרייס, כי הנושא העיקרי עליו יש לדון הוא סוגיית חופש התנועה במעברים, נושא אשר עומד בראש סדר העדיפויות במגעים לתיאום ההתנתקות. "אי אפשר לעזוב את עזה, ולהשאיר 1.3 מיליון פלסטינים סגורים מכל עבר, ללא פרנסה ומבלי יכולת להתקיים".

 

עוד אמר פרס, כי אבו מאזן ואבו עלא חייבים להשליט סדר ולתפוס פיקוד על כוחות הביטחון הפלסטינים כדי למנוע טרור ופעילות עוינת נגד ישראל. לדברי פרס, "הביטחון יפתח דלתות, והיעדרו יחזיר אותנו לאחור".

 

המשנה לראש הממשלה העלה בפני מזכירת המדינה את הצורך לפתח את הגליל והנגב, ואמר כי ללא הנגב וגליל לא תהיה מדינה יהודית, הוא הוסיף כי: "זה ממש להיות או לחדול". מזכירת המדינה אמרה בתגובה כי יוקם צוות אמריקני לטיפול בכל הקשור לסוגיית הגליל והנגב בישראל.

  

אבו מאזן לרייס: נחושים להמשיך ברגיעה

 

אתמול אמר יו"ר הרשות, אבו מאזן, למזכירת המדינה האמריקנית עמה נועד ברמאללה, כי הפלסטינים נחושים להתמיד ברגיעה וביישום הרפורמות הדמוקרטיות. בתמורה, הם דורשים שישראל תסיר מחסומים, תשחרר אסירים ותפסיק את הרחבת ההתנחלויות. 

 

במסיבת עיתונאים משותפת שקיימה אמש עם ראש הרשות, אמרה רייס כי הממשל "מריע" לו על הרפורמות בהן החל, אולם "יש עוד הרבה מה לעשות". מזכירת המדינה הבטיחה לאבו-מאזן לעמוד לצדו בשיקום התשתיות ובהשכנת שלום בר-קיימא, במסגרת חזון הנשיא לשתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום. "ארצות-הברית גאה להיות התורמת מספר 1 לרשות", אמרה.

 

פחות מחודשיים להתנתקות, שוקד הממשל על שיתוף הפעולה הביטחוני בין הצדדים. רייס, שקיימה פגישות עם צמרת הרשות, ציינה לחיוב את המפגשים שהתקיימו בין השרים מופז ודחלאן. גם כאן ציינה המזכירה ש"יש עוד הרבה מה לעשות".

  

במסיבת העיתונאים נדרשה רייס לסוגיית החמאס, שהחליט לקחת חלק בבחירות הכלליות. "הממשל ממשיך לראות בחמאס ארגון טרור, אבל זוהי סוגייה פלסטינית פנימית", אמרה. בנקודה זו מצאה רייס לנכון להזכיר כי בבחירות לנשיאות נבחר האיש שהבטיח להביא שלום. היא הצביעה על אבו-מאזן ואמרה: "זהו איש של שלום, הממשלה שלו מחפשת שלום והמדיניות של ארה"ב היא לתמוך בו. אינני סבורה שחלום האמהות הפלסטיניות הוא לראות את ילדיהן מתפוצצים לעד בפיגועי טרור". 

 

אתמול אמר שר הביטחון, שאול מופז, למזכירת המדינה האמריקנית, עמה נועד בירושלים כי "ישראל מוכנה היטב להתנתקות, גם בהיבט של צה"ל והמשטרה וגם בהיבטים האזרחיים".

 

השר מופז חזר באוזני רייס על דברי ראש הממשלה והרמטכ"ל, לפיהם לא תהיה התנתקות תחת אש. "אם תהיה אש נצטרך לטפל במקומות מהם היא יוצאת", אמר. סוגייה מרכזית, שטרם הוכרעה, היא גורל הבתים בגוש קטיף. מופז אמר לרייס כי ישנה החלטת ממשלה קודמת להרוס את הבתים, מה שיחייב גם טיפול בהריסות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עם פרס. "הפלסטינים סגורים מכל עבר"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אמש עם מופז
צילום: רויטרס
מומלצים