שתף קטע נבחר

רייס: אסור שישראל תקבע עובדות בשטח

מזכירת המדינה מקיימת פגישות ברשות ותיפגש בערב עם מופז ומחר עם שרון. כבר במטוס בדרכה לישראל הזהירה את ישראל שלא "לקבוע עובדות בשטח" ולא להקים התנחלויות חדשות. לדבריה, הפלסטינים צריכים לוודא שיישמר הביטחון ותימשך הרגיעה, כך שתוכנית ההתנתקות תוכל לצאת לפועל

דרישה אמריקנית: מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, נועדה אחר הצהריים (שבת) ברמאללה עם צמרת השלטון הפלסטיני. בדרכה לארץ, דרשה מישראל "לא לקבוע עובדות בשטח" ולא להקים התנחלויות חדשות. לדבריה, "ישראל פשוט אינה יכולה לבצע פעולות שיקבעו מראש את תנאי הסכם הקבע". רייס אמרה לכתבים במטוסה שתדרוש מהפלסטינים לשמור על רגיעה, כדי לאפשר את יישום ההתנתקות.  

 

תחילה נועדה רייס עם ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא. בפגישה נכחו גם שר החוץ נאסר אל-קידווה והשר לעניינים אזרחיים ברשות, מוחמד דחלאן. לאחר מכן נפגשה מזכירת המדינה עם אישי חברה פלסטינים ועם נציגי הארגונים הלא-ממשלתיים (NGOs). הערב צפויה לה פגישה עם ראש הרשות, אבו-מאזן, ולאחר מכן עם שר הביטחון מופז. מחר היא תיפגש עם ראש הממשלה, אריאל שרון ועם ושר החוץ, סילבן שלום. את ביקורה באזור תחתום במסיבת עיתונאים.

 

במוקד פגישותיה של רייס עומדת תוכנית ההתנתקות, והצורך בתיאום ביטחוני בין ישראל לפלסטינים לקראתה. "מה שישראל עושה עומד להיות מורכב. אני יודעת שבישראל ביצעו תוכניות רבות. אני יודעת שגם הפלסטינים ביצעו תוכניות רבות. המטרה שלנו היא שהם יתכננו יחד", אמרה רייס לכתבים.  

 

לקראת פגישתה עם אבו מאזן, אמרה רייס: "אני מתכוונת לשוחח עמו על הצורך של הפלסטינים למלא תפקיד מהותי ביצירת אווירת ביטחון, שבתוכה תוכל לצאת לפעול תוכנית ההתנתקות. זה אומר שהרגיעה שעליה הסכימו הפלגים הפלסטיניים חייבת להישמר".

 

לדברי רייס, הפלסטינים מתקדמים באימון כוחות הביטחון שלהם, "בכל הנוגע ליכולת שלהם להילחם בטרור ומה שהם עושים מדי יום, למען האמת - אני חושבת שאפשר לעשות יותר".

 

פגישה עם שרון ללא מסיבת עיתונאים משותפת

 

מזכירת המדינה הציעה לקיים מסיבת עיתונאים משותפת עם שרון, אך ההצעה נדחתה על ידי לשכת ראש הממשלה. גורמים מדיניים הסבירו: "היא רצתה לקיים מסיבת עיתונאים עם אבו מאזן ולמען האיזון הציעה גם עם ראש הממשלה. אמרנו שאין בעיה של איזון מבחינתנו ואין צורך במסיבת עיתונאים משותפת. מה גם שלשרון יש פגישה עם שר החוץ המצרי בהמשך היום".

 

בירושלים הכחישו חשש להבלטת מחלוקות במסיבת העיתונאים: "היא באה כמתווך הוגן. הדיון יתמקד במה שצריך לבצע כדי שההתנתקות תהיה מתואמת ושקטה. אנו בשלב טרום מפת הדרכים, השאלה איך ניתן לעשות התנתקות מתואמת שתאפשר להגיע אל מפת הדרכים".

 

יו"ר הרשות, אבו מאזן, אמר אתמול כי פגישתו עם רייס תתמקד בהבנות שהושגו בין הצד הפלסטיני לבין הצד האמריקני בביקורו בוושינגטון. לדבריו, הדיון יתמקד בדרכים ליישם את אותן הבנות בשטח. כמו כן אמר יו"ר הרשות כי הפגישה תעסוק בצורך ליישם את הבנות שארם א-שייח שהושגו בינו לבין ראש הממשלה שרון. בנוסף הוא ידון עם רייס בפגישתו הצפויה עם שרון.

 

בתגובה לשאלה על ציפיותיו מהביקור של רייס אמר אבו מאזן כי "המשך המגעים בינינו לבין הצד האמריקני חשוב ביותר כי חשוב לוודא שהצד האמריקני ימשיך להיות מחויב להתחייבויות שלקח על עצמו".

 

בצד הפלסטיני שבו ואמרו לקראת הביקור כי ברשות ישנה "אופטימיות זהירה" וכי המפתח הוא במידת הלחץ שתפעיל ארה"ב על ישראל כדי להביא ליישום ההבנות שהושגו בין הצדדים.

 

מנסים לגייס עוד 3 מיליארד דולר לפלסטינים

 

בתום פגישותיה ברשות ובישראל, תמשיך רייס לירדן ואחר כך לבריסל. היא גם תדון עם השליח הכלכלי המיוחד, ג'יימס וולפנזון, הנשיא היוצא של הבנק העולמי, בחבילת הסיוע לפלסטינים. הנושא יעלה גם בפגישת שרי החוץ של שמונה המדינות המתועשות, שתכונס בקרוב בלונדון, שבה תשתתף מזכירת המדינה.

 

"ניו יורק טיימס" פרסם אתמול שממשל בוש פועל יחד עם השליח הכלכלי המיוחד ג'יימס וולפנזון במאמץ לגייס באירופה ובעולם הערבי סכום של שלושה מיליארד דולר, סיוע מיוחד לפלסטינים בעקבות הנסיגה מעזה. חבילת הסיוע לפלסטינים תצטרף לסכום של מיליארד דולר שכבר הובטחו לפלסטינים.

 

הסכום של שלושה מיליארד דולר יתפרס על תקופה של שלוש שנים ויוקצה לבניית תשתית ברצועת עזה, נמל ימי, מעברי גדול ותשתיות אחרות. שני הנושאים הבוערים בעזה הם דיור ותעסוקה.

 

וולפנזון פועל לתאם בין ישראל לפלסטינים ולהגיע לפשרה בנושאים השנויים במחלוקת ערב הפינוי, כמו בניית מעברי הגבול ועתידם של המבנים והחממות שישראל תשאיר מאחור.

 

גורל בתי המתנחלים: מה ייעשה עם ההריסות

 

בלשכת רה"מ אמרו לקראת הפגישה עם רייס והפגישה הצפויה אחריה עם אבו מאזן כי "אנו בהחלט מקווים שהצעת השרה לבני בנוגע לגורל בתי המתנחלים תתממש. הבעיה היא שבשלב זה אין גורם שלישי שיסכים לממן את פינוי ההריסות".

 

על פי הצעת לבני, בתי המתנחלים ייהרסו לאחר הפינוי אך לפני היציאה מעזה. זאת במטרה שלא לחשוף את החיילים לסכנה מיותרת של שהות ממושכת בשטח לאחר הפינוי. ואילו הפלסטינים יהיו אלה שיפנו את ההריסות במימון של גורם שלישי, שלגביו עדיין אין סיכום.

 

יצוין כי ישראל נמצאת בשבועות האחרונים במגעים בנושא עם הבנק העולמי ועם השליח וולפנזון, אשר שוקלים את הנושא בחיוב. בשלב זה מתבצעת הערכת מצב של עלות הפינוי.

 

אחת השאלות הנוספות שנבחנות היא לאן יפונו ההריסות. "פינוי לעזה הוא בעיה רצינית כי מדובר במקום כל כך קטן", אמרו גורמים המעורבים בבחינת הנושא, "הבעיה היא שאם מוציאים את ההריסות לישראל, ישנה בעיה ביטחונית בתנועת המשאיות שתהיה מעזה לישראל. לכן צריך לשקול אפשרות של מעורבות של גורם שלישי בפינוי".

 

גורמים מדיניים אמרו בתגובה להיתכנות הביצוע של הצעת לבני: "זהו רעיון מאד יצירתי, שלאף אחד לא היה עד עכשיו. התחושה היא שהפתרון הזה הוא הכי טוב לכולם".


פורסם לראשונה 18/06/2005 00:16

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד, דיאנה בחור-ניר ויצחק בן חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מגיעה לפגישה עם שרון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אבו מאזן ורייס (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שרון. מה ייעשה עם ההריסות
צילום: רויטרס
מומלצים