שתף קטע נבחר

מנהיגי האיחוד החליטו להקפיא החוקה

תהליך אישרור חוקת האיחוד האירופי על-ידי המדינות השונות החברות בארגון שנועד להסתיים לפני נובמבר 2006 הוקפא ותאריך היעד נדחה, כך החליטו מנהיגי האיחוד שהתכנסו לדון בסוגייה בבריסל. פורטוגל, דנמרק, אירלנד, שבדיה וצ'כיה הודיעו או רמזו כי ידחו הליכי האישרור. ראש ממשלת לוקסמבורג, שסיכום את הוועידה: לפנינו "תקופה של הרהור"

עוד מסמר בארון המתים של החוקה האירופית: מנהיגי מדינות האיחוד האירופי שהתכנסו בבירת בלגיה, בריסל, החליטו הלילה (יום ו') להקפיא את תהליך אישרור חוקת האיחוד האירופי ולדחות את תאריך היעד שנקבע לאישרורה על-ידי המדינות השונות, נובמבר 2006.

 

ראש ממשלת לוקסמבורג ז'אן-קלוד יונקר, ששימש כיושב ראש הוועידה, הודיע בתום הדיונים על הסכמת המנהיגים להקפיא את תהליך אישור החוקה. הכינוס בבריסל איפשר למנהיגים לקיים דיון מקיף ראשון במשבר שפקד אותם מאז משאלי נדחתה החוקה בצרפת וב הולנד.

 

ה"לא" הקולני שיצא מצרפת ומהולנד במשאלי העם בשאלת אימוץ החוקה האירופית, חשף את התהום הפעורה בין רגשות הציבור באירופה ושאיפות ההנהגה. אולם ההחלטה גם מהווה סטירת לחי לצרפת ולגרמניה, שעודדו את מדינות הגוש להתעלם מדחיית החוקה במשאלים ולהמשיך באישרור כמתוכנן.

ועידת האיחוד בבריסל
האיחוד האירופי נגד בלייר / רונן בודוני
שתי מחלוקות ניצבות בפני מנהיגי האיחוד האירופי הנפגשים בבריסל, ובמרכז שתיהן עומד ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר. האירופים כועסים עליו משום שקבר את החוקה הכושלת בטרם עת, ובעיקר משום שהדרישות שלו מעכבות את אישור תקציב האיחוד לשנים הבאות. נשיא הנציבות מזהיר: "אנו עומדים בפני משבר בלתי הפיך"
לכתבה המלאה

 

יונקר אמר במסיבת עיתונאים שלא יתקיים דיון מחודש בחוקת האיחוד האירופי, אולם תהיה "תקופה של הרהור, הסברים ושיחות". למעשה, הסיכום שהשיגו מנהיגי האיחוד בבריסל דחה את תאריך היעד שנקבע לאשרור החוקה במדינות השונות מנובמבר 2006 למועד לא ידוע.

 

"תאריך היעד (לסיום האישרור) של נובמבר 2006 אינו מעשי עוד". הוא ציין כי מדינות שמתכננות לערוך משאלי עם בנושא החוקה צריכות עוד זמן כדי לשכנע את הציבור שלהן בנחיצות האמנה אך הדגיש כי החוקה לא מתה.

 

על מנת שתיכנס החוקה לתוקפה, על כל מדינות האיחוד האירופי לאשררה. האישרור יכול להיעשות באחת משתי דרכים: משאל עם או הצבעה פרלמנטרית. עשר מדינות כבר אשררו את החוקה, אולם היא נדחתה, כאמור, במשאלי העם שהתקיימו בצרפת ובהולנד. החלטת מנהיגי האיחוד איפשרה למדינות נוספות להודיע, או לרמוז כי בכוונתן לדחות את הליך האישרור.

 

בזו אחר זו דוחות מדינות את הליכי האשרור

 

ראש ממשלת דנמרק, אנדרס פוג רסמוסן, הצהיר כי ארצו החליטה לדחות את משאל העם בעניין החוקה. "החלטנו לדחות את משאל העם; אל קבענו תאריך חדש", אמר.

 

לדנמרק ולבריטניה, שכבר הודיעה קודם לכן על דחיית משאל העם, תצטרף גם פורטוגל, כך אמר ראש ממשלת פורטוגל חוזה סוקרטס. סוקטרס אמר לעיתונאים פורטוגלים בפסגה בבריסל כי ממשלתו החליטה להורות למפלגתו הסוציאליסטית בפרלמנט לדחות את ההצבעה.

 

גם גורם בממשלת אירלנד רמז כי ארצו תבטל את המשאל שתוכנן לחודשי הסתיו, שבדיה וצ'כיה הודיעו כי ידחו את המשך הליך האישרור עד שעתידה של החוקה יתבהר ואפילו יונקר, מנהיגה של הנשיאה התורנית של האיחוד לוכסמבורג, אמר שהפרלמנט שלו יצטרך לשקול האם להמשיך בהליך האישרור שתוכנן לחודש הבא.

 

שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, היה בין הבודדים שהעז להתבטא בנחרצות בעניין החוקה ואמר: "הסיכויים של החייאתה של החוקה הולכים ופוחתים ככל שחולף הזמן". סטרו גם היה בין הלוחצים על ממשלת בריטניה להקפיא את משאל העם בממלכה. אולם מנהיג השמרנים בבריטניה, מייקל האוורד, הירשה לעצמו להיות בוטה עוד יותר ואמר: "החוקה מתה וצריך לדחוף אותה לתוך המקרר. היא צריכה להיות בחדר המתים".

 

צירוף החברות החדשות לאיחוד יימשך

 

נשיא צרפת ז'אק שיראק הזהיר כי ללא החוקה, יקשה על האיחוד להמשיך בהליך ההתרחבות ורמז לצירופה העתידי של טורקיה וקרואטיה.

אולם מנהיג לוקסמברג הרגיע בתום הוועידה כי רוב מנהיגי האיחוד מאמינים שיש לכבד את מחויבויות האיחוד האירופי לטורקיה, המועמדת להצטרף לאיחוד. "אני חייב לומר שלא דנו בנושא זה בהרחבה, אך רוב עמיתיי הביעו דעה כי יש להתחשב ולכבד באופן מלא את ההתחייבויות שהאיחוד האירופי לקח על עצמו בתקופה האחרונה". האיחוד האירופי הסכים לפתוח עם טורקיה בשיחות על צירופה, ב-3 באוקטובר.

 

גם רומניה ובולגריה, האמורות להצטרף לאיחוד בשנת 2007, יכולות להישאר רגועות. צירופן לא יידחה בשל הקפאת אשרור החוקה, אמר יונקר, "נעמוד בהתחייבויות שלנו". רומניה ובולגריה חתמו לאחרונה על הסכמי ההצטרפות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דגלי האיחוד האירופי ובריטניה
צילום: איי פי
מומלצים