שתף קטע נבחר

המלצות גדיש יובאו ביום ראשון לאישור הממשלה

זאת, לאחר שנחתם הסכם פשרה בין מינהל מקרקעי ישראל לקק"ל, במסגרתו קק"ל תעביר לבעלות המדינה את כל הקרקעות שאינן קרקעות חקלאיות ותקבל בתמורה קרקעות רובן בנגב ומיעוטן בגליל

המלצות ועדת גדיש לרפורמה בנושא הבעלות על קרקעות המדינה, יובאו ביום ראשון הקרוב  לאישור הממשלה. הצגת ההמלצות התאפשרה לאחר ההסכם שנחתם אתמול בין מינהל מקרקעי ישראל לקק"ל, ליישוב המחלוקת ביניהן בנוגע לחלק מהמלצות הוועדה.  

 

קק"ל, שבבעלותה ב-13% מקרקעות המדינה, חתמה על הסכם הקובע כי היקף הבעלות של קק"ל על קרקעותיה לא ישתנה, אך בתמורה לקרקעותיה בערים תקבל הקק"ל קרקעות חלופיות בנגב ובגליל. נציגי קק"ל בוועדה התנגדו להפרטת קרקעות קק"ל  וסירבו עד כה לחתום על המלצותיה עד שיימצא פתרון.

 

עיקרי ההסכם בין המינהל לקק"ל

 

  • חילופי קרקע - קק"ל תעביר לבעלות המדינה את כל הקרקעות שאינן קרקעות חקלאיות (בהן קרקעות לבנייה, תעשייה, מסחר תיירות וקרקעות הישובים הקהילתיים). בתמורה תעביר המדינה לקק"ל קרקעות בשטח זהה לשטח המועבר על ידי קק"ל, שאינן מיועדים לפיתוח, אך אינם קרקעות ייעוד, יערות, שטחים מוכרזים וכו' - כ-90% מהן בנגב ומיעוטן בגליל. 

 

  • פיצוי כספי: המדינה תעביר לקק"ל את השווי הכספי של הקרקעות המועברים על ידי הקק"ל בניכוי שווי המקרקעין שהקק"ל מקבלת, ובניכוי התמורה שכבר שולמה עבורן על ידי רוכשי הזכויות בהם.

 

  •  תשלום על החשבון: בכל מקרה שתהליך השומות יתארך מעבר למוסכם תעביר המדינה לקק"ל על החשבון 500 מיליון שקל במשך 5 שנים.

 

  •  נציגות קק"ל במועצה: נציגות קק"ל במועצת מקרקעי ישראל תצומצם ל-3 חברים במקום מחצית החברים במועצה הנהוגה כיום, בהתאמה לחלקה היחסי של הקק"ל בקרקע המנוהלת על ידי המנהל.

 

  •  ועדת תיאום: תוקם ועדת תיאום שחבריה יהיו 3 נציגי ממשלה, 3 נציגי קק"ל וכן יו"ר המועצה, השר הממונה. ממלא מקומו יהיה יו"ר קק"ל. לוועדת התיאום תהיה הסמכות לדון בנושאים פרטניים הנוגעים לקק"ל וכן בנושאים שעל דיון בהם בוועדה יסכימו יו"ר המועצה ויו"ר קק"ל.

 

הוועדה, בראשה עמד יעקב גדיש ז"ל, ממליצה על שיווק מלוא הזכויות הקיימות על קרקע למגורים לרוכש זכויות היוון ממינהל מקרקעי ישראל. כמו כן היא מציעה שינויים מרחיקי לכת בתחום ניהול הקרקעות, הזכויות עליהן, מבנה המינהל וחלוקה מחודשת של תחומי אחריות על תכנון מתאר. על פי המלצות הוועדה, מינהל מקרקעי ישראל ירכז את פעילותו ב-3 תחומים: רישום מקרקעין, שמירה על הקרקע ושיווק הקרקעות. אם אכן יישומו המלצות הוועדה מדובר בשינוי מהותי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט: יציג ביום א' ההמלצות
צילום: רויטרס
צילום: אביגיל עוזי
יחיאל לקט, יו"ר קק"ל - הסתפקו בחילופי קרקע
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים