שתף קטע נבחר

אמנה נגד "הפוזה עם הסכין בכיס". זה הפתרון?

במשטרה יזמו אמנה מיוחדת, בה מתחייבים התלמידים, המורים, אנשי הרשויות והשוטרים לבער את הנגע. מעל לאלף תלמידים הגיעו לצעדה חגיגית בצפון, בסופה חתמו על האמנה. זה יעזור? לטענת, דוד בן-חיים, אב לשלושה ילדים, "הפתרון טמון בכולנו"

שנייה לפני שיהיה מאוחר מידי, התארגנו ילדים ובני נוער מהאזור לצעדה שבסופה חתימה על אמנה נגד האלימות. י', תלמידת כתה ט' מחצור, הגיעה הבוקר (יום ה') לצעדה עם למעלה מאלף מחבריה. "היום זה חלק מהפוזה ללכת עם סכין בכיס, ככה אתה הופך להיות חלק מהחבר'ה", סיפרה. "גם לנו נמאס מהאלימות הזו, הגיע הזמן שהיא תיפסק".

 

תחת השמש הקופחת, כשבידיהם שלטים עליהם נכתב "כן לסובלנות", "כן לדו-קיום" ו-"לא לאלימות", צעדו התלמידים, כולם מבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים בחצור הגלילית, טובא, זנגריה וראש פינה לאנדרטה בחצור, בה חתמו על האמנה.

 

א', תלמיד כיתה ו' בבית ספר ממלכתי-דתי באזור, שהגיע גם הוא לצעדה, הסביר כי אם תלמיד מתנהג באלימות, לא צריך להעניש אותו מייד. לדבריו, "חשוב קודם כל לדבר עם התלמיד, להסביר לו. אצלנו בבית הספר היה השבוע שוטר במדים, שהסביר לתלמידים מה זה אלימות ומה יקרה להם אם יהיו אלימים. שרואים מישהו עם מעמד, במדים, זה מאוד משפיע".

 

חתימת האמנה, יחד עם הצעדה כולה, נולדה בעקבות שיתוף פעולה רב-מערכתי בין המשטרה במרחב הגליל לבין הרשויות המקומיות ומוסדות החינוך, ביוזמתו של קצין אגף קהילה ומשטרה בתחנת ירדן, רב-פקד רומי חי. כתוצאה משיתוף פעולה זה, חתמו על האמנה לא רק הילדים ובני הנוער, אלא גם נציגי הרשויות והמשטרה, שהתחייבו לעשות ככל שביכולתם למען מניעת האלימות ואכיפת החוק.

 


חותמים על האמנה (צילום: אביהו שפירא)

 

"אנחנו אומרים לא לאלימות", נכתב באמנה. "אנחנו אומרים כן לכבוד האדם וחירותו, מתחייבים לכבד את הזולת, השונה והאחר. אנחנו מתחייבים לשמוע ולהקשיב בתבונה ובמצפון, לחבק איש את רעהו באחווה ובסובלנות, ולמנוע ולהימנע מהשנוא עלינו ביותר - האלימות בכבישים, במועדונים, בבית הספר וברחוב, שהיא שורש כל רע. יחד נפעל לחינוך, מניעה ואכיפה".

 

הוריהם של הילדים, אליהם מופנית פעמים רבות הביקורת על התנהגותם האלימה של הילדים, תומכים אף הם בחתימה על האמנה. "ההליכה ביחד נותנת כוח, היא מעיד על אחווה", אמר דוד בן-חיים, אב לשלושה תלמידים. לדבריו, "זה יפה, שדווקא מעיר פיתוח קשת יום כמו חצור, יוצאת הקריאה 'לא לאלימות'". הפתרון, לטענתו, טמון אצל כולנו. "כולם, גם התקשורת, צריכים להרתם למאמץ", הבהיר. "שהילדים רואים סרטים אלימים זה מאוד משפיע עליהם".

 

הפתרון: מפקדות נוער והרצאות בבתי הספר

 

האמנה מהווה חלק מפעילות ענפה ואינטנסיבית המתקיימת במוסדות החינוך בחצור הגלילית וסביבותיה, שנושאה נגע האלימות. "אני מאמין שיש לנו נוער מצויין, השאלה רק באיזה כלים מתמודדדים איתו", אמר מנהל אגף החינוך במועצה המקומית, גבי וענונו. לדעתו, אין להפנות את כל כובד המשקל רק כלפי הילד, אלא בראש ובראשונה כלפי אנשי החינוך וההורים, שצריכים לתת לו את הכלים להתמודדות.

 

באיזה כלים מדובר? לדברי מפקד מרחב גליל של המשטרה, תת-ניצב דני חדד, החינוך נגד האלימות צריך להתחיל בגיל הגן, ובגילאים מאוחרים יותר - עליו לשלב את בני הנוער בעשייה בנושא. לכן, בצעד ראשון מסוגו בארץ, הורה להקים מפקדות נוער בתחנות המשטרה במרחב. בראש כל מפקדה עומד נער-מפקד, והחברים בה משתפים פעולה עם דרישות המשטרה, החל מסיוע לקשישים וכלה במתן הרצאות בבתי הספר.

 

חדד הסביר כי מדיניות המשטרה בנושא קובעת שהשפעת בני הנוער במפקדות, יחד עם הרצאות ומעורבות רב-מערכתית, תוביל לירידה במקרי אלימות הנוער הקשים. לדבריו, "הענות בני הנוער להקמת המפקדות מוכיחה שיש לכוון את בני הנוער לכיוונים הנכונים, לכוונם - כי יש גם לתת ולא רק לקבל".

 

נתקלתם באלימות? ספרו לנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
צועדים
צילום: אביהו שפירא
צילום: אביהו שפירא
שיתוף פעולה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים