שתף קטע נבחר

ניהול הדיסק: מה עושים כשהמחשב מזייף

ושוב המחשב הופך איטי, הדיסק הקשיח מטרטר והמקום הפנוי כמעט ונעלם לגמרי. האם הגיע הזמן להחליף מחשב? לפרמט? לקנות דיסק חדש? לפני שתחליטו, כדאי לבדוק קודם אם אתם מנהלים את הדיסק הקשיח שלכם כמו שצריך. לפעמים זו כל הבעיה. הנה כמה תוכנות שיעזרו לכם לעשות את זה

במקום השני אחרי הזיכרון, הדיסק הקשיח הוא הגורם והיעד הכי פופולרי לשדרוג ו/או להחלפה (או לקניית מחשב חדש). את הדיסק עצמו הרי לא ניתן להרחיב ולא לשדרג - ואתם תקועים איתו, עם הנפח ועם הביצועים שהוא מציע, עד שתחליטו לשדרג, אבל במפתיע, דווקא ניהול לקוי של הדיסק הקשיח והמידע שבו הם בין הגורמים הכי פופולריים להחלפת מחשב, ולא התיישנות או בלאי של הדיסק עצמו.

 

מחקרים וסקרים שנעשו בנושא, הוכיחו שרוב המשתמשים מבצעים רק לעתים רחוקות מאד (אם בכלל) את פעולות התחזוקה הבסיסיות ביותר של הדיסק, ושרק לעתים נדירות הם בוחרים

לפרמט את הדיסק הקשיח ו/או להתקין מחדש את מערכת ההפעלה, כדרך "לרענן" מחשב מקרטע.

 

בתור אחד הרכיבים היותר איטיים במחשב, הדיסק הקשיח "סוחב" איתו למטה את ביצועי המערכת. פיצול הקבצים והתנפחות קבצי המערכת, שהם כמעט בלתי נמנעים בשימוש לאורך זמן, הם הגורמים המשמעותיים ביותר לפגיעה בביצועים. בנוסף, הצטברות של קבצי מטמון, קבצי היסטוריה של הדפדפן ושל מערכת ההפעלה, קבצים זמניים, מיותרים וכפולים ועוד, הם גורמים נוספים שמכבידים על המערכת, מבזבזים כמות עצומה של מקום ומסתירים את האמת הפשוטה: שלא צריך להחליף ולא להוסיף, פשוט צריך לתחזק טוב יותר.

 

ניהול הדיסק והתחזוקה שלו חשובים גם כדי להבטיח פעילות תקינה ועבודה נוחה, אך למרבה הצער, הכלים ש-Windows מספקת לשם כך הם מוגבלים וחסרים. לשמחתנו, התפתחה כתוצאה מכך תעשייה שלמה של כלים משלימים וחלופיים לטיפול בדיסק הקשיח: ניהול קבצים, חיפוש, ניתוח תוכן, פינוי מקום, מחיקת היסטוריה, בדיקה, איחוי וניקוי של קבצי הרישום.

 

בכתבה הזו נציג כמה מהכלים המוצלחים יותר בתחום. לא נוכל לכסות הכל, ולכן לא נעסוק כאן, למשל, בתוכנות לניהול מחיצות, ניהול מסמכים, גיבוי או טיפול בתקלות. בחלק מהנושאים עסקנו כבר ואת חלקם נשאיר לכתבות הבאות, אבל בינתיים, קבלו רשימה של חמש תוכנות שאתם רוצים על המחשב שלכם.

 

לעשות קצת סדר עם Raxco DiskState 2.86

 

הכלים ש-Windows XP מספקת לנו לצורך ניהול הדיסק הקשיח, אינם מתוחכמים במיוחד ולא מספקים מידע רב. בחלון מאפייני הדיסק הקשיח ניתן לקבל נתונים על נפח הכונן והמקום הפנוי ואפשר גם להשתמש בכלי התחזוקה החשובים של Windows (לאיחוי, תיקון וניקוי הדיסק), אבל בוודאי כבר שמתם לב שרוב הכלים האלה אינם הטובים מסוגם, והם אפילו די מוגבלים. מסקנה: יש צורך בכלים נוספים ובעיקר בכלים טובים יותר.

נתחיל את הסקירה בכלי שיאפשר לנו לדעת מה בעצם קורה בדיסק.

 

זה לא סוד שעם הזמן הדיסק הקשיח - כל דיסק - הופך למבוך של תיקיות וקבצים, שאי אפשר כמעט להתמצא בו. הכלי הראשון שנציג הפעם, DiskState של חברת Raxco, יעזור לכם להבין קצת יותר טוב מה קורה בדיסק וגם לבצע כמה פעולות ניהול חיוניות. כבר הצגנו את התוכנה בכתבות קודמות, ולכן לא נחזור על כל מה שאמרנו אלא נתמקד בתכונות שחשובות למקרה שלנו.

 

התכונה המרכזית של DiskState היא אפשרות לנווט בין התיקיות בכוננים השונים ולקבל דיווח סטטיסטי וגרפי של התוכן. התוכנה מארגנת את התיקיות לפי הנפח שהן תופסות בדיסק ובמקביל מציגה דיאגרמת עוגה (Pie) צבעונית, שמאפשרת לראות במבט אחד מה מבזבז מקום וכמה.

 

כך ניתן לגלות, בדרך-כלל מהר מאד, מה מבזבז מקום רב בדיסק. כלי נוסף הוא מנגנון הדוחות, שמאפשר לחפש בדיסק קבצים מכל סוג ועל-פי כל חתך, במהירות מרשימה.

 

כתחליף ל-Disk Cleanup של Windows, מציעה התוכנה מנגנונים לאיתור ולמחיקה של קבצים זמניים, כפולים ומיותרים, כולל אפשרות לחיפוש סלקטיבי של קבצי תמונה, וידאו, אודיו ואחרים.

 

כלים שימושיים נוספים שתמצאו בה: אפשרות להשוואת קבצים ותיקיות, מערכת לחישוב נפח האחסון הדרוש לגיבוי של כל מחיצה בדיסק, כלים לניהול ההיסטוריה של Windows ושל הדפדפן (נתמכים הדפדפנים Internet Explorer, Netscape ו-Opera), לניהול Cookies ועוד.

 

כל הכלים הללו די פשוטים לשימוש ולא תצטרכו להתאמץ מדי כדי להכיר וללמוד אותם. יש תוכנות אחרות שמציעות כלים דומים, לעיתים טובים יותר, אבל DiskState מציעה ריכוז שימושי במיוחד של הכלים, שבאמת אי אפשר בלעדיהם.

 

רישיון: גירסת התנסות ל-30 יום. 45 דולר לגירסה רגילה, 70 דולר לחבילת PowerPack (שכוללת גם את תוכנת PerfectDisk)

 

נפח הקובץ: 1.3MB

 

איחוי בלב שלם עם Raxco PerfectDisk 7.0

 

הדפרגמנטציה (איחוי) היא אחד מתהליכי התחזוקה החשובים ביותר. היא אוספת את רסיסי הקבצים שלכם, המפוזרים על-פני הצלחות המגנטיות של הדיסק, ומסדרת אותם מחדש באופן שמאפשר קריאה רצופה ומהירה פי כמה. בלעדיה, הירידה לאורך זמן בביצועי הדיסק והמחשב בכלל יכולה להגיע לעשרות אחוזים.

 

במציאות של ימינו, האיחוי הפך הכרחי אפילו יותר. תוכנות פופולריות שונות, בראשן Google Desktop, מבצעות קריאה וכתיבה תכופות מאד לדיסק (במקרה של Google Desktop המטרה

היא עדכון רצוף של האינדקס הממפה את קבצי המסמכים). הן מייצרות קבצים גדולים, שבדיסק לא מאוחה נוטים להיות מפוצלים מאד - עד אלפי חלקים שמפוזרים בכל מקום פנוי.

 

מאחה הדיסק (Disk Defragmentor) של Windows הוא כלי מיושן למדי ולא יעיל במיוחד, שבגירסאות האחרונות של מערכת ההפעלה זכה רק לשיפורים מינוריים מאד. גם אחריהם, הוא עדיין מפגר הרבה אחרי מה שהציע SpeedDisk של Norton למשל, לפני קרוב לעשור.

 

ישנם כמה וכמה כלים אחרים שיכולים לעשות את העבודה, ואת חלקם תוכלו להוריד מהרשת בחינם. תוכנה שאותה היינו ממליצים לכם במיוחד לנסות היא PerfectDisk, גם היא של חברת Raxco שהוזכרה קודם. זו תוכנה מוצלחת ומרשימה, שזכתה בתארים רבים, כולל שתי זכיות בתואר בחירת העורך של PC Magazine.

 

בין יתרונותיה אפשר למנות את הממשק הברור והנוח, הפעולה המהירה יחסית

ומגוון אפשרויות ההפעלה. היא מאפשרת לתזמן את פעולות האיחוי, לאחות דיסק במחשב אחר המחובר לאותה רשת, לבצע איחוי רקע במקביל לעבודה רגילה, ועוד.

 

בסיום כל פעולת דפרגמטציה, היא תציג לכם דיווח תמציתי הכולל סטטיסטיקה מפורטת, הצגה גרפית של תוכן הדיסק לפי מצב הקבצים, פירוט של הקבצים שלא טופלו (למשל, משום שהגישה אליהם חסומה מכיוון שהיו פתוחים במהלך האיחוי), של קבצים מפוצלים במיוחד, והמלצות להמשך פעולה.

 

לא פחות חשוב: PerfectDisk מבצעת דפרגמנטציה חכמה (הם קוראים לשיטה SMART Placement ואפילו רשמו עליה פטנט), שלא רק משפרת את ביצועי הדיסק באופן כללי אלא מארגנת את תוכנו באופן כזה שיאפשר אתחול מהיר יותר, טעינה מהירה של יישומים וקיצור זמן האיחוי בעתיד. יתרונות נוספים של התוכנה: היא מסוגלת לאחות גם דיסק עם מעט מאד מקום פנוי (5%), תומכת באופן מלא במבנה הקבצים NTFS, מאחה קבצי pagefile, תומכת באיחוי של מספר כוננים במקביל, תומכת בהפעלה משורת פקודה, נתמכת בעדכונים אוטומטיים ועוד.

 

רישיון: גירסת התנסות ל-30 יום. לאחר מכן, 45 דולר עבור הגירסה הרגילה, 70 דולר לחבילת PowerPack, שכוללת גם את תוכנת DiskState

 

נפח הקובץ: 3.29MB

 

Registry Mechanic: נגד רישום כוזב

 

על קובץ הרישום, ה-Registry, כמעט ומיותר לספר, ובכל זאת, למי שלא יודע: מדובר למעשה על כמה קבצים, ששומרים מידע על Windows ועל היישומים השונים. כמעט כל תוכנה שמותקנת במחשב מעדכנת נתונים ל"קובץ הרישום", ומשתמשת בהם להגדרת ברירות מחדל, מידע על התצוגה, תיקיות וכו'. Windows עצמה משתמשת ב-Registry לשמירת מידע רב החיוני לפעולתה, וזו גם הסיבה שכמעט כל וירוס או

 תוכנת ריגול תוקפים אותו בדרך זו או אחרת.

 

הרישומים התכופים ל-Registry, והעובדה הידועה שלא כל מפתחי התוכנה עושים עבודה מושלמת, גורמים לתהליך מתמשך של הסתיידות עורקים. קבצי הרישום הופכים מנופחים וכבדים, לעיתים כוללים מידע מיותר או שגוי. Windows עצמה כוללת כלי מובנה (מוגבל מאד), שמטרתו לבדוק את הרישום, אבל מיותר אפילו לנסות להשתמש בו. לא חסרות תוכנות מצד-שלישי שעושות עבודה טובה יותר, אבל גם הן עושות לא פעם טעויות.

 

אם כבר למדתם איך לגבות את ה-Registry, ונכוויתם עם תוכנה או שתיים שהבטיחו לנקות אותו בלי להזיק, אז אולי מצאנו את התוכנה שתפתור לכם את הבעיות (אנחנו לא יכולים להבטיח כלום, כמובן, אבל אצלנו היא הוכיחה את עצמה). קוראים לה Registry Mechanic ועומדת מאחוריה חברה צעירה בשם PC Tools (אין קשר לתוכנה הוותיקה בעלת אותו שם).

 

החיסרון העיקרי של התוכנה הזו הוא שהיא עולה כסף, אבל תוכלו להוריד גירסת התנסות כדי לנסות ולשקול.

PC Tools Registry Mechanic 4.0

 

רישיון: גירסת התנסות מוגבלת בתכונות. לאחר מכן 30 דולר

 

נפח הקובץ: 2.62MB

 

המדור לחיפוש קבצים: Effective File Search 3.6

 

מנגנון החיפוש של Windows הוא אחת מנקודות התורפה הגדולות שלה. לא במקרה נכנסו לנישה הזו עם הזמן כלים כמו Copernic Agent, Google Desktop Search, Yahoo! Desktop Search, iSys Search ומיקרוסופט.

 

לכל אחד מאלה יתרונות וחסרונות משלו, אבל כולם שמים את הדגש על

המקום שבו כלי החיפוש של Windows חלש במיוחד: חיפוש מסמכים על בסיס תוכן. אבל הבעיה לה אף אחד מהם לא מספק פתרון היא היכולת המוגבלת של Windows בחיפוש כל סוגי הקבצים על-פי חתכים שונים.

 

DiskState, שהוזכרה כבר קודם, מציעה פתרון חלקי, שעשוי להיות שימושי למצבים מסויימים. בנוסף, פתרון משלים (ומצויין בפני עצמו), היא התוכנה Effective File Search. במראה שלה היא מזכירה את מנגנון החיפוש מהגירסאות הקודמות של Windows, אבל היא חזקה פי כמה. היא פשוטה לשימוש, תומכת בסוגים מגוונים של חיפושים מורכבים, ומעל לכל: מהירה כברק.

 

בין התכונות בהן תומכת EFS: חיפוש על תיקיות נבחרות, חיפוש על תוצאות חיפוש, שימוש באופרטורים בוליאניים וחיפוש של קבצים שכוללים עד ארבע מחרוזות טקסט נבחרות בצירופים שונים. את תוצאות החיפוש שלה, מאפשרת EFS לייצא במספר פורמטים שימושיים. למשל: בפורמט CSV, שמאפשר לייבא את תוצאות החיפוש ל-Excel, או ייצוא לקובץ Batch, שמאפשר לבצע פעולות מוגדרות מראש על רשימת הקבצים שנמצאו. ניתן גם לשמור את החיפושים ולהדפיס את תוצאות החיפוש.

 

SOWSoft, המפתחת של התוכנה, היא חברה עם מודעות סביבתית מפותחת, שמשתקפת גם בחלק מהתכונות המתקדמות של התוכנה ובהנדסת האנוש שלה. ההתקנה כוללת הגדרה אוטומטית של צירוף מקשים להפעלה מהירה, מספר הגדרות חיפוש מוכנות ומסכי ההגדרות, שמאפשרים למשתמש לבצע

בחירות לא שגרתיות: למשל לקבוע האם הגדרות התוכנה יישמרו ב-Registry או בקובץ INI, לשמור את גודל החלון הפעיל, לשלוט בפורמטים של תאריכים וגדלי קבצים, ליצור "רשימה שחורה" של אזורים בדיסק שבהם התוכנה לא תחפש (כדי למנוע ביצוע פעולות שגויות על קבצים חשובים) ועוד כהנה וכהנה. אחלה תוכנה.

 

רישיון: Shareware ל-30 יום. לאחר מכן 29.95 דולרים

 

נפח הקובץ: 664KB

 

שיהיה לבריאות עם SpeedFan 4.23

 

גם את התוכנה הזו כבר הזכרנו בעבר בחטף, אם כי בהקשר אחר. SpeedFan היא תוכנה שמנטרת את חיישני הטמפרטורה על לוח-האם והרכיבים השונים, כדי להזהיר אתכם ולהגן על המחשב מפני התחממות יתר. אם אין לכם עדיין תוכנה כזו, אז לא יזיק להתקין, ואם תבחרו ב-SpeedFan תקבלו עוד צימוק קטן בדמות מעקב אחר חיישני ה-S.M.A.R.T של הדיסק הקשיח.

 

טכנולוגיית S.M.A.R.T אמורה - באופן תיאורטי לפחות - לספק התראה מוקדמת לפני שמתרחשת תקלה חמורה בדיסק הקשיח. לא יועיל לא יזיק, ומכיוון שמדובר בתוכנה שימושית באופן כללי אז כדאי להתקין.

 

רישיון: Freeware

 

נפח הקובץ: 1.27MB

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטכנולוגיה לא השתפרה. המפתח: ניהול נכון של הדיסק
צילום: נט מגזין
מומלצים