שתף קטע נבחר

מכתבי הפיטורים למורים: "לבריאות ובהצלחה"

בתום שבועיים של משא ומתן שכפה בית הדין לעבודה, הוצאו מכתבי הפיטורים מכספת משרד החינוך ונשלחו לכ-2,500 מורים. במכתבים מאחלת מנכ"לית משרד החינוך "בריאות והצלחה" למורים המפוטרים. במאמץ של הרגע האחרון למנוע את הפיטורים, ניסה הלילה יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, לכנס את נציגי המורים לפגישה עם שרת החינוך, לימור לבנת, אך המורים התנגדו ומאיימים: שנת הלימודים לא תיפתח

המו"מ נכשל, הפיטורים יוצאים לדרך: משרד החינוך והרשויות המקומיות החלו לשלוח הבוקר (ה') מכתבי פיטורים לכ-2,500 מורים ברחבי הארץ, לאחר שכשלו הנסיונות האחרונים להגיע להסכמות בין הצדדים. הבוקר התכנסו בכירי משרד החינוך להתייעצות בעניין הפיטורים, שבסופה הוחלט לשלוח את המכתבים.

 

 

וכך כותבת מנכ"לית משרד החינוך למורים המפוטרים: "שלום רב, הנני להודיעך כי בתוקף הסמכויות המוענקות לי בחוק, החלטתי על סיום שירותך במדינה כעובדת הוראה במוסדות החינוך הרשמיים, עקב צמצומים. סיום שירותך ייכנס לתוקף ביום כ"ו באב תשס"ח (31 באוגוסט 2005).

 

"לשם השלמת סידורי פרישתך, אנא פני אל גף כח האדם בהוראה בלשכת תל-אביב. הנך רשאית לערער על החלטתי בפני שרת החינוך, התרבות והספורט תוך 30 ימים... אני מודה לך על שירותך, מאחלת לך בריאות טובה והצלחה בהמשך דרכך".  

 

לדברי סמנכ"ל כוח אדם בהוראה במשרד החינוך, מנחם כהן, המכתבים אמורים להתקבל אצל המורים בתחילת השבוע הבא. "זה יום קשה לכולנו". במהלך הלילה ביקש יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, לתווך בין שרת החינוך, לימור לבנת, ומשרד האוצר לבין המורים. לבנת הביעה נכונות, אך ארגוני המורים סירבו להיפגש לפני שיבוטלו הפיטורים.
 

לדברי עדי אלדר, "הלילה היה אמור להתקיים משא ומתן אחרון אולם הניסיון נכשל המורים סירבו להיפגש עם השרה. על-פי הרגשתי, יכולנו למנוע היום את פיטורי המורים. הם נפגשו ומיצו פגישות עם פקידות בכירה במשרד. היה מקום להיפגש עם השרה. המורים לא הסכימו להיפגש עד שלא תבטל את הפיטורים. קיוויתי שבמעמד של הרגע האחרון ניתן יהיה לעשות משהו".

 

מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, אמר: "זה בוקר שחור עקב ההתנהלות מאוד רעה של משרד החינוך. אנחנו מוכנים להיפגש עם השרה מיד, אם היא תודיע מיד על ביטול פיטורים. אנחנו שבים ומבקשים שיבטלו את הליך הפיטורים. יש הסכמה ויש נוסחאות לביטול הפיטורים המוסכמות על הצדדים.

 

"שרת החינוך רק צריכה להודיע שהפיטורים מבוטלים ואנחנו מיד ניפגש איתה. הנושאים כמעט סגורים גם לעובדי בעלויות וגם לעובדי המדינה. הדבר היחיד שמפריע הוא התעקשות של השרה, לקיים המלצות דו"ח דוברת ובצע רפורמה בכוח. רפורמה בכוח לא תהיה. אם ייצאו מכתבי הפיטורים, אנחנו עם הרפורמה השנה סיימנו כי נהיה עסוקים בליווי מורים לבתי משפט".

 

כפי שדווח ב-ynet, הארגונים מאיימים שאם יפוטרו המורים, לא תיפתח שנת הלימודים. מתוך 2,500 מכתבי הפיטורים, 1,300 מורים שייכים למשרד החינוך וכ-1,200 שייכים לרשויות המקומיות ולרשתות החינוך. בשבועיים האחרונים הוחזקו מכתבי הפיטורים בכספת, בהוראתו של נשיא בית הדין לעבודה, השופט סטיב אדלר.

 

על הבלבול הכולל תעיד העובדה שבמרכז השלטון המקומי לא יודעים כמה מורים בדיוק הם מפטרים היום. ככל הנראה מדובר בכ-1,200 מורים. מרכז השלטון המקומי מסר לבית הדין שיפוטרו 850 מורים, אך ארגוני המורים טוענים שהגיעו פניות של כ-1,500 מורים שפוטרו.

 

סמנכ"ל מרכז השלטון המקומי, יעקב אגמון: "איננו יודעים להגיד במדויק כמה מורים יפוטרו היום מכיוון שישנן 250 כספות בכל הארץ. לכן נדע רק במהלך השבועות הקרובים. אני מעריך שיפוטרו בין 850 מורים ל-1,500 מורים. כולם מהחינוך העל-יסודי, רוב המורים הללו עובדי עיריות וחלקם עובדי רשתות. המספר איננו סופי כי חלק מהקיצוצים הן של שעות.

 

"מסרנו לבית הדין שנקצץ 850 משרות של מורים, אולם ארגון המורים אומר שהגיעו אליו פניות של כ-1,500. אנחנו לא שוללים שמדובר ביותר מורים שיפוטרו ממה שמסרנו לבית הדין וכנראה שמדובר במספר ביניים בין מה שאנו אומרים למה שטוענים המורים. הרשויות מפטרות מורים בשנה א', מורים זמניים, מורים שניתן לוותר על השעות שלהם וחלק מקיצוץ מגמות והיעדר תלמידים".

 

תולים תקוות בבית הדין הארצי לעבודה

 

המורים עדיין תולים תקוות בפסיקתו של אב בית הדין הארצי לעבודה, השופט סטיב אדלר וצוות השופטים המורחב האמורים להכריע בקרוב מאוד האם הפיטורים תקפים. אם יחליט בית הדין שהפיטורים אינם תקפים, כפי שדורשים ארגוני המורים, הרי שאותם מורים מפוטרים ישובו לעבודה.

 

שלשום החליט בית הדין הארצי לעבודה כי משרד החינוך יוכל לשלוח את מכתבי הפיטורים לכ-2,500 עובדי הוראה עד יום חמישי. התאריך המקורי לשליחת המכתבים נקבע ל-31 במאי, אולם בשל ניסיון להגיע להסכם בין הצדדים, נותרו המכתבים בכספת. ההחלטה התקבלה לאחר שהמדינה ביקשה להבהיר האם התאריך המקורי שנקבע הוא המועד האחרון לשליחת המכתבים או מועד קבלתם אצל המורים.

 

בפסיקת בית הדין נכתב: "נותרו כ-2,500 עובדי הוראה להם עומד משרד החינוך לשלוח מכתבי פיטורים. אנו מבהירים למען הסר ספק, כי התאריך 16.6.05, שנקבע בהחלטה, הינו המועד האחרון למשלוח מכתבי הפיטורים".

 

לפני כחודש הגישו ארגוני המורים תביעה כנגד משרד החינוך והרשויות המקומיות בגין פיטורי אלפי מורים, שנבעו מקיצוץ של כ700 מיליון שקלים בתקציב משרד החינוך. בהמשך, בעקבות הסכם מול האוצר, האשימו הארגונים בבית הדין את מנכ"לית משרד החינוך רונית תירוש ואת שרת החינוך, לימור לבנת, כי הסתירו מידע. 

 

בית הדין קבע בהחלטת ביניים "לכאורה הליכי הפיטורים של המורים נעשו כדין. אנו מקבלים את הסברי מנכ"לית משרד החינוך באשר לצורך בפיטורי 4,500 מורים, הנובע מן הקיצוצים בתקציב...על כן לא מצאנו מקום להצהיר בשלב זה של הדיון כי הפיטורים בטלים או כי המדינה פעלה בחוסר תום לב בהליך הפיטורים".

 

שבועיים של מתח וחרדה

 

בפגישות שנערכו בין הצדדים שבו נציגי המורים על דרישתם להמשך בדיונים על יישום הרפורמה במערכת החינוך רק "בהסכמה" ורק לאחר שמשרד החינוך יבטל את פיטוריהם של אלפי מורים. מנגד דורשים נציגי המשרד לדון במסגרת המשא ומתן עם נציגי המורים גם על יישום הרפורמה במערכת החינוך - רפורמה שנציגי המורים מתנגדים לה.

 

השבועיים האחרונים היו מבלבלים עבור חלק גדול מהמורים. מצד אחד הם היו אוויר לנשימה ופתח לתקווה לאלפים שקיבלו מכתבי התראה על הכוונה לפטרם בקרוב. מנגד היו רבים שחוסר הוודאות בנוגע לעתידם המקצועי רק הוסיף לסבלם.

  

"מאז שקיבלתי את מכתב ההתראה אני לא ישן טוב בלילה ולא אוכל כמו שצריך. כל הזמן אני חושב מה יהיה, והזמן רץ. השנה הבאה מתקרבת ואי אפשר לתכנן כלום. אתה לא ממש יודע מה קורה איתך, אתה תלוי בין שמיים וארץ", סיפר בקול שבור יורם לוי (40), מורה לסוציולוגיה, פסיכולוגיה, היסטוריה ואזרחות בגימנסיה העברית בירושלים. "מדי בוקר אני רץ לתיבת הדואר לראות אם הגיע כבר המכתב".  


פורסם לראשונה 16/06/2005 07:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
המכתבים יישלחו. לבנת
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: חיים צח
ממשיכה ברפורמה. תירוש
צילום: חיים צח
צילום: גיל יוחנן
ארגוני המורים ממשיכים במאבק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים