שתף קטע נבחר

"הפלסטינים לא רוצים התנתקות כי היא תפגע בטרור"

"גם אם יתנו לפלסטינים את השמיים הם ימשיכו לקטר", פורש בפני ynet קצין בכיר בצה"ל את תדמית הפרטנר בעיני הצבא, "הם אמנם אומרים מהשפה ולחוץ שתוכנית ההתנתקות היא ניצחון של דרכם, אבל מבינים שפני הדברים אינם כך. ההתנתקות תפגע אנושות בטרור". הקצין הבכיר גם מסביר מדוע החמאס יותר חלש מכפי שהוא נראה: "יש להם בעיית מנהיגות, הסיכולים הצליחו". והאינתיפאדה השלישית? "תתרכז בצירי התנועה ביהודה ושומרון, ובנשק תלול מסלול"

"כל עזרה שישראל תיתן לפלסטינים תהיה מוגבלת, אם הם ימשיכו להאשים את ישראל בכל ולא יחול שינוי בערכיהם. הפלסטינים יודעים שיש להם אחריות למצבם אולם הם עדיין מטילים את האחריות על ישראל, ותולים את התקוות בכך שישראל תשפר את מצבם", כך אמר ל-ynet גורם בכיר בצה"ל. "גם אם יתנו להם את השמיים הם ימשיכו לקטר, בהתאם לאסטרטגיה שלהם. דבר לא יקרה אם לא יתחולל שינוי בערכים הפוליטיים שלהם והם יטמיעו ערכים כמו שלטון החוק ונשיאה באחריות, למשל".

 

 

בשיחה עם ynet הוסיף הבכיר כי הפלסטינים אינם אוהבים, בלשון המעטה, את תוכנית ההתנתקות, אולם נאלצים להסכים לה משום שהעולם לוחץ אותם לעשות כן. "בעיניהם, הם תמיד הקורבן המסכן שנדפק", הוא אומר. "הם אמנם אומרים מהשפה ולחוץ שתוכנית ההתנתקות היא ניצחון של דרכם, קרי דרך הטרור, אבל מבינים שפני הדברים אינם כך. הם מבינים שישראל בחרה בתוכנית בגלל אינטרסים שמתאימים לה ולא בגלל הטרור".

 

"התוכנית הזאת, שבתפישת עולמה היא הפרדה בין שתי האוכלוסיות, תפגע מכה אנושה בטרור בכך שהיא תצמצם באופן משמעותי את יכולתו לפגוע באוכלוסייה האזרחית בישראל, ובעקבות כך את תקיפות צה"ל נגד הפלסטינים, שבהן נפגעים גם אזרחים. ההתנתקות חותרת תחת בסיס הטרור, השואף לפגוע באזרחים. לכן הם לא אוהבים אותה. בראייתם, יש להם עוד סיבה שלא לאהוב אותה - החשש שישראל 'מקריבה' את הצריח, עזה, כדי לזכות במלכה, יהודה ושומרון. אולם לתסכולם הם אף נאלצים להלל אותה בגלל שהעולם מכריח אותם לעשות זאת. העולם מציג את התוכנית בפניהם בכמעין מבחן מוקדם לפני מפת הדרכים, מבחן שכלל לא בטוח שהם יעברו אותו".

 

רק לאחרונה התבטא הרמטכ"ל הפורש, משה יעלון, על תרחישי אימה של מתקפות טרור אחרי ההתנתקות. אותו גורם לא פוסל אותם - אולם מבקש להרגיע: "לדעתי לא הבינו היטב למה יעלון התכוון. הוא אמר שישנה קשת שלמה של תרחישים, ובהם הופיעו גם התרחישים שהוא ציין. יש בהחלט תרחישים כאלה, אבל יש גם תרחישים אחרים. למשל, יש סיכוי שהחמאס יתחזק, אבל גם ייתכן שהניסיונות לחזק את הפתח על חשבונו יצליחו".

 

לפני ימים אחדים איים השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית, מוחמד דחלאן, כי תפרוץ אינתפאדה שלישית אם ישראל לא תסייע לרשות. הבכיר לא מתרגש: "בכל מקרה, אם יהיה סיבוב אלימות חדש, אני לא בטוח עד כמה הם יוכלו להוציא אותו אל הפועל כרצונם. יהיה קשה מאד להוציא פיגועים מיהודה ושומרון, גם בשל הגדר וגם בגלל שישנם פחות פלסטינים שמוכנים לתמוך בכך".

 

"סביר להניח שאותה אינתיפאדה תתרכז בצירי התנועה ביהודה ושומרון, ובנשק תלול מסלול, שאותו הם התקשו עד כה להעביר מעזה, אולם סביר שבסופו של דבר הם יצליחו לעשות זאת. בכל מקרה, העימות ביהודה ושומרון יהיה שונה ממה שהיה בעזה, משום שישראל אימצה לעצמה דפוסי פעולה שונים באזור זה. אשר לטרור מעזה, אני לא בטוח שהעזתים ירצו לסכן את ההישגים שלהם ולפתוח בעימות אלים, כמו אחיהם מהגדה".

  

כולם נחלשים, כולל החמאס

 

בינתיים, כולם עסוקים במה שנראה כמו התחזקות דרמטית של החמאס מול הפתח. הבכיר לא בהכרח מסכים לכך: "ככלל, המגמה הכללית בזירה הפלסטינית היא של היחלשות של כל המערכת, ובכללם של תנועת חמאס. ההבדל הוא שחמאס מצליחה להסתיר את חולשותיה טוב יותר מאשר תנועת הפתח", הוא מסביר. "חולשתה של חמאס מתבטאת בכל מרכיב: דרכה תקועה עמוק בבוץ. הציבור הפלסטיני לא סבור שהטרור הוביל אותו להישגים ואינו חושב שדרך הטרור משתלמת. מרכיבי העוצמה של חמאס בבעיה - פיגועי ההתאבדות ואף ירי הנשק תלול המסלול נתפשים כדבר מזיק עבור הפלסטינים. זוהי אחת הסיבות שבגינן חמאס מצא עצמו, בלית ברירה, במצב של רגיעה.

 

"גם מהבחינה הכלכלית חמאס נמצא בבעיה של ממש. המקורות הכספיים נסגרים בשל ניטור של ארה"ב ואירופה. רק לאחרונה נסגרו קרנות בארה"ב ובגרמניה, ואפילו הסעודים הטילו מגבלות. היכולת הצבאית שלהם, עד לרגיעה הלכה ופחתה, ופעולות צה"ל, כמו גם בניית גדר ההפרדה, הפריעה להם מאד. מעל לכל - יש לתנועה בעיה מנהיגותית. ממצב בו היה מנהיג בלתי מעורער, יש להם עתה שורה של פוליטיקאים, ובמצב הזה ניתן לומר ששיטת הסיכולים הוכיחה את עצמה".

 

ולמרות כל זאת, בתקופה האחרונה כן נוצר רושם שהתנועה מתחזקת, עד כדי כך שיו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נאלץ לבטל את תוצאות הבחירות ברפיח ולדחות את הבחירות הכלליות מחשש לתוצאותיהן. הבכיר מסביר את הפרדוקס: "החמאס מצאה את עצמה במצב בעייתי, שכן בשל ההתחזקות היחסית שלה, בוטלו הניצחונות שלה ברפיח ואבו מאזן החליט לדחות את הבחירות למועד לא ידוע, ככל הנראה לנובמבר, ועד אז ייעשה כל מאמץ לחזק את אבו מאזן וגורמי הרשות הפלסטינית על חשבונם. כך, שדווקא ההתחזקות שלהם הביאה לצעדים נגדם - ודבר זה יצר תסכול גדול מצדם, שתורגם לכמה סבבי אלימות נגד ישראל, שאיש לא הבין בציבור הפלסטיני".

 

"יש לאבו מאזן הרבה סיבות לחוש לא טוב"

 

ומה עם אבו מאזן? רק לפני ימים אחדים הוא עבר צנתור בבית חולים בירדן. היו טענות שהוא נמצא במצב בריאותי לא טוב, ספק בדיכאון, ואף החל לאחרונה לעסוק במינוי סגן תחתיו, אולי פארוק קדומי. "יש לאבו מאזן הרבה סיבות לחוש שלא בטוב ולהיות מודאג. הוא מבין שצריך לחולל שינוי במערכת הפוליטית הפלסטינית, אך מבין שהסיכוי שזה יקרה הוא נמוך. ככלל, עצם העיסוק שלו במינוי סגן מעוררת דאגה ומעידה על חולשתו, אבל לדעתי, אולי הוא באמת רוצה מישהו שיעזור לו".

 

"אבו מאזן והפתח נמצאים בחולשה עוד יותר עמוקה מהחמאס. הבעיה עם אבו מאזן היא, שהמערכת שאמורה לסור למרותו - איננה עושה זאת. חלק מהבעיה היא שה'רשות המקבילה', קרי ארגוני הטרור, אינם רואים באבו מאזן מקור סמכות כלשהו, ואף בינם לבין עצמם אין מקור סמכות יחידי. זו אנדרלמוסיה של ממש".

 

"גם בתוך הרשות הפלסטינית יש בעיה קשה של הירארכיה. לא ברור מי כפוף למה, וכך כמעט לא ניתן לקבל החלטות ולפעול, שלא לדבר על סיכול טרור. הסיבה האמיתית לכל המצב האנדרלמוסי הזה, שערפאת יצר, היא שאין שינוי של התרבות הפוליטית הפלסטינית. משום כך, לא ניתן יהיה להביא לשינוי של ממש במערכת הפלסטינית וזאת גם אם ישראל תסייע להם בדמות שחרור אסירים וכדומה", אמר הבכיר.

 

"אסד מאותת כלפי פנים"

 

באשר לזירה הסורית, הבכיר מעריך כי צעדיו האחרונים של אסד ובהם מעורבות אנשי המודיעין שלו בלבנון, שיגור הניסוי של שלושת טילי הסקאד והמעורבות בעיראק נועדו לאותת כלפי פנים, שהוא אינו מתכוון להתפרק מנכסיו אחרי שאיבד את לבנון.

 

"אסד נמצא בלחץ מאד גדול. הוא איבד את לבנון, וכל ילד בסוריה יודע זאת. סוריה היא כבר לא ה'אישיו' בלבנון, לבנון היא של הלבנונים, והסורים לא יחזרו

לשם בעתיד הנראה לעין. פרט לכך, בשאר סיבך את ארצו עד מעל הראש בסוגיה העיראקית".

  

ומה עם סוגיית פירוק הנשק של חיזבאללה, שעליו נאבק נסראללה בימים אלה? הבכיר מעריך שכיוון שכזה יוכל להיות אפשרי, אבל לא בעתיד הקרוב. "אני לא רואה גורם בתוך לבנון שיוכל לפרק את חיזבאללה מנשקו", הוא אומר. "כשיסתיימו הבחירות יתחילו לדון בין היתר בנושא הזה בלבנון, אבל אין סיכוי לכך שיהיה מישהו שיפרק אותו".

 

"למרות זאת, ייתכן שהארגון ימצא את עצמו במצב בו הוא יתפרק בעצמו מנשקו, אם יבין שאין לו לגיטימציה להתשמש בו. היום הרוב המכריע של הלבנונים לא חושבים שיש לארגון לגיטימציה להשתמש בנשק, וזה כולל את סוגיית חוות שבעא, כך שההסברים של נסראללה לא משכנעים איש. אם בעתיד יחליט נשיא לבנוני כלשהו לפרוס את צבאו באזור הדרום, אני לא רואה מצב בו חיזבאללה יוכל להתנגד לכך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
שחרור אסירים. לא יעזור
צילום: צפריר אביוב
צילום: רויטרס
הפיגוע בטיילת
צילום: רויטרס
מומלצים