שתף קטע נבחר

חשד: אנאן קיים קשר עם חברה שזכתה במכרז של האו"ם

צוות החקירה של פרשיית "נפט תמורת מזון" מצאה הודעת דואר אלקטרוני הרומזת על קשר שקיים בכיר בחברה שוויצרית עם אנאן ימים ספורים לפני שהחברה זכתה במכרז בשווי מיליוני דולרים. מדובר בחברה ששכרה שנה קודם לכן את בנו של אנאן כיועץ

פרשת השחיתות במסגרת תוכנית "נפט תמורת מזון" של האו"ם חוזרת לכותרות, ומזכ"ל האו"ם קופי אנאן שוב מוזכר בהקשר של מעורובותו במגעים בלתי הולמים, לאחר שבעבר נמצא שהוא לא היה מעורב בשחיתות.

 

צוות החוקרים המופקד על הפרשה הודיע הלילה (יום ד') כי הם בודקים הודעת דואר אלקטרוני הרומזת על מגעים שקיים אנאן עם חברה שוויצרית שזכתה במכרז רווחי של האו"ם וגם העסיקה בעבר את בנו, קוג'ו.

 

מדובר בהודעת דואר אלקטרוני שנכתבה על ידי סגן הנשיא של החברה השוויצרית קוטקנה בדצמבר 1998, פרק זמן קצר לפני שהחברה זכתה במכרז בשווי 10 מיליון דולר לשנה לטיפול במשלוחי מזון ותרופות של האו"ם לעיראק.

 

סגן הנשיא של החברה, מייקל ווילסון, כתב: "היה לנו קשר קצר עם ה-SG (ככל הנראה, ראשי תיבות של "המזכיר הכללי") ואנשיו... אנו יכולים לסמוך על תמיכתם". ההודעה מוענה לבכירים אחרים בחברה, כולם היו מעורבים בכוח המשימה המיוחד שגיבש את הצעת המכרז בנוגע לתוכנית "נפט תמורת מזון".

 

ווילסון, שהיה אחראי על הדסק האפריקני ב"קוטקנה" כתב לעמיתיו אודות כינס בפאריז בסוף נובמבר בו השתתפו אנאן וראשי מדינות באפריקה. אחרי הכינוס הציגו אנשי "קוטקנה" את הצעת המכרז שלהם לבכירי האו"ם בניו יורק. כעבור כמה ימים כתב ווילסון הודעה נוספת לעמיתוי בה אמר ש"הסיכויים שלנו לזכות במכרז טובים מאוד". יצויין שמבדיקה מאוחרת יותר התברר שההצעה שהגישה "קוטקנה" הייתה הנמוכה ביותר מבין שש החברות האחרות שניגשו למכרז.

 

ימים ספורים לאחר מכן הודיע האו"ם כי החברה השוויצרית זכתה במכרז והחוזה נחתם בסוף דצמבר.

 

דובר "קוטקנה" מיהר להטיל ספק באמיתות ההודעות של ווילסון. הוא אמר שהחברה לא הנחתה אותו לנהל את המגעים בנושא המכרז, ובוודאי שלא היה זה ראוי שהוא יקיים מגעים עם מזכ"ל האו"ם. עוד אמר הדובר כי ווילסון הוא אדם "שנוטה להגזים בחשיבות עצמו" ושיש להתייחס לדיווחים שלו "בשמץ של ספק". הוא ציין כי החברה עצמה גילתה את הודעת הדואר בבדיקה עצמית שהיא עורכת והעבירה אותו מרצונה לצוות החקירה האמריקני שמופקד על הפרשה.

 

גם דוברו של אנאן מיהר לדחות את ההאשמות ולהטיל ספק באמיתות המסמך. הדובר ציין כי שני דו"חות ביניים של החקירה בפרשת "נפט תמורת מזון" לא מצאו חריגות בהתנהלותו של אנאן. הוא ציין כי אנאן כלל לא ידע ש"קוטקנה" ניגשת למכרז בנושא ושלוח הזמנים של אנאן בפאריז אינו מזכיר כל פגישה עם ווילסון. עם זאת, היו לאנאן שתי פגישות עם בכיר אחר בקוטקנה, אלא שבחקירה אמרו שני האישים כי שוחחו על נושאים אחרים.

 

ווילסון הוא בנו של דיפלומט אמריקני מפורסם שהיה שגריר ארה"ב בגאנה ונחשב לידיד אישי של אנאן. ווילסון הבן, שהיה מיודד עם בנו של אנאן, הוא שהביא אותו ל"קוטקנה". חקירת הפרשה גילתה כי בנו של אנאן הועסק בחברה עוד לפני החתימה על החוזה האמור. הוא קיבל 200 אלף דולר כמשכורת על פני שלוש שנים, ואחרי שעזב, המשיך לקבל תשלומים של 2,500 דולר מדי חודש "כדי שלא יעבוד אצל המתחרים", לטענת החברה.

 

שוחד לבכירים באו"ם

 

תוכנית "נפט תמורת מזון" הופעלה בעיראק בשנים 1996-2003 בעלות של 64 מיליארדי דולרים. במסגרת התוכנית איפשר האו"ם לעיראק לרכוש מזון ותרופות תמורת מכירה מרוכזת של נפט עיראקי, בניסיון להקל על האזרחים שהיו נתונים תחת עול הסנקציות הכלכליות שהוטלו על עיראק באותם ימים לאחר פלישת סדאם לכוויית ב-90'.

  

אך כמה שנים לאחר מכן התברר שסדאם חוסיין ניצל את התוכנית והעניק למקורביו זכויות למכירת נפט תמורת שוחד. חוקרים אמריקנים גילו כי באופן זה הרוויח סדאם 21 מיליארד דולר. נמצא כי כשלים ביורוקרטיים איפשרו לבכירי האו"ם לבחור אילו חברות יקבלו חוזי נפט עיראקיים, וכך נפתח הפתח לתשלומי שוחד גדולים. אחד הבכירים פוטר לפני כחודשיים לאחר שהואשם בקבלת שוחד.

 

דו"ח הביניים של החקירה שפורסם בחודש מארס מצא כי אנאן לא היה מעורב ישירות במעשי שחיתות הנוגעים לתוכנית "נפט תמורת מזון", אולם מתח עליו ביקורת חריפה על שלא הבחין בכשלים הביורוקרטיים של התוכנית, שאיפשרו את מעשי השחיתות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מכחיש שידע על החוזה. אנאן
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שחיתות של מיליונים. נפט תמורת מזון
צילום: איי פי
מומלצים