שתף קטע נבחר

אבטיח, יד ראשונה, ממדען

השיטה העממית הישראלית לבדיקת טעמו של האבטיח זוכה לגיבוי מדעי: מכשיר חדשני שפותח בספרד נעזר בגלי קול כדי לאבחן האם הוא אדום-אדום

אורח שיגיע לאחד מהשווקים בישראל במהלך הקיץ יצפה בענף ספורט לאומי משונה: נקישות על אבטיח. לכל אחד יש את הסגנון שלו כדי לדעת אם האבטיח מתוק ובשל. יש כאלה שיקישו בנקודות מסוימות, ויש כאלה שיקישו בנקודה אחת אך לפי קצב שהם לא מחליפים כבר שנים.

 

הפטנט העממי של נקישות בעזרת האצבע עומד לחלוף מן העולם בעזרת מכשיר חדשני שפותח על-ידי מדענים ספרדים. ד"ר בלן דייזמה, מדענית ומרצה בבית-הספר הגבוה למדעים של ווסקה שבספרד, ניהלה מחקר שהתמקד בתנודות קוליות בתוך אבטיח ללא גרעינים. היא גילתה כי השיטות של סוחרי השוק המשמשות אותם כבר שנים מקבלות חיזוק מדעי מוכח.

 

דייזמה מצאה כי באמצעות נקישות על אבטיח ובדיקת הקולות החוזרים ממנו אפשר לגלות חללים פנימיים בתוכו, שמצביעים על פרי איכותי פחות. בהמשך היא החליטה לקחת את המחקר צעד אחד קדימה ופיתחה מתקן שנותן מושג אמין על מצב האבטיח, מבלי הצורך לפתוח את הפרי עבור בדיקה. ההמצאה נרשמה מייד כפטנט, ובעקבות פרסום הרעיון וההדים שהוא יצר כבר עובדים על שכפול ועל הפצת המוצר. בשלב שני אולי יפתחו גם מהדורת כיס שכל לקוח יוכל להביא איתו אל הירקן השכונתי.

 

המתקן מורכב מכדור מתכת קטן שנותן מכות קלות על קו האמצע של האבטיח, ובעזרת מיקרופון שמוצמד לפרי בדיוק בנקודה הנגדית נבדקת התהודה החוזרת ממנו. "באבטיח טוב התהודה זהה גם אם דופקים בנקודות שונות שעל קו האמצע של הפרי", מסבירה דייזמה, "בזמן שבאבטיח לא מוצלח התדר, או אפשר לומר הנגינה המוזיקלית, משתנה בנקישה ממקום למקום. אם הצליל משתנה, זה סימן שקיימים שקעים או סדקים בחלל הפנימי של האבטיח שמורידים מטריותו ומטעמו".

 

דייזמה חקרה פירות נוספים כמו כמו אפרסקים, תפוחי-עץ ועגבניות, והיא נעזרת בקואופרטיב חקלאי על מנת להביא ליישום המחקר. הקואופרטיב האחראי לפיתוח המוצר לוקח את העניין ברצינות רבה ורואה בו פתרון לבעיה ארוכת שנים. והאנשים מסביב? הם מתייחסים להמצאה בחיוך ובהומור ויחד עם זאת בהתעניינות לא מבוטלת. "לא מעט שאלו אותי אם ומתי ייצא מכשיר נייד וקטן שיוכלו לרכוש אותו לקראת סיבוב הקניות הבא בשוק", היא אומרת בחיוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
אדום-אדום? טרי-טרי? אבטיח איכותי שטרם נבדק
צילום: מריאן הול
מומלצים